JOŠ JEDNA AFERA >BRANITELJI RAZOČARANI

Skandal u HAC-u: Umjesto sedam branitelja, zaposlili osobe koje ni dan nisu provele u ratu!

Branitelji koji su se prijavili za posao duboko su razočarani jer su mislili da će to biti pošten natječaj
Zagreb, 220411.Lucko.Naplatne kucice.Hrvatski gradjani odlaze na produzeni uskrsnji vikend.Na slici: Guzva na naplatnim kucicama.Foto: Goran Mehkek / Cropix
 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Novi skandal potresa Hrvatske autoceste . Prema dokumentaciji koju posjeduje Jutarnji list, Uprava HAC-a je protivno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji zaposlila deset radnika na naplatnoj postaji Vrgorac na autocesti Zagreb - Split - Dubrovnik.

Naime, Uprava HAC-a ignorirala je odluku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područna služba Split, koji je predložilo deset dragovoljaca Domovinskog rata, branitelja ili članova njihovih obitelji koji su ispunjavali sve potrebne kriterije i imaju zakonsku prednost pri zapošljavanju i na to mjesto zaposlila sedam osoba koje nemaju status branitelja, a među njima je i osoba koja se uopće nije javila natječaj za taj posao.

Natječaj za rad na naplatnim postajama Vrgorca, na novoj dionici autoceste Ravča - Vrgorac, objavljen je u svibnju ove godine. Na natječaj se javilo 276 osoba. Velik interes za to radno mjesto može se objasniti sigurnošću posla i zagarantiranom isplatom plaće u visini od 6000 kuna.

Uvjetima natječaja odgovaralo je 78 kandidata. Nakon obavljenog psihotesta i razgovora kandidata s predstavnicima HAC-a u Zagvozdu, Zavod za zapošljavanje je Upravi HAC-a poslao popis 10 osoba za koje predlaže sklapanje ugovora o radu. Međutim, predsjednik Uprave HAC-a Stjepko Boban, v.d. direktorice pravnih poslova Snježana Vrkljan i predstojnik ureda Uprave HAC-a Mladen Čorda s te liste brišu devet imena i stavljaju osobe po svom izboru. S tim osobama 1. i 2. kolovoza sklapaju ugovore o radu.

Posao pred mirovinu

Tako prema odluci Uprave HAC-a posao dobivaju osobe koje su na popisu HZZ-a bile na petnaestom, dvadesetom, trideset i sedmom i četrdeset i prvom mjestu. No, najveći je pomak napravila osoba koja je na popisu HZZ-a bila na predzadnjem, 77. mjestu, a Uprava HAC-a ju je gurnula među prvih deset i ponudila joj ugovor o radu. Zajedničko tim listama je konobar iz Metkovića (ime poznato redakciji), dragovoljac Domovinskog rata. No, riječ je o osobi koja ima 63 godine i čudno je da HAC zapošljava osobu kojoj treba dvije godine do mirovine. No, istovremeno je i riječ o bliskom rođaku predsjednika Sabora Luke Bebića pa stvari postaju mnogo jasnije. Od preostalih devet zaposlenih dvojica su branitelji, a ostali nemaju taj status. U HAC-u tvrde da “svi novozaposleni radnici ispunjavaju formalne uvjete iz natječaja sa statusom nezaposlene osobe, a od kojih je pet i sa statusom branitelja.

Boban spustio slušalicu

Na radno mjesto blagajnika zaposleno je 10 novih radnika temeljem jedne jedinstvene odluke o odabiru kandidata te ne postoje nikakvi drugi popisi. Svi novozaposleni radnici ispunjavaju formalne uvjete iz natječaja sa statusom nezaposlene osobe, a od kojih je pet i sa statusom branitelja”. O natječaju smo željeli razgovarati i s predsjednikom Uprave g. Bobanom, no on nam je, nakon što smo se predstavili, poklopio slušalicu.

Tako smo i ostali bez odgovora zbog čega svih deset novozaposlenih nemaju status branitelja.

Glasnogovornica: Nije riječ o Bebićevom rođaku

Glasnogovornica Luke Bebića, Martina Bunčić Juričić demantirala je da je da konobar iz Metkovića, koji se spominje u tekstu, u rodu s predsjednikom Sabora. Tvrdi i da se spomenuta osoba ni ne preziva Bebić.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U JUTARNJEM LISTU OD UTORKA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:43