TRI DANA PAKLA

SLIJEDI IZRAZITO NEUGODNO VRIJEME! Bit će vruće, a zbog visoke vlage ponegdje će se činiti kao da je 40 stupnjeva

Split, 040712.Prave ljetne vrucine, suncanje i kupanje su sada vec u punoj snazi, a temperaturu dodatno podize i pogled na atraktivne Splicanke na Znjanskoj plazi.Foto: Josko Ponos / CROPIX
 Joško Ponoš / CROPIX

U Hrvatsku stižu prve vrućine, pred nama su tri neuobičajeno topla dana, osjetno toplija od prethodnih i osjetno toplija od uobičajenih za ovo doba godine, piše meteorologinja N1 televizije Dunja Mazzocco Drvar.

Doduše, prve vrućine se pojavljuju na našem području u 5. mjesecu, ali rijetko ovako rano, već na samom početku mjeseca. Prema podacima DHMZ-a, a kako jutros piše glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula, slično se posljednji put dogodilo prije 12 godina, kada se Zagreb četiri uzastopna dana grijao na više od 30°C.

U posljednjih mjesec dana temperaturne prilike u regiji su vrlo promjenljive. Na Uskrs, prije samo mjesec dana, u planinskim je područjima padao snijeg, dva tjedna kasnije smo šetali u kratkim rukavima, a zatim nas je zahvatilo još jedno zahlađenje.

Danas će najviša temperatura u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj biti oko 25°C, a slično se očekuje i u Dalmatinskoj zagori.

Sutra još toplije nego danas, i to već od jutra. Očekivana najviša dnevna temperatura u Zagrebu je oko 28°C, u Karlovcu oko 29°C, u Sisku oko 30, u Slavonskom brodu i Osijeku oko 32, a najtoplije će vrlo vjerojatno biti u Srijemu, moguće i do 34°C.

Neugoda neće biti uzrokovana samo visokim temperaturama, već i vlagom. Naime, u Zagrebu će sutra sredinom dana relativna vlažnost biti oko 40%, a to prognoziranu temperaturu podiže na oko 31. U Osijeku će se na 32 uz 40% vlage činiti kao da je 37, a u Vukovaru ili Vinkovcima primjerice kao da je 40°C. Takvo vrijeme donosi veliku neugodu i preporučuje se izbjegavanje većih fizičkih i mentalnih napora.

Ovakve su vrućine češće na istoku nego na zapadu zemlje, pa tako apsolutni rekord za svibanj drži Osijek u kojem je 12. svibnja 1968. godine izmjereno čak 36°C. Budući da će u srijedu vrlo vjerojatno biti još malo toplije nego sutra, postoji mogućnost da će taj rekord ovih dana biti izjednačen, možda čak i srušen.

Iako će nam fokus ovih dana biti na kopnu, svakako treba reći da će znatno ugodnije biti idućih dana na moru gdje će se temperatura zadržavati većinom ispod 26°C, a svježe samo u moru u kojem se mjeri većinom između 15 i 17°C.

Osim od vrućine, svakako se valja zaštititi i od štetnog ultraljubičastog Sunčevog zračenja. UV indeks je 6 ili 7, što označuje veliku opasnost od UV zračenja. Prema preporukama liječnika, za zaštitu se preporuča nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala, odjeće s dugim rukavima, te korištenje zaštitnih krema. Ljudi s osjetljivom kožom i mala djeca mogu dobiti opekline za manje od 20 minuta. Za njih je bolje da se ne izlažu suncu u doba dana između 11 i 16 sati.

Ne računajte na oblake jer nas oni od Sunca mogu samo djelomično zaštititi, piše na portalu N1 televizije Dunja Mazzocco Drvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 16:59