ALARMANTNE BROJKE

Slavonski Brod: Koncentracija benzena osam puta viša od gornjih godišnjih vrijednosti!

 Željko Mužević/CROPIX

SLAVONSKI BROD - Ni blagdanski dani Brođankama i Brođanima nisu mogli proteći bez problema s prekograničnom Rafinerijom nafte. Naime, zadnjih šezdesetak sati, evidentirane su alarmantne satne koncentracije benzena i to s najvećim iznosom (satnom koncentracijom) od 39,3 µg/m3!, što je skoro osam puta više od gornjih vrijednosti na godišnjoj razini (5 µg/m3), javlja Sbplus!

Također, izmjerene su i vrlo visoke koncentracije lebdećih čestica PM 2.5 i iznad 220 µg/m3! Što je devet puta više od gornjih vrijednosti na godišnjoj razini (25 µg/m3)!

Velik problem je i činjenica da o tome nitko nije mogao biti informiran, jer je na prijenosu podataka MZOiP-a bio nekakav kvar. Tek kad je kvar otklonjen, Brođani su mogli vidjeti pravo stanje: koncentracije iznad 30 µg/m3 dana 24.12. i prijepodne i navečer, pa na Božić navečer u kontinuitetu šest sati!

U Zagrebu i Osijeku su, u isto vrijeme, satne koncentracije benzena kontinuirano bile ispod 5 µg/m3!, informirao je Peter Tot-Đerđ, revnosni član brodske Građanske inicijative za čist zrak .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 14:30