POTOP U SLAVONIJI

SJEDNICA VLADE U ŽUPANJI Milanović i ministri predstavili plan pomoći pogođenim područjima

Državni stožer preuzeo je nadzor nad poplavljenim područjima. U Brodsko-posavskoj županiji ukinuto je izvanredno stanje, ali se nasipi i dalje neprekidno nadziru. Privremeno evakuirani s područja Broda vraćaju se kući, a nastava počinje u ponedjeljak. Prema prvim procjenama Ministarstva poljoprivrede ukupna šteta je 100 milijuna kuna. Na stambenim objektima će biti znatno veća - i do 400 milijuna, javlja HRT
 Vlado Kos / CROPIX

NOVO 18:01 Predsjednik Državnog stožera za spašavanje i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izvijestio je danas u Županji na izvanrednoj sjednici Vlade da je poplavljeno 210 četvornih kilometara i evakuirano oko 7000 ljudi.

Najteže je stanje u Gunji, Strošincima i Račinovcima, Posavskim Podgajcima, Đurićima i Drenovcima.

Na terenu su angažirani pripadnici Hrvatske vojske, Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), policije i Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), ukupno oko 4000 ljudi.

Ostojić je rekao da su nasipi zasad stabilni te da nije bilo klizišta ni procjeđivanja. Spašeno je oko 8000 grla stoke, a zbrinjava se velik broj uginule stoke. Osigurana je pitka voda i cisterne su na raspolaganju, oko 50.000 litara vode za 5000 stanovnika.

Nakon povlačenja vode s poplavljenih područja bit će potrebna dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija, odnostno asanacija terena i tu se očekuju problemi, rekao je Ostojić. Dodao je da će biti potrebno zaprašivanje protiv komaraca i da počinje izgradnja naselja za volontere i sve one koji žele sudjelovati u otklanjanju posljedica poplave. Ostojić je pohvalio djelovanje svih žurnih služba.

Također je najavio kako će se u Rajevu Selu izgraditi pontonska zaštita koja će zaustaviti daljnje nadiranje vode i omogućiti njezino otjecanje kad padne vodostaj Save. Ne bude li većih promjena, ne očekujemo opasnost od daljnjeg nadiranja vode, no ozbiljan posao oko sanacije tek slijedi, najavio je Ostojić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić rekla je kako će se pomoć koordinirati iz Županje te da je osigurano dodatnih 1600 mjesta za smještaj.

Iz robnih zaliha osigurana je pomoć u hrani i opremi, vrijedna 3,2 milijuna kuna, izvijestio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Osigurane su cisterne za vodu, sušila za zrak, pomoć obiteljskim gospodarstvima koja su ostala bez stoke, radi se plan sanacije elektromreže, rekao je.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je da je zdravstveno stanje među stanovništvom s poplavljenih područja pod kontrolom i stabilno te da na zahvaćenim područjima nema širenja ni grupiranja zaraznih bolesti. Dodao je da je zbog poplave onemogućen rad u sedam zdravstvenih ordinacija, no za sve je osigurana zdravstvena zaštita. Rođeno je i dvoje djece - Nensi i Ivano, dodao je Ostojić. Podsjetio je da je Svjetska zdravstvena organizacija ponudila pomoć u testovima za dijagnozu zaraznih bolesti i preporučila izdavanje letaka s uputama za stanovništvo.

Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je da je na terenu 1056 pripadnika Oružanih snaga organiziranih u namjenske skupine, te je naveo vojnu tehniku koja je stavljena na raspolaganje izrazivši spremnost na sudjelovanje Oružanih snaga i u čišćenju i sananaciji terena.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je, među ostalim, da je spašeno oko 8000 grla stoke i zbrinuto na 20-ak farmi.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je da je 90 posto nastave izvedeno i da će biti zaključena ondje gdje se ne bude mogla nastaviti. Otklonio je eventualnu bojazan učenika koji će državnu maturu polagati na jesen da se neće moći upisati na željene fakultete ako se već u ljetnom roku ispune kvote.

Odlukom Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje svi učenici koji ostvare minimalni bodovni prag jednak onom posljednjeg na listi fakulteta koji žele upisati, bit će omogućeno upisivanje izvan kvote, rekao je Jovanović.

