IDEALAN ODMOR

Skriveni biseri kod ACI marina: Preporuke za jedrenje od pitomih obala Istre do magičnog Dubrovnika

Smještene su na strateškim lokacijama duž obale i pružaju sve potrebne usluge za ugodan boravak na moru

Otok Tijat

 Tomislav Kristo/CROPIX

Hrvatska obala Jadrana, poznata po svojim kristalno čistim vodama, razvedenom arhipelagu i bogatoj kulturnoj baštini, jedna je od najpoželjnijih nautičkih destinacija u Europi. Svake godine tisuće nautičara plove naši morem, uživajući u jedinstvenom spoju prirodnih ljepota i kulturno-povijesnih znamenitosti. ACI marine, smještene na strateškim lokacijama duž obale, pružaju sve potrebne usluge za ugodan boravak na moru te su idealna polazišta za istraživanje obližnjih otoka i uvala.

Jedrenje iz snova možete započeti od pitomih obala Istre. Primjerice, ACI marina Pula sa zadivljujućim pogledom na jedan od najljepših amfiteatara na svijetu nudi nautički izlet u Nacionalni park Brijuni. Ne propustite ni uvalu Portić na Kamenjaku koju krasi savršeno čisto more, a nakon toga, istražite divljinu otoka Cresa. Naime, tamošnja ACI marina glavno je ishodište svih plovidbi, a put prema sjeveru dovest će vas do plaže Sveti Ivan podno mističnih Lubenica. Ako svratite na otok sreće, kako su nekad Rimljani nazivali Rab, čekaju vas predivne lokacije, od poluotoka Kalifronta, uvale Ćifnata i Gožinka preko pješčanih plaža u blizini Lopara sve do Svetog Grgura i Golog otoka. Također, preporuka je i sidrište u uvali Šip na otoku Maunu, te jedinstvene pješčane plaže na Olibu.

image

Premantura

Goran Sebelic/CROPIX

Dalje se možete zaputiti na srednji Jadran, koji je pravi nautički raj.

Kornatski arhipelag sastavljen od više od 140 otoka i otočića, idealan je za ljubitelje prirode i ronjenja. Nautičari mogu provesti dane istražujući skrivene uvale, plivajući u tirkiznim vodama i uživajući u tišini i miru koji vlada ovim područjem. Tu prevladava uvala Lojena, jedina pješčana plaža na Kornatima očaravajućih tirkiznih nijansi mora.

Otok Žut nudi autentično iskustvo netaknute prirode. ACI marina pruža sigurne vezove, struju, vodu i osnovne sadržaje potrebne za bezbrižno jedrenje, a ovaj otok posebice privlači one koji traže mir i opuštanje daleko od užurbanih turističkih središta. Na Žutu možete uživati u šetnjama kroz maslinike, kupanju u čistom moru te kušanju svježe pripremljenih dalmatinskih specijaliteta u lokalnim konobama. Jedna od omiljenih aktivnosti na otoku je istraživanje skrivenih bisera, poput uvale Pinizel, Žešnja i Babin bok.

Pravi bijeg od turističkih gužvi nautičari mogu pronaći u nenaseljenim otocima u blizini Šibenika, poput Tijata i uvale Tijašćica te Kakana i uvale Potkućina ili, pak, u tirkiznoj laguni u uvali Krknjaš blizu ACI marine Trogir. Splitska marina idealna je polazna točka za sve one koji žele istražiti ljepote bračkih i hvarskih prostranstava. Od uvale Blaca i kultne plaže Zlatni rat, preko prostrane uvale Žukova pokraj ACI marine Vrboska, sve do carstva Paklenih otoka te uvala Taršće, Perna, Mlini i Ždrilca.

Južna nautička ruta, naime, savršen je spoj povijesnih i gastro priča. Putevima Marka Pola možete istražiti korčulanske škoje, a preporuka su, među ostalima, uvale na otocima Badija, Stupe i Vrnik. Ako se zaputite prema dubrovačkom arhipelagu, zastanite u uvali Šunj, koju zovu pravom pješčanom ljepoticom. Također, za spektakularnu plovidbu, prođite Elafitskim otocima gdje je dubrovačka vlastela nekoć imala svoje ljetnikovce.

image

Elafitski otok Lopud

Tonci Plazibat/CROPIX

Prilikom jedrenja Jadranom, važno je pratiti vremensku prognozu i sidriti brodove u uvalama koje nude dobar zaklon. Uvijek imajte na plovilu svu potrebnu opremu i pridržavajte se pravila sigurnosti na moru. ACI marine pružaju sigurna sidrišta i sve potrebne usluge za ugodan boravak na moru, čineći vaše nautičko iskustvo nezaboravnim. Mnoge od ovih marina nude dodatne sadržaje kao što su restorani, kafići, trgovine i sanitarni čvorovi, osiguravajući sve potrebno za udoban i siguran boravak na brodu.

Hrvatski Jadran nudi bezbroj mogućnosti za istraživanje, a svaka uvala, otok i marina kriju svoju priču i čaroliju. Bilo da ste iskusni nautičar ili tek počinjete svoju nautičku avanturu, ljepote hrvatske obale sigurno će vas očarati i ostaviti trajne uspomene. Bogata povijest, kultura, prirodne ljepote i gostoljubivi domaćini čine Hrvatsku jedinstvenom destinacijom koja svake godine privlači sve više posjetitelja iz cijelog svijeta. Jedrenje Jadranom nije samo odmor, već i putovanje kroz vrijeme i prostor koje pruža nezaboravne doživljaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 12:05