SUSJEDSKE TRZAVICE

Slovenski veleposlanik: Hrvatske firme Ljubljanskoj banci duguju više od milijardu eura!

'Vjerujem da Slovenija neće stati na put Hrvatskoj, ali bi se trebalo držati međunarodnih dogovora'

Hrvatsko slovenske razmirice oko pitanja ljubljanske banke su se nastavile nakon što je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izazvao buru u hrvatskoj javnosti izjavivši slovenskim medijima u subotu kako postoji realna mogućnost da Slovenija ne ratificira sporazum o pristupanju Hrvatske EU-u ako Zagreb ne pristane pitanje duga Ljubljanske banke rješavati u sklopu pregovora o sukcesiji bivše SFRJ.

Gost sinoćnjeg Dnevnika 3 HRT-a bio je Veleposlanik republike Slovenije u Hrvatskoj, Vojko Volk.

- Vjerujem da Slovenija neće stati na put Hrvatskoj, ali bi se trebalo držati međunarodnih dogovora i obaveza koje je Hrvatska prihvatila sa zaključkom pregovora s Europskom unijom. Pred nama nije cijeli problem Ljubljanske banke nego samo sitni dio koji se odnosi na dvije tužbe koje Privredna i Zagrebačka banka vode protiv Nove Ljubljanske banke, ali nažalost ih ne vode oni, nego ih vodi s ovlaštenjem Hrvatska država i mislimo da za to ovlašenje nema mjesta ako poštujemo međunarodne ugovore - rekao je Volk, te dodao kako je to ozbiljan problem koji se vuče već 18 godina i kako se tim pitanjem treba ozbiljno baviti.

- Pitanje Ljubljanske banke je sukcesijsko pitanje, o tome se sklopio međunarodni ugovor sporazum koji se zove sukcesijski sporazum, to je prihvatio Hrvatski sabor, rekao je slovenski veleposlanik.

- Ali ako me pitate, rješenje može biti i praktično. Danas je jedan od slovenskih vodećih analitičara obnovio tezu da bi bilo dobro deblokirati Ljubljansku banku u Hrvatskoj koja bi onda mogla početi raditi i mogla bi povratiti štednju deviznim štedišama, ali bi sigurno imala i potražnju od hrvatskih firmi koje Ljubljanskoj banci duguju više od milijardu eura - rekao je Vojko Volk te dodao kako bi bilo bi dobro kad bi uzeli vremena i kad bi analitičarima dali da riješe taj problem i da te dvije tužbe sklone sa stola.

- Obje zemlje su u krizi, mislim da je vrijeme da napravimo za to što smo plaćeni i riješimo probleme ljudi s obje strane granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 21:22