APSURD

Školarci tiho! Djeca u vrtiću sada spavaju

Učenici nižih razreda osnovne škole Brezovica već 25 godina matematiku i hrvatski uče u bivšim jaslicama dječjeg vrtića Hrvatski Leskovac

ZAGREB - Osnovna škola Brezovica u Hrvatskom Leskovcu jedina je škola u Zagrebu, a vjerojatno i u Hrvatskoj, koja nema zbornicu, učionice, dvoranu, školsko zvono i sve ostalo što je potrebno za normalnu nastavu.

Njezine se prostorije, naime, nalaze unutar vrtića Hrvatski Leskovac, tako da se stotinjak učenika nižih razreda - tek što se ispišu - vraćaju u vrtić, gdje uče matematiku, hrvatski, glazbeni...

Na prvi pogled vrtić se ni po čemu ne razlikuje od bilo kojeg drugog, međutim, ima dva ulaza: jedan za vrtić, a drugi za školu Brezovica.

Učionica u bivšim jaslicama

No, mještane to uopće ne čudi jer se ovaj ‘višenamjenski’ objekt na taj način koristi već 25 godina: mala dvorana koristi se naizmjenično, bivši dječji boravak vrtića, kao i jasličke prostorije sada su dvije učionice, zbornica je ujedno i garderoba škole, sanitarni prostor naknadno je uređen, a nekadašnja garderoba i vanjske terase preuređene su u dodatne vrtićke prostore.

Ovaj problem postoji još od 1984. Danas, iako se smanjuje broj upisane djece u školu, nadograđeni vrtić ima kapacitet 230 djece. No, uz tu djecu u vrtiću, školu pohađa dodatnih 101 učenik. Zbog toga se čak 107 djece do tri godine nije uspjelo upisati u vrtić.

Ravnateljica vrtića, Renata Knez, kaže da prostora nema, a potreba za gradnjom nove zgrade, očita je.

- Učenici nemaju pravi dojam da su u školi. Primjerice, kada idu u dvoranu moraju proći kroz vrtić kada djeca spavaju i moraju biti jako tihi, a zna se da su djeca živahna i ne možemo ih kriviti zbog toga - rekla je Renata Knez.

Dodala je kako je još 1988. godine postojao projekt za izgradnju škole, za što su izdvojena sredstva samodoprinosa, ali ništa nije realizirano.

- Potreba za izgradnjom škole postoji. Sada imamo četiri razreda u dvije smjene. Prije nekoliko godina imali smo šest razreda i radilo se u tri smjene. Pucamo po šavovima s kapacitetom - rekla je ravnateljica.

‘Pucamo po šavovima’

Jedino što đake u ovoj zgradi podsjeća na školu su ploča, karta Republike Hrvatske i pano s dječjim radovima. Učiteljica Emira Vidaković u takvim uvjetima radi već 25 godina. Školskog zvona nema pa pazi na vrijeme, kako bi znala kad je sat završio.

- Uvjeti za rad su potpuno neadekvatni. Loša je situacija i za nas i za vrtić - rekla je Emira Vidaković.

Nova osnovna škola tek u 2011. godini

Predsjednik MO Hrvatski Leskovac Miroslav Dukić, nezadovoljan situacijom, kaže da neupisane đake ne primaju u školama u Brezovici ni u Lučkom.

Jadranko Baturić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb - zapad, pak, tvrdi kako je pronađena nova lokacija za gradnju škole u gradskom vlasništvu, te je najavio kako će u roku desetak dana uputiti prijedlog Skupštini, prema kojemu bi se dosadašnja lokacija u privatnom vlasništvu u GUP-u zamijenila novom lokacijom.

- Riječ je o zemljištu od gotovo 20 tisuća četvornih metara. Sljedeće godine se neće izgraditi niti jedan vrtić ni škola, tako da bi školu mogli dobiti tek 2011. godine - rekao je Baturić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 21:38