DRŽAVNA SLUŽBA

Sindikati: Popustit ćemo kad javne tvrtke osjete krizu

Javne službe spremne su na dogovor ako im se obeća termin vraćanja prava i podjela tereta
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Vladin prijedlog da se odreknu božićnice, regresa i dara za djecu , koji za svakog zaposlenog u ovoj godini znači 3000 kuna manje, danas će odbiti i sindikati državnih službi nakon što su to već učinili sindikati javnih službi. Taj Vladin prijedlog na koji su se trebali očitovati u roku od 15 dana smatraju “neprihvatljivim” i predlažu početak pregovora oko izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Rasipne državne tvrtke

- Taj ugovor istječe 31. srpnja i pravila igre nalažu da se tri mjeseca prije njegova isteka najavljuju novi pregovori - objašnjava Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. Na pitanje znači li otvaranje novih pregovora mogućnost da sindikati naknadno ipak popuste, Avberšek vrlo rezolutno ističe da nema popuštanja sve dok u državi ima rasipnika.

- Je li Vlada razgovarala s našim kolegama u javnim poduzećima? Hoće li i oni podijeliti teret krize ili svako nekoliko mjeseci mi trebamo biti ti koje će Vlada pozivati i predlagati štednju - kaže Avberšek.

Iako se ustrajavanje javnih i državnih službi na svojim formalnim pravima čini već pomalo apsurdnim u situaciji kada su privatni sektor odavno poharali otkazi, sindikatima je ipak jasno u kakvoj je situaciji ukupna ekonomija. Međutim, veliki trn u oku su im rasipna državna poduzeća.

- Sindikati javnih službi spremni su na dogovor, ali žele znati kada će im se oduzeta prava vratiti, a drugi je uvjet da isti teret ovaj put snose i zaposleni u javnim poduzećima. Činjenica jest da se pojedina javna poduzeća ponašaju kao da uopće nema krize - kaže jedan od Vladinih pregovarača.

Nitko ne želi spor

S obzirom na to da uskoro istječe Temeljni kolektivni ugovor, dvije strane moraju sjesti za stol i pregovarati o novom, pa sindikatima nije u interesu spor s Vladom, ali ni Vladi sa sindikatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 11:25