Za uklanjanje posljedica poplava prijavilo 3325 nezaposlenih s poplavljenih područja, izvijestio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Njima će, dodao je, biti osigurana plaća od 2500 kuna neto plus do 400 kuna za prijevoz. Tvrtkama s poplavljenih područja koje ne mogu raditi pružit će se potpora za očuvanje radnih mjesta (subvencija s 50 posto plaće do tri mjeseca). Mirovine će se isplaćivati putem pošte na privremenu adresu primatelja ili će se moći podići u najbližemu poštanskom uredu, a korisnici u inozemstvu moći će o isplati dobiti informacije putem telefona.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao je da je osigurano 50 milijuna kuna za sanaciju nakon povlačenja vode. Bit će, rekao je, potrebna sanacija odlagališta i priprema odlagališta za prihvat otpada.

U poplavama je oštećeno oko 100 kilometara prometnica i most preko Pakre, izvijestio je ministar mora, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Osigurat će se, najavio je, oko 100 milijuna kuna za županijske i lokalne ceste te dodatna financijska sredstva za sanaciju državnih cesta.

Znatan prilog u prikupljanju i raspodjeli pomoći daju branitelji, istaknuo je njihov ministar Predrag Matić.

Na 11 biračkih mjesta neće moći održati izbori za Europski parlament, rekao je ministar uprave Arsen Bauk, ali glasovanje će uz potvrdu biti omogućeno svima koji to žele te pripadnicima žurnih služba na terenu.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković-Kunšt izvijestila je da će oko 60 radno sposobnih zatvorenika iz otvorenih kaznionica koji žele raditi na uklanjanju posljedica poplave biti smješteno u Požegi, odakle će pod nadzorom biti upućeni na radove i ispomoć.

17:30 Reporter Jutarnjeg Goran Penić dojavljuje kako se vodostaj u Rajevom Selu spustio barem jedan metar, prema tragovima na kućama. Oko 50 volontera neumorno radi na spašavanju životinja, te pozivaju sve zainteresirane građane koji su voljni pomoći da se obrate udrugama za zaštitu životinja.

15:24 Danas se u gradnju nasipa u Soljanima uključila i Hrvatska vojska. U obrani od poplava u Slavoniji danas je ukupno angažirano oko 670 pripadnika Oružanih snaga RH, priopćilo je Ministarstvo obrane.

(FOTO: Čitatelj Stipe Marić)

Josipović u Slavonskom Brodu: 'U budućnosti ćemo morati regulirati tok Save kroz četiri države'

15:10 [novinar Jutarnjeg lista Željko Mužević] Danas je Slavonski Brod posjetio i predsjednik Ivo Josipović koji je posjetio Gornju Vrbu i svečanost obilježavanja Dana Općine, a potom je i posjetio savski nasip na njegovim najugroženijim mjestima.

- Ovdje je uz velike napore i ogromno zalaganje profesionalnih službi vojske, policije, vatrogasaca i svih građana grad srećom sačuvan. Samo ako prođete uz nasip i vidite svu količinu vreća koje su tu stavljene kao prepreka Savi vidite koliko je truda i ljubavi uloženo u ovaj grad. Također sam čuo i da je opskrba evakuiranih bila na visini i možemo biti zadovoljni s onim što je učinjeno te sad ostaje sanirati štete. Sada je najvažnija stvar sačuvati domove i sanirati štete tamo gdje je bilo poplave i učiniti sve da nam se ne ovo ne ponovi, jer ulazimo u neka nova vremena u kojima se mijenjaju okolnosti, u kojima zbog klimatskih promjena možemo očekivati nove ugroze. U budućnosti će biti neizbježno regulirati tok Save kroz četiri države, jer će inače biti teško oduprijeti stihiji, rekao je predsjednik RH dr. Ivo Josipović.

