INDEKS DEMOKRACIJE

SKANDINAVCI NA VRHU Hrvatska na 50. mjestu: Loši smo u političkoj kulturi

 Admir Buljubašić / CROPIX

Hrvatska je zemlja manjkave demokracije : od 167 zemalja, mi smo po indeksu demokracije na 50. mjestu i od nas su bolji Urugvaj i Bocvana, Mađarska i Južna Afrika.

Pritom bi nam Urugvaj i Kostarika trebali služiti kao primjer jer pripadaju u onih 25 najboljih na svijetu po mjerilima britanske analitičke kuće Economist Intelligence unit (EIU).

Osrednje ocjene

Mi smo među 54 zemlje manjkave demokracije, 51 zemlja ima autoritaran režim, a 37 ih je s hibridnim režimom, na prijelazu iz autokracije prema demokratskom modelu. Britanski analitičari ne sumnjaju da naši političari nisu demokratski izabrani: za pluralizam i izborni proces dobili smo ocjenu 9,17 od maksimalne desetke, i po tome smo u rangu razvijenih demokracija. No, loši smo u političkoj participaciji i političkoj kulturi (ocjene 5,56 i 5,63), dok smo u pogledu građanskih prava prošli s ocjenom 8,24. Za funkcioniranje vlasti dobili smo osrednjih 6,07.

Najbolje su Norveška, Švedska i Island, a najgora - naravno - Sjeverna Koreja. Od Hrvatske su bolji i Grčka, Italija, Izrael, Indija i Jamajka.

Hibridni režimi

Iza nas su Rumunjska, Bugarska i Srbija (na 66. mjestu), pa Makedonija i Crna Gora, dok je Bosna i Hercegovina gurnuta kategoriju ispod, u “hibridne režime”, zajedno s Turskom i Albanijom. Rusija, Kina, Sirija, Iran i niz arapskih zemalja poput Saudijske Arabije svrstani su u autoritarne režime, zajedno s Uzbekistanom i Turkmenistanom.

Hrvatska je prošla loše ne zbog nekakvog diktatorskog sustava vlasti, nego zbog raširene i apatije i pasivnosti njenih građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 04:26