AFERA ‘PATOLOGIJA‘

Sjećate se afere s tijelima u crnim vrećama na podu mrtvačnice KB Sveti Duh? Sada je stigla sudska presuda

Bolnica je puno ranije znala za problem s kapacitima patologije, ali nisu reagirali
 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Afera koja je potresla KB Sveti duh u travnju 2023. godine, kada su u medije stigle fotografije tijela u crnim većama na podu Zavoda za patologiju dobila je svoj epilog. Naime, tadašnja ravnateljica Ana-Marija Šimundić uručila je izvanredni otkaz ugovora o radu pročelniku Zavoda za patologiju prof.dr. Fabijanu Kneževiću i pomoćniku obducenta Ivanu Merzaku. Nakon što je prof. Knežević u ožujku ove godine dobio pravomoćnu presudu da je nezakonita odluka o izvanrednom otkazu, sada je i Merzak na sudu dokazao da mu bolnica zbog toga nije smjela raskinuti ugovor o radu.

Naime, Merzaku je otkaz uručen 19.svibnaj 2023.godine, a tadašnja uprava nakon objave fotografija sastavila je Povjerenstvo koje je 12. svibnja dostavilo izvještaj o stanju u mrtvačnici. Zbog svega je krivnja pala na pomoćnika obducenta koji je nekoliko dana kasnije dobio izvanredni otkaz. Zaključeno je da je upravo on odgovoran što su se pokojnici stavljali na pod, pisao je Index.

Pokojike stavljali na pod

U odluci o otkazu stajalo je da je upravo on kršio odredbe Pravilnika o postupku s umirućim i umrlim bolesnicima te o postupku obdukcije, odnosno nije poštivao etička načela očuvanja dostojanstva pokojnika.

image

Ana Marija Šimundić

Privatna arhiva

Tijekom procesa pomoćnik obducenta dokazao je da se za prenatrpanu mrtvačnicu znalo i ranije. Naime, obitelji nekih pokojnika nisu dolazile po tijela pa nije bilo dovoljno mjesta u hladnjacima. Zato su neka tijela završavala na ležajevima, a neka i na podu.

Međutim za sve to znalo se puno ranije, a sasvim sigurno i 28. srpnja 2023. kada je predstojnik Zavoda za patologiju i citologiju poslao o tome dopis upravi. Taj je dopis bio naslovljen na ondašnju ravnateljicu Ana-Mariju Šimundić te je bio urudžbiran u upravi, navodi Index.

Knežević dokazao da nije kriv

Što se Kneževića tiče, Sud je, priopćili su nakon presude iz odvjetničkog ureda, utvrdio da iz provedenih dokaza u postupku jasno proizlazi da je KB Sveti Duh, odnosno odgovorna osoba (ravnateljica) znala za problem u mrtvačnici i nemogućnost postupanja po Pravilniku o postupku s umirućim i umrlim bolesnicima te o postupku obdukcije, pa čak i za polaganje novopridošlih tijela na pod još 28. srpnja 2022., dakle 10 mjeseci prije nego što je Kneževiću uručen izvanredni otkaz ugovora o radu.

Sud je zaključio i da je Knežević učinio "sve što je u njegovoj moći" kako bi obavijestio i obrazložio Ravnateljstvu bolnice koji su problemi u radu Zavoda za patologiju i citologiju te da upravo KB, odnosno Ravnateljstvo, nije omogućio normalno funkcioniranje Zavoda.

image

Prof.dr. Fabijan Knežević (arhivska fotografija)

Dragan Matic/Cropix/Cropix

Sud je u presudi, navodi odvjetničko društvo, utvrdio i da Knežević ne može i ne treba financijski i tehnički proširivati kapacitete mrtvačnice, već je to u domeni Ravnateljstva, nakon saznanja o problemima trenutnih kapaciteta, a što je Ravnateljstvo propustilo riješiti. Sud je također uočio da je Knežević razriješen s dužnosti pročelnika Zavoda dan prije nego što je Povjerenstvo za unutarnji nadzor uopće sastavilo izvješće o slučaju.

Povreda časti i ugleda

- Zaključno, prof. Knežević ističe kako su mu čast i ugled povrijeđeni nizom izrečenih neistina u javnim nastupima političara (koji su imenovali ravnateljicu KB Sveti Duh) te koji su eksplicitno u svim svojim izjavama na razne načine, svjesni da to čine neprovjereno i ne raspolažući saznanjima o svim bitnim činjenicama, obmanjivali javnost o postojanju odgovornosti prof. Kneževića, zbog koje je isti dobio otkaz - priopćilo je odvjetničko društvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 12:46