Predsjednik u Slavonskom Brodu (FOTO: Danijel Soldo / CROPIX)

Danijel Soldo / CROPIX
Slavonski Brod, 220514.Predsjednik RH Ivo Josipovic posjetio je poplavom ugrozena podrucja u naselju Josip Rimac u Slavonskom Brodu.Na fotografiji: Ivo Josipovic.Foto: Danijel Soldo / CROPIX

Milanović: 'Pomagali smo svi na krasan način, ali ne ponovilo se'

15:05 Zahvalom premijera Zorana Milanovića svima koji su pomogli građanima poharanima poplavama na istoku Hrvatske, danas je u Županji počela izvanredna sjednica Vlade u potpunosti posvećena pomoći stradalom području.

Vlada će, prema dnevnom redu, donijeti osam odluka za pomoć ugroženom stanovništvu, a Milanović je poručio: "Pomagali smo svi zajedno, na način koji je prekrasan, ali ne ponovilo se".

Podsjetio je da je država, nakon što je proglasila stanje elementarne katastrofe, preuzela i svu političku i materijalnu odgovornost.

"U daljnjoj suradnji s lokalnim i županijskim vlastima nastavljamo raditi posao koji je težak i koji je, objektivno, možda bio i pretežak za regionalnu vlast jer se, naprosto, radi o katastrofi", rekao je premijer Milanović.

Izvanredna Vladina sjednica održava se u prostorijama županjske "Sladorane" u čijem se krugu nalazi i privremeno sjedište Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Hrvatske vode obustavljaju ovrhe protiv građana s poplavljenog područja

14:55 Predsjednik Općinskoga suda u Županji Goran Miličević potvrdio je danas da je iz Hrvatskih voda stiglo 500-tinjak pismena u kojima Hrvatske vode povlače prijedloge za ovrhe podignute protiv građana s poplavljenih i ugroženih područja županjske Posavine zbog neplaćanja slivnih voda.

"Upravo donosimo rješenja o obustavi ovrha na računima, mirovinama i motornim vozilima i nadamo se da ćemo taj posao obaviti za dan-dva kako bi građani mogli imati odblokirane račune radi eventualne uplate pomoći", rekao je Miličević.

Također je rekao kako će od Ministarstva pravosuđa zatražiti da se građani s poplavljenih i ugroženih područja oslobode i od plaćanja troškova sudskih pristojba vezanih uz ovrhe.

Slavoniju brani 670 pripadnika Oružanih snaga RH

14:22 U obrani od poplava u Slavoniji danas je angažirano oko 670 pripadnika Oružanih snaga RH koji pružaju pomoć stanovnicima poplavom ugroženih područja kao kao i helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ i PZO) koji obavljaju zadaće u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, priopćilo je danas Ministarstvo obrane (MORH).

Crveni križ: Ne donosite odjeću za odrasle. Treba nam odjeća i oprema za bebe

12:20 Hrvatski Crveni križ (HCK) poslao je danas obavijest da je donatorski telefon 060 90 11 otvoren isključivo za prikupljanje pomoći stanovništvu na poplavljenim područjima u Hrvatskoj, dok se za stradale u susjednim državama prikuplja pomoć preko bankovnog računa i on-line donacija. Cijena poziva na donatorski telefon je 6,25 kuna (PDV uključen).

Novčanu pomoć građani mogu slati uplatama na račun IBAN: HR 6923400091511555516. Za pomoć stradalima u Hrvatskoj poziv na broj je 08, za stradale u Bosni i Hercegovini poziv na broj je 05, a za stradale u Srbiji 07.

Za stradale stanovnike u Hrvatskoj, BiH i Srbiji prikupljaju se i on-line donacije na internetskim stranicama HCK-a. Prilikom uplate iz inozemstva treba koristiti SWIFT: PBZGHR2X.

Na žiroračun HCK-a do 20. svibnja uplaćeno je 11.726.167,66 kuna za pomoć stanovnicima na područjima pogođenim poplavama u Hrvatskoj, a na donatorskom telefonu 060 90 11 zabilježeno je 814.907 poziva u vrijednosti 5.091.168,75 kuna.

U skladu s trenutnim stanjem prikupljenih dobara, HCK moli građane da više ne donose rabljenu odjeću i obuću, uz iznimku robe za djecu i novorođenčad, gumenih čizama i donjeg rublja.

