U IŠČEKIVANJU

Slovenija nije poslala nijednu kaznu kojima su prijetili ribarima

 HANZA MEDIA

Slovenske prijetnje hrvatskim ribarima koji su nakon 29. prosinca prošle godine, kada je Slovenija jednostrano implementirala arbitražnu presudu o razgraničenju, ulazili i ribarili u “slovenskim” vodama, dosad se nisu ostvarile. U Ministarstvo pravosuđa, kao ni u Ministarstvo unutarnjih poslova, još nije stiglo niti jedno slovensko rješenje o kazni koje bi valjalo uručiti ribarima.

Sam ulazak u dio Piranskog zaljeva koji Slovenija nakon arbitraže smatra svojim teritorijem MUP Slovenije smatra ilegalnim prelaskom granice. Nedopušteni prelazak granice na moru tretiraju u skladu s odredbama Zakona o strancima. Kršitelj, koji nedopušteno stupi u Sloveniju, goni se za prekršaj po članku 145. Zakona o strancima, za koji je predviđena sankcija od 500 do 1200 eura.

Slovenska prijetnja

Slovenski su inspektori već 30. prosinca prošle godine počeli pisati kazne i za izlov ribe u “njihovim” vodama, a Ministarstvo poljoprivrede Slovenije objavilo je da kazne za lov u nedopuštenom području za pravne osobe iznose od 1200 do 41.000 eura, a za privatne osobe od 420 do 33.000 eura.

- Do petka, 19. siječnja, u Ministarstvo pravosuđa nije stigla niti jedna odluka o sankcijama protiv naših ribara. Proučavali smo slovenske propise te proizlazi kako su postupci koje su najavili upravni, što znači da bi dostava rješenja trebala ići preko nas - izjavio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

U MUP-u smo provjerili pokušavaju li slovenske vlasti eventualno preko njih dostaviti kazne našim ribarima, no odgovorili su da nisu primili niti jedan takav predmet.

Moguće je da se radilo samo o pritiscima na Hrvatsku prvih dana slovenske implementacije arbitražne presude, ali je jednako tako izvjesno da još traju prekršajni postupci protiv naših ribara. Samo u prva tri dana slovenski je MUP evidentirao sedam nezakonitih uplovljavanja hrvatskih ribarskih brodova i deset uplovljavanja hrvatskih policijskih brodova. Uplovljavanja ribarskih brodova slovenski policajci tretiraju kao prekršaj prema Zakonu o strancima, a uplovljavanja policijskih brodova tretiraju kao granične incidente.

Nova pravila

Ministar Bošnjaković ponovio je tvrdnju kako njegovo Ministarstvo, ako iz Slovenije stignu kazne za ribare, neće postupati prema pravilima za pružanje međunarodne pravne pomoći i prosljeđivati kazne ribarima. Time će slovenski prekršajni postupci ostati bez učinka. Jer, ako osoba osuđena za prekršaj nije primila rješenje, nema osnove da ju se zadrži prilikom prelaska slovenske granice i tako primora platiti kaznu.

Premda je Vlada odmah zajamčila ribarima da će ih zaštititi od kazni, čini se da su ipak oprezni i suzdržavaju se od izlova u “slovenskim” vodama.

U međuvremenu je slovensko Ministarstvo poljoprivrede otvorilo opciju da hrvatskim ribarima na njihov zahtjev mogu izdati dozvole za izlov u dijelu Piranskog zaljeva koji smatraju svojim. Međutim, nitko iz Hrvatske zasad nije zatražio izdavanje takve dozvole. Inspekcija koja potpada pod slovensko Ministarstvo poljoprivrede dosad je navodno otvorila postupke za 11 slučajeva prekršaja nedopuštenog lova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 11:29