PROGNOZA

SLIJEDI PREVRTLJIVO VRIJEME Uz sunce će biti jakog vjetra i lokalnih pljuskova, sljedeći vikend osjetno hladnije

 Jure Mišković/ CROPIX

Nakon što je tijekom noći ponegdje bilo malo kiše, nedjeljno je jutro u većem dijelu Hrvatske osvanulo uglavnom suho, uz barem djelomičnu naoblaku, ali ugodno toplo.

Državni hidrometeorološki zavod u nastavlku dana najavljuje djelomice ili pretežno sunčano vrijeme. Uz više oblaka ujutro je još ponegdje moglo biti malo kiše, dok su uglavnom u unutrašnjosti sredinom dana i popodne mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi.

Vjetar slab do umjeren sjeverni, u Slavoniji mjestimice i vrlo jak sjeverozapadni, a na Jadranu umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak, zbog čega je i Meteoalarm za neka područja objavio žuta upozorenja, koja ukazuju na 'potencijalno opasne' vremenske uvjete.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 20 do 25, a na Jadranu i do 27 °C.

U ponedjeljak sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Slavoniji mjestimice u prvom dijelu dana i jak sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati slaba do umjerena, u Dalmaciji mjestimice jaka bura i sjeverni vjetar, na otvorenom moru i sjeverozapadnjak.

Minimalna temperatura zraka od 9 do 13, na Jadranu od 13 do 17, a maksimalna uglavnom između 19 i 23, na Jadranu 24 i 27 °C.

U utorak pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Mala je vjerojatnost za kratkotrajni lokalni pljusak. U početku će puhati slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu umjerena bura i sjeverozapadnjak, mjestimice i jaki. Postupno toplije, no krajem tjedna, sudeći prema nešto manje pouzdanoj 7-dnevnoj prognozi, očekuje se naoblačenje s kišom i osjetnim padom temperatura.

Osvježenje će najizraženije biti u unutrašnjosti. Primjerice, u Gradištu pored Županje temperatura bi mogla pasti za devet, a u Gračacu i za deset Celzijevih stupnjeva. Dok će u Splitu pad temperature iznositi tek nekoliko stupnjeva, u Zagrebu bi moglo osvježiti za 7 Celzijevaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:59