Najpotrebniji su oprema i odjeća za djecu i novorođenčad, dječja hrana, donje rublje za djecu i odrasle, higijenske potrepštine, posteljina, pokrivači, deke, ručnici, madraci, sredstva za održavanje čistoće prostora i gumene čizme.

Građani koji žele volontirati u Crvenom križu trebaju se javiti društvu Crvenog križa u svom mjestu stanovanja. U društvima Crvenog križa svi zainteresirani bit će upisani u evidenciju volontera.

Građani koji ne mogu stupiti u kontakt s članovima obitelji i prijateljima na poplavljenim područjima mogu kontaktirati Službu traženja HCK-a na broj telefona 01/4655-814 ili 01/4655-813.

OSTOJIĆ 'Pljačkašima neće pasti na pamet da dođu. Primjenit ćemo najstrože policijske ovlasti!'

11:46 Na području Rajevog Sela vode rijeke Save još uvijek ulaze u područje županjske Posavine iako ne više tolikim intenzitetom kao prije nekoliko dana, tako da je na području Posavskih Podgajaca razina vode i nešto opala, izvijestili su vukovarsko-srijemski Državni centar za zaštitu i spašavanje i Stožer za zaštitu i spašavanje.

"Najvažnija poruka s ovoga sastanka bila bi da općinski stožeri rade svoj posao, županijski stožer svoj, a od jučer djeluje i državni stožer koji je oformljen s namjerom da realizira one stvari koje nadilaze razinu općinskih i županijskog stožera", kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na konferenciji za novinare.

Kazao je kako je u ovom trenutku najbitnije što preciznije odrediti ciljeve koji se moraju zajednički realizirati jer, kako je upozorio, stiže "gadno" razdoblje s visokim temperaturama te je moguća pojava zaraza na poplavljenim područjima.

Po njegovim riječima, na poplavljenim područjima nastavlja se izvlačenje žive i uginule stoke dok je posjet tim područjima bilo koga tko nije neposredno uključen u obranu, pa i mještana, strogo zabranjen i moguć je jedino organizirano. Ostojić je također najavio kako će do poslijepodneva pokraj nogometnog stadiona NK "Sladorana" u Županji biti završeno podizanje volonterskog centra koji će biti središnje mjesto za prihvat volontera i iz kojega će se volonteri organizirano slati u ispomoć.

Na pitanje ima li na poplavljenim područjima pokušaja krađa, Ostojić je kazao kako je "stanje s pljaškašima takvo da im neće pasti na pamet da dođu pljačkati". Poručio je kako je će se prema svima koji posegnu za tuđom imovinom na stradalim područjima, primjeniti najstrože policijske ovlasti.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Dragutin Repinc, koji je jutros preletio ugrožena i poplavljena područja u županjskoj Posavini, kazao je kako će pripadnici vojske u suradnji s Hrvatskim vodama pokušati danas djelomice zatvoriti otvor na razrušenom nasipu kod Rajevog Sela preko kojega voda istječe iz Save i plavi Posavinu.

Kod toga mjesta nasip je probijen u subotu i to u širini 120 metara, a vojska će ga pokušati sanirati tako da ga se potpuno ne zatvori jer, kako je pojašnjeno, mora se ostaviti mogućnost da se, kada razina Save opadne, voda iz Posavine preko toga oštećenja vrati u Savu.

Po riječima zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Zijaha Mahmutspahića, razina rijeke Save kod Županje danas je za 1,8 metara niža od maksminalno dostignute visine prošloga vikenda. Iako natopljeni, nasipi su u županjskoj Posavini stabilni, kazao je.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić ustvrdio je kako sustav pomoći ugroženim područjima funkcionira u potpunosti te kako je "ovo prilika da pokažemo snagu i jedinstvo kako bi se spasilo što se spasiti da".

Ukinuto izvanredno stanje u Slavonskom Brodu

11:00 - Stožer za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije donio je odluku o ukidanju izvanrednog stanja, ali se nasipi i dalje neprekidno nadziru, privremeno evakuirani se vraćaju kući, a nastava počinje u ponedjeljak.

