VELIKA ŠKRTICA

Slovenci testirali mljeveno meso, najgori su uzorci iz trgovačkih lanaca koji posluju i u Hrvatskoj

Među uzorcima se našlo i njih pet iz tri supermarketa koji posluju i u Hrvatskoj - Spara, Lidla i Eurospina

Ilustrativna fotografija

 Z Jan/Panthermedia/Profimedia

Slovenska udruga za zaštitu potrošača Zveza potrošnikov Slovenije testirala je deset uzoraka predpakiranog goveđeg mljevenog mesa iz nekih od najposjećenijih supermarketa te zaključila kako dio proizvođača ima problem s održavanjem higijensko mikrobioloških parametara, drugi pak koriste manje kvalitetne komade mesa, a dva uzorka jedva su zaobišla status "neprikladno".

Svi su uzorci analizirani u akreditiranim laboratorijima, a gledali su se njihova nutritivna vrijednost, mikrobiološki parametri, senzorna ocjena, deklaracija i trajanje. Zanimljivo, među uzorcima našlo se i njih pet iz tri supermarketa koji posluju i u Hrvatskoj - Spara, Lidla i Eurospina - a ovaj prvi zaslužan je za uzorak mesa koji je najbolje prošao na testu, ali i za jedan koji se pokazao drugim najgorim.

Najbolji je bio Sparov uzorak "Mljeveno meso goveđe" koje je dobilo najbolju ocjenu po pitanju mikrobioloških parametara i senzorne ocjene, dobrom se pokazala i njegova nutritivna vrijednost, no zato je bilo manjkavo u kategoriji deklaracije i roka trajanja.

Drugi Sparov uzorak "S budget mljeveno meso" dobilo je drugu najlošiju ocjenu na testu - po pitanju nutritivne vrijednosti bilo je nezadovoljavajuće, manjkav mu je bio i rok trajanja, a jedini gori uzorak od njega bio je onaj iz Eurospina pod nazivom "mlado goveđe mljeveno meso" koje je dobilo manjkavu odnosno nezadovoljavajuću ocjenu u svim kategorijama osim po pitanju senzorne ocjene.

Drugu najbolju ocjenu dobilo je meso proizvođača "Ekodar" koje je tek nešto lošije od Sparovog, dok su dva uzorka iz Lidla zauzela treće i peto mjesto. Bioorgansko goveđe meso "Naše nam paše" nije dobili niti jednu manjkavu ili nezadovoljavajuću ocjenu, a meso istog brenda bez predznaka bio bilo je manjkavo po pitanju roka trajanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:11