AFERA BRODOSPLIT

Slaven Žužul i ekipa neće u pritvor, trag korupcije vodi do Sanadera?

 Nikola Vilić/CROPIX

SPLIT - Privedenu četvorku kazneno prijavljenu za aferu Brodosplit, nakon gotovo petosatnog saslušanja, istražni sudac županijskog suda u Splitu Slavko Lozina pustio je na slobodu.

Odbio je prijedlog Županijskog državnog odvjetništva da ih zadrži u pritvoru zbog utjecaja na svjedoke, ali je prihvatio da se pokrene istraga o tom slučaju. Na takvu odluku Županijsko državno odvjetništvo ima pravo žalbe o čemu će odlučivati izvaraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu.

Riječ je o bivšim direktorima Brodosplita Domagoju Klariću i Goranu Vukasoviću, suvlasniku Skladgradnje Slavenu Žužulu i njegovom knjigovođi Josipu Poljaku koje se sumnjiči za kaznena djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju.

Sa Županijskog suda doznajemo da će Županijsko državno odvjetništvo uložiti žalbu zbog neodređivanja pritvora četvorici osumnjičenih. Njihovi pak branitelji izjavljuju da će se žaliti na otvaranje istrage.

- Žužul je policiji dao iskaz, kazao da se ne osjeća krivim te da je sve radio po zakonu. Zbog toga se i nije branio šutnjom, jer nema što kriti - kazao je odvjetnik Damir Primorac i dodao da je za ovaj slučaj Porezna uprava u više navrata "pročešljala papire" Skladgradnje, te donijela rješenje kako je - sve čisto. Potvrdio je i da je pretražena Žužulova kuća u Splitu, te prostorije Skladgradnje.

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetniš-tvom u Splitu tijekom kriminalističkog istraživanja utvrdio osnovanu sumnju da je četvorka 2005. i 2006. ugovorima o poslovnoj suradnji za izvođenje radova po znatno višim cijenama od onih koji su za te poslove bili predviđeni, splitskom škveru pričinila štetu od 11,5 milijuna kuna.

Također se osnovano sumnja da je Slaven Žužul, kao vlasnik Skladgradnje tijekom 2005., a prema uputama financijskog savjetnika Josipa Poljaka, na štetu proračuna RH izbjegao uplatiti 8,4 milijuna kuna čime su počinili kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja.

Uhićenje Slavena Žužula i bivših direktora Brodosplita, zbog malverzacija pripremano je mjesecima. Zanimljiv je i tajming, jer kako tvrde izvori bliski pravosuđu, na Žužula se vrši pritisak kako bi se došlo do informacija bitnih za antikorupcijske istrage koje vode prema Ivi Sanaderu. Žužuli i njihove tvrtke smatraju se dijelom korupcijskog lanca koji je vodio prema vrhu HDZ-ove vlasti. Dio informacija dostupnih istražiteljima, pokazuju da su pojedinim razdobljima Žužuli bili privilegirani posjetitelji Banskih dvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:42