VLADAJUĆI POTVRDILI

Slovenija: Sporazum o arbitraži ide na referendum

Konzultacije vladajuće koalicije održane su jučer, a odluka je držana u tajnosti. Slovenski parlament o ratifikaciji sporazuma neće odlučivati ove godine
 Reuters

LJUBLJANA - Slovenska vladajuća koalicija podnijela je prijedlog o raspisivanju savjetodavnog referenduma o arbitražnom Sporazumu sa Hrvatskom. Sve stranke vladajuće koalicije podupiru referendum, a do ratifikacije u slovenskom parlamentu,usprkos prvotnim najavama, ove godine neće biti, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za novinare koalicije.

Konzultacije o referendumu održane su u ponedjeljak kasno poslijepodne, a odluka je držana u tajnosti. Jutros ju je za TV Slovenije potvrdila ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal.

- Nije da mi ne vjerujemo ovom Sporazumu, ali želimo građane upitati što misle o njemu. Vjerujemo da je ovo najbolje što smo učinili za Sloveniju - izjavila je ministrica Kresal.

Premijer Borut Pahor najavio je da će sporazum najprije biti predan na prosudbu Ustavnom sudu. Složio se i s prijedlogom predsjednika države Danila Tuerka da se nakon toga o sporazumu izjasne i građani na referendumu. Postupak kampanje nakon raspisivanja referenduma traje mjesec dana, ali prije raspisivanja vlada namjerava pričekati odluku Ustavnog suda kojemu će arbitražni sporazum dati na prosudbu kako bi unaprijed onemogućila kritike da on nije u skladu s Ustavom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 09:22