"Odluka (o ukidanju izvanrednog stanja) je donesena na prijedlog Hrvatskih voda, za koje i dalje ostaje na snazi mjere izvanredne obrane od poplava. Vodostaj je i dalje visok, nadzor nad nasipima je potreban 24 sata dnevno, kako bi se pravovremeno sanirala eventualna oštećenja. Stožer je donio i preporuku o ukidanju djelomične evakuacije stanovnika. Nastava u osnovnim i srednjim školama u Brodsko-posavskoj županiji započet će u ponedjeljak, kada nastavljaju s radom i dječji vrtići u Slavonskom Brodu", rekao je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije Davor Vlaović nakon današnjeg sastanka.

Županijski stožer danas će uputiti zahtjev Vladi za pomoć u deratizaciji i tretiranju komaraca.

"Tretman ćemo tražiti za područje cijele županije jer su zaobalne vode velike. Larvicidno se područje nije tretiralo, što sada rezultira velikom najezdom komaraca. Tretman je potreban i kako bi se spriječilo širenje zaraznih bolesti", kaže Vlaović.

Povratak privremeno evakuiranih u Podvinje, Brodsko Vinogorje i Brodski Stupnik počet će tijekom poslijepodneva.

"Sačekat ćemo da prođe ručak, a onda ćemo organizirati prijevoz evakuiranih kući. Vezano uz tretman komaraca, sredstva koja smo predvidjeli kao redovitu mjeru su premala za situaciju u kojoj smo sad, zato nam je potrebna i pomoć. Očekujemo od Vlade, a danas ću to reći i predsjedniku, da cijeli prostor bude tretiran iz aviona i s jedne i s druge strane Save. To je nešto što mi ne možemo sami odraditi", rekao je gradonačelnik Slavonskog Broda kaže Mirko Duspara.

Nakon ukidanja evakuacijskih centara za stanovnike Brodsko-posavske županije Crveni križ u Slavonskom Brodu ostavlja na raspolaganju još dvije lokacije u slučaju potreba smještaja za građane iz Vukovarsko-srijemske županije i eventualno Bosne i Hercegovine.

Prema evidenciji Crvenog križa, na području Brodsko-posavske županije trenutno boravi stotinjak osoba iz tridesetak obitelji koje su došle iz drugih krajeva zbog poplave.

"I dalje postoje potrebe za hranom i higijenskim sredstvima. Obitelji koje su stigle iz BiH smještene su u privatnom smještaju, dio je na skrbi domaćina, a dio koji je dobio na korištenje stanove opskrbljujemo hranom. Upiti s terena dolaze i za zaštitnim sredstvima od komaraca zbog velike najezde", rekla je Milena Grgić, predsjednica Crvenog križa Slavonski Brod.

Na sjednici županijskog stožera za zaštitu i spašavanje danas je najavljeno kako će sutra župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić proglasiti stanje elementarne nepogode.

Stožer je zato još jednom uputio poziv općinama da dostave preliminarne procjene šteta, te da se popiše utrošeni materijal, oštećena oprema i brojke angažiranog ljudstva tijekom proteklih dana.

Sabor: Zastupnicim pomažu svaki sa po 1500 kuna

10:10 Građanima istočne Slavonije pogođenim poplavom, Hrvatski sabor pomoći će s ukupno 225 tisuća kuna.

Saborsko Predsjedništvo jutros je odlučilo da će zastupnici za pomoć izdvojiti iz plaće po tisuću i pol kuna, rekao je novinarima predsjednik Sabora Josip Leko.

Sabor ima 151 zastupnika. Katastrofalnom poplavom koja je pogodila istok Hrvatske ugroženo je više od 30 tisuća ljudi.

Na poplavljenom području najviše će posla biti kad se voda povuče

10.01 Prioritet na poplavljenim područjima je sanacija terena: uklanjanje mulja, koji je pun gnojiva, ulja i koječega, zatim micanje mrtvih životinja i njihovo spaljivanje u spalionicama, te sanitarno dovođenje u red poplavljenog prostora kako bi ekipe za procjene izašle na teren, rekla je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš u emisiji "U mreži Prvog" Prvog programa Hrvatskog radija.

