OBRTNICI PODIJELJENI

Sindikati su sada valjda sretni, a MMF je nužno zlo

Provjerili smo što o povlačenju prijedloga o izmjenama Zakona o radu misle obrtnici koji nemaju kolektivni ugovor

ZAGREB - Obrtnike smo pitali kako gledaju na odluku Vlade o povlačenju prijedloga izmjena Zakona o radu (1), znaju li da se predložene izmjene odnose na trajanje kolektivnih ugovora (2), smatraju li da je Vlada sposobna izvući nas iz krize (3) ili je za to potrebna pomoć neke međunarodne financijske institucije(4). ( S. Golemac)

Katarina Grudenić (68) - frizerka

1. Povlačenje prijedloga izmjena Zakona o radu šahovski je potez premijerke. Osuđujem akciju sindikata koji su skupljali potpise za referendum jer je to bilo nepotrebno.

2. Poznato mi je to da se predložene izmjene ZOR-a odnose isključivo na trajanje kolektivnih ugovora. Apsolutno sam za to da se što prije sklope novi kolektivni ugovori, a da stari ne traju unedogled.

3. Mislim da Vlada može stvoriti uvjete za velike reforme potrebne za izlazak iz krize. Trude se koliko mogu. Vjerujem da će se taj trud isplatiti.

4. Iako je Vlada sposobna izvući nas iz krize, ipak mislim da je Međunarodni monetarni fond ‘nužno zlo’. Oni imaju iskustva i mogu nas izvući iz krize.

Mladen Jagušt (36) - kožna galanterija

1. Davanje prijedloga, pa povlačenje... sve su to političke igrice. Ljude nitko ništa ne pita. Sindikati su uspjeli skupiti potrebne potpise za referendum, koji se na kraju neće ni održati. Mali obrtnici nemaju veze s tim. Na kraju uvijek ‘mali ljudi’ ispaštaju.

2. Kolektivni ugovori se odnose ne poslodavce većih tvrtki, državne službe, a nas je ovdje dvoje zaposlenih. Kolektivni ugovor je za mene apstrakcija. Znao sam da se izmjene odnose na trajanje ugovora i slažem se s time da ugovori koji su istekli ne bi trebali i dalje biti na snazi.

3. Ovakav način rada Vlade sigurno nas ne može izvući iz krize. Ako trebamo slijediti primjer Vlade, znači da se trebamo ugledati na nerad.

4. Treba nam čvrsta ruka neke međunarodne financijske institucije poput MMF-a koja bi stvorila uvjete za reforme.

Branka Dvoravić (79) - krznarija

1. Drago mi je što je premijerka povukla prijedlog izmjena Zakona o radu. Ne znam skriva li se iza toga nešto, ali se nadam da su sindikati sada zadovoljni. Nema potrebe za referendumom i trošenjem novca.

2. Nisam znala da se predložene izmjene odnose isključivo na trajanje kolektivnih ugovora, jer ja s time nemam ništa. Ovdje radimo samo kći i ja.

3. Vlada može stvoriti dobre uvjete za izlazak iz krize. Treba ići korak po korak.

4. Mislim da nam MMF nije potreban za izlazak iz krize. Možda nam oni donesu još veće probleme. Bolje da se sami pokušamo izvući iz recesije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 10:11