KOMERCIJALIZACIJA JELAČIĆEVIH NOVIH DVORA

SKANDAL U ZAPREŠIĆU Grad uložio 9 milijuna kuna u obnovu dvorca, a onda ga jeftino dao u najam privatnoj školi bivšeg gradonačelnika

Gradonačelnik Turk predsjednik je Upravnog vijeća Škole koja je Nove dvore dobila u najam

Novi dvori u Zaprešiću su povijesno-graditeljski kompleks i jedan od najvrednijih spomenika u Hrvatskoj. U njemu su stoljećima živjeli i knezovi Zrinski i grofovi Erdödy, a 1851. dvore je kupio hrvatski ban Josip Jelačić.

Njegovi su potomci zgradu 30-ih godina prošlog stoljeća ostavili hrvatskom narodu na čuvanje, a od 2001. godine u vlasništvu je Grada Zaprešića.

Odlukom Gradskog vijeća u Zaprešiću od 28. ožujka, dvorac od 2300 četvornih metara daje se u koncesiju Visokoj školi za poslovanje i upravljanje Baltazar Adam Krčelić, a prema predstavljenom projektu, tvrde naši sugovornici, ostavština bana Jelačića pretvorit će se u komercijalnu i ugostiteljsku djelatnost. Tako se sudbina jednog važnog kulturnog objekta, zasigurno najvažnijeg u zaprešićkom kraju, pretvorila u prvorazredni politički skandal u gradiću nadomak Zagreba.

Odluka HDZ-ovih vijećnika i HDZ-ova gradonačelnika Željka Turka šokirala je mnoge građane, a žestoko je reagirao i oporbeni SDP. Optužuju gradsku vlast da je praktički odustala od javne namjene dvorca.

Odustajanje od javnosti

- Prema predstavljenoj idejno-projektnoj dokumentaciji, ostavština bana Jelačića bila bi svedena na njegovu spomen-sobu, koja bi zauzimala svega osminu interijera dvorca i postala marginalna, čime aktualna gradska vlast praktički odustaje od javne namjene dvorca te kulturno-povijesnog i muzejskog vrednovanja Novih dvora i brendiranja Jelačićeva grada. Kulturnu baštinu tako bi potisnuli kafići i restoran planirani u dvorcu - kažu naši sugovornici iz zaprešićkog SDP-a.

Osudama se pridružio i kandidat SDP-a i HSU-u za gradonačelnika Zaprešića Danijel Saić.

- Žalosno je što Grad Zaprešić ne iskorištava potencijal bana Josipa Jelačića. Umjesto toga, dvorac se daje nekakvoj privatnoj školi za koju se ne znaju ni njeni pravi vlasnici jer se već dugo vode sudski sporovi oko utvrđivanja vlasništva - kaže Saić.

Brzo izglasana odluka

No osim što je upitna buduća namjena ovog prostora, ovo naprasno dodjeljivanje dvorca privatnoj školi za sobom je povuklo još nekoliko pitanja. Naime, otvaranje ponuda obavljeno je 20. ožujka, a vijeće je koncesiju izglasalo već osam dana nakon toga. Grad Zaprešić zaprimio je samo tu jednu ponudu, a povjerenstvo ju je od maksimalnih 100 ocijenilo sa 98 bodova. Nadalje, ljudi koji su odlučivali o davanju koncesije povezani su sa samom školom.

Dekan Visoke škole je Vinko Morović, bivši gradonačelnik koji je svoju funkciju prepustio HDZ-ovom Željku Turku. Gradonačelnik Turk predsjednik je Upravnog vijeća Visoke škole.

- To nije sve. Član HDZ-a u Vijeću je Krešo Slatković, koji je vlasnik lokala u sadašnjem prostoru Visoke škole. Možda računa s tim da će i u novom prostoru biti vlasnik lokala - kaže naš sugovornik.

Vrijedni aneksi

Osim što su Novi dvori dani u koncesiju pod sumnjivim okolnostima, ističu naši sugovornici, i dosadašnja ulaganja u dvorac su sporna. Obnovu je radila građevinska tvrtka čiji je vlasnik također poznati zaprešićanski HDZ-ovac Ivo Lukić.

- Tvrtka Graditelj do sada je od Grada dobila oko devet milijuna kuna za uređenje kompleksa. Osnovni ugovor bio je nešto manji od četiri milijuna kuna, ali je s aneksima ukupan iznos narastao još toliko - kaže naš sugovornik.

Gradonačelnik Željko Turk bio nam je nedostupan, ali u svojem je odgovoru drugim medijima istaknuo da njegova gradska vlast spasila dvorac od propadanja, da će njegova namjena i dalje biti javna te da je Visoka škola obavezna ulagati u dvorac i brinuti se o njegovu očuvanju.

Koncesija na 50 godina, najam 5 tisuća mjesečno

Koncesija će se Visokoj školi dati na 50 godina, a prema Odluci o odabiru ponuditelja koju posjedujemo, naknada će biti 5000 kuna na mjesec.

- U prizemlju dvorca uredit će se izložbene prostorije u spomen bana Jelačića, u podrumu se planira uređenje projekcijske multimedijalne dvorane. Na prvom katu, uz predavaonice i prostorije za Visoku školu predviđa se uređenje centralne dvorane, koja će među ostalim služiti i gradu za protokolarna događanja - reagirali su u gradskoj upravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 22:01