Na poplavljenom području najviše će posla biti kad se voda povuče. Samo su u Gunji potopljene sve 1604 kuće. Na pitanje koliko stoji obnova jedne kuće, odnosno na koji način će se sve financirati, ministrica je rekla da na to nema odgovora bez procjene.

Dvjesto milijuna kuna prikupljenih od legalizacije bespravne gradnje bit će namijenjeno sanaciji u poplavama uništenih obiteljskih kuća. Upravo je bila ideja prilikom organiziranja projekta legalizacije da svaka kuna plaćena za to ide natrag u prostor. Dogodile su se ove poplave i taj ćemo novac iskoristiti za sanaciju, rekla je Mrak-Taritaš.

Na pitanje u kojoj se mjeri obnova komunalne infrastrukture može financirati iz Europskog fonda solidarnosti, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja je navela kako će se aplicirati i za sredstva iz EU fondova.

No morate znati kako se tim novcem ne može obnavljati privatna imovina, a na poplavljenim područjima upravo je takvih objekata najviše, dodala je ministrica.

O roku za obnovu ministrica je rekla sljedeće: Za sam obilazak poplavljenog terena, nakon njegove sanacije, i procjenu šteta treba nam desetak dana. Da bi se uopće krenulo u obnovu neke kuće, tu istu kuću prvo treba isušiti, što će se činiti mehaničkim putem, a što traje oko tjedan dana. Slijede građevinski radovi. Nadam se da će obnova, barem dijela kuća na kojima su manje štete, biti gotova do zime.

Vodostaj Save u opadanju, ukinuto izvanredno stanje

09:30 Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju na području cijele županije. Ukinuto je izvanredno stanje, a na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava, rečeno je danas na sastanku Stožera zaštite i spašavanja Brodsko-posavske županije. Istaknuto je kako bi tretiranje komaraca moglo početi već sutra, javlja Soundset .

U Slavonskom Brodu štete nastale u gradu, kao posljedica ekstremno visokog vodostaja rijeke Save, prema prvim procjenama mogle bi iznositi i do 27 milijuna kuna. U tom iznosu uračunata su i dva milijuna kuna, koliko se pretpostavlja da će biti potrebno za tretiranje komaraca koji gradu prijete zbog velike vlage i vodene površine.

Glede samih šteta, gradonačelnik Mirko Duspara rekao je kako su najviše stradale ceste.

MUP objavio potragu za nestalim Franjom Šoltesom iz Rajevog Sela

9:10 Ruža Sirotković, 86-godišnjakinja iz Rajeva Sela, prije dva dana prva je identificirana žrtva katastrofalnih poplava koje su pogodile Hrvatsku. Drugog susjeda Franju Šoltesa voda je doslovno otkinula s ograde za koju se držao. Njegova sudbina je i dalje nepoznata.

Danas je PU vukovarsko-srijemska, na temelju prijave o nestanku Franje Šoltesa, objavila potragu za nestalom osobom.

Franjo Šoltes, rođen 3. prosinca 1951. godine, s prijavljenim prebivalištem u Rajevu Selu, zadnji put je viđen 17. svibnja, oko 14 sati, neposredno nakon što je popustio nasip na rijeci Savi i prije nego je voda potopila selo.

Franjo Šoltes ima 63 godine, visine je oko 170 cm, svijetlo zelenih očiju, smeđe kose, proćelav. Srednje je građe.

Policija moli sve građane, ukoliko imaju bilo kakva saznanja o nestanku Franje Šoltesa da se jave u najbližu policijsku postaju ili na broj telefona 192.

Državni stožer preuzeo nadzor nad poplavljenim područjima

ŽUPANJA - Vlada će u Županji održati izvanrednu sjednicu posvećenu poplavama i posljedicama koje su one prouzročile stanovništvu Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije. Vlada će na toj sjednici donijeti niz odluka vezanih uz sanaciju šteta i pomoći stanovništvu poplavljenih krajeva. Na sjednici, koja počinje u 15 sati, bit će podneseno i izvješće o stanju na poplavljenim područjima i dosad poduzetim mjerama u borbi protiv poplava koje su ugrozile oko 30 tisuća građana, javlja HRT.

