POSLJEDNJE PUTOVANJE

Slovenci potvrdili kako će Mesić prije isteka mandata doći i u Ljubljanu

 Željko Hajdinjak/CROPIX

"Doajen hrvatske politike Stjepan Mesić deset je godina bio najstabilniji dio hrvatskog političkog sustava", ističe Slovenska tiskovna agencija (STA) povodom skorašnjeg završetka dvostrukog mandata uskoro bivšeg predsjednika Republike Hrvatske.

Na poziv slovenskog kolege Türka, predsjednik Mesić u četvrtak će otputovati u Ljubljanu, u oproštajni posjet tijekom kojega će sa slovenskim predsjednikom razmijeniti stajališta o situaciji u susjedstvu i svijetu.

Njihov susret održat će se samo dan nakon dan nakon radnog susreta premijerke Jadranke Kosor i slovenskog kolege Boruta Pahora u Kranjskoj Gori.

Slovenski mediji u opširnom prikazu političkog i državničkog djelovanja Stjepana Mesića naveli su kako je održavao dobre kontakte sa slovenskim političarima, a osobito s Milanom Kučanom i Janezom Drnovšekom. Jedini je izuzetak premijer Janša, s kojim se susreo samo jednom i to neformalno.

"Mesić je u svoja dva mandata uspio izvući Hrvatsku iz političke izolacije u kojoj se našla u vrijeme predsjednika Tuđmana", navodi Slovenska tiskovna agencija. Slovenci mu zamjeraju neodmjerenost u izjavama tijekom rasprave oko "povijesnih dimenzija" aktualnih graničnih rasprava. Predsjednik Mesić je, naime, izjavio kako bi Slovenci morali biti zahvalni hrvatskim partizanima koji su u završnim operacijama potkraj rata osvojili Istru i Trst jer bi u suprotnom 'gledali more s udaljenosti 20 kilometara'. Prije replike predsjednika Mesića slovenski su političari isticali kako su Hrvati 'dobili Istru zahvaljujući Slovencima koji su morali izgubiti Trst'.

Hrvatski je predsjednik posljednji put bio u Sloveniji u veljači 2008. godine, na obilježavanju 15. godišnjice Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva u Črnomlju. Mesić i Türk sastali su se još jednom, 4. lipnja prošle godine na na Cetinju, na rubu sedmog samita predsjednika država jugoistočne Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 14:38