U međuvremenu, nadzor nad situacijom u ugroženim i poplavljenim područjima Vukovarsko-srijemske županije od sino je preuzeo Operativno-komunikacijski centar Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), jer županijski Stožer za zaštitu i spašavanje nije više mogao kontrolirati situaciju na stradalim područjima u županjskoj Posavini.

SLAVONIJA POD VODOM 'Sava još uvijek nadvisuje neka sela i do četiri metra'

Rečeno je to na konfereniji za novinare OKC-a DUZS, na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao kako se u slučaju plavljenja Save u županjskoj Posavini nije pridržavalo županijskog plana zaštite i spašavanja, koji točno predviđa postupke u raznim katastrofama i evakuacijama.

No, naglasio je, na terenu se i dalje ne može bez lokalnih ljudi, te je nužno preuzeti sve ono što je županijski stožer dobro napravio. "Ni sada, a ni ubuduće se ne može bez lokalnih čelnika, načelnika općina i čelnih ljudi županije", ustvrdio je Ostojić.

Istaknuo je kako se bez posebnih odobrenja policije i vojske neće moći ulaziti u ugrožena područja te najavio da će već sutra i novinari koji prate situaciju u županjskoj Posavini dobiti posebne propusnice. Najavio je nastavak izvlačenja žive i uginule stoke s poplavljenih područja, iz kojih je samo danas odvezeno oko 6.000 kilograma uginule stoke.

Kao prioritete rada Državnog stožera Ostojić je najavio uspostavu kvalitetne komunikacije između svih dijelova sustava, uz koordinaciju s lokalnim i županijskim stožerom, evidenciju svih volontera, kao i uspostavu volonterskog centra. Izvijestio je i kako je u đakovačkoj vojarni uspostavljen drugi logistički centar u suradnji s MORH-om, dok će svoj dio stožera u Županji osnovati i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić.

"Na ovim područjima opasnost ne prestaje. Kada prestanu poplave tek tada će nastupiti veliki poslovi", poručio je Ostojić.

Upitan zašto država nije ranije reagirala ako se vidjelo da županijski stožer nije dovoljno učinkovit u županjskoj Posavini, kazao je kako se morao poštivati zakon, "a i uvjeravanja od županijskog stožera bila su da oni mogu kontrolirati situaciju".

Ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić najavio je sanaciju pukotine na nasipu kod Rajevog Sela, rekavši kako bi nadležne službe za desetak dana mogle početi raditi na sanaciji terena na nekim područjima s kojih se voda povuče.

U OKC-U DUZS u Županji uključeni su vojska, policija, Hrvatska gorska služba spašavanja, Civilna zaštita, vatrogasci, Crveni križ te ostale službe koje se nalaze smještene u niz šatora postavljenih u krugu Sladorane.

Prema podacima dostavljenim novinarima, do sada je s ugroženih područja u županjskoj Posavini evakuirano oko 11.000 osoba od kojih je 2000 organizirano zbrinuto, dok je ostale zbrinula rodbina i prijatelji. Na ugroženim područjima nalazi se više od 800 vojnika, 300 vatrogasaca, 740 pripadnika Crvenog križa i 50 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja.

Procjenjuje se kako je u izravnim aktivnostima zaštite i spašavanja u županjskoj Posavini angažirano oko 4000 pripadnika i veći broj dragovoljaca.

Evakuirani su mještani Gunje, Strošinaca, Račinovaca i Rajevog Sela, dok su djelomično evakuirani mještani Posavskih Podgajaca u kojem se rade obrambeni nasipi.

Na obrani naselja od vode radi se i u Soljanima, Štitatru, Drenovcima, Vrbanji u kojoj se rade nasipi prema Posavskim Podgajcima, Đurićima u koje je djelomično prodrla voda i Bošnjacima u kojima je najkritičnije u naselju Topola gdje se ojačavaju nasipi.

Predsjednik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić u izjavi Hini je odbacio prigovore da županijski stožer nije postupao po planu zaštite i spašavanja.

"Država se ovdje trebala uključiti i ranije i dobro je da se uključila. Sada ćemo djelovati na tri razine, a naš županijski stožer nastavlja s djelovanjem", kazao je Galić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 00:59