MNOGO ZAHTJEVA

Sindikati od Vlade traže 13. plaću, veći regres, viši iznos za sistematski pregled...

Istaknula je da kuna po kilometru za prijevoz nije dovoljna. "Tražimo isplatu regresa, dosad je bio iznos 1500 kuna, mi tražimo 2000 kuna"

Vilim Ribić

 Zeljko Puhovski/Cropix

Matica hrvatskih sindikata drži konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o zahtjevu sindikata javnih službi u pregovorima za novi temeljni kolektivni ugovor, uvođenju 13. plaće, povećanju osnovice za izračun plaća u javnim službama te o zahtjevima u vezi s drugim materijalnim pravima.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem je izvijestila da će božićnica u sustavu školstva biti isplaćena 17. prosinca.

- Sindikalna strana smatra da je važno osigurati prava zaposlenika u javnom sektoru na četiri godine, rekla je te nastavila govoriti o konkretnim zahtjevima.

- Otvorili smo zahtjev za isplatom 13. plaće u sustavu javnih službi. Neovisno o rastu plaće i isplate 13. plaće, pregovaramo o rastu osnovice za naredni period. Stavila bih naglasak na sistematske preglede i naknadu prijevoza. Dosadašnji ugovoreni iznos od 500 kuna je nepromjenjiv. Za taj iznos se ne može puno toga napraviti, rekla je.

Istaknula je da kuna po kilometru za prijevoz nije dovoljna.

image

Sanja Šprem

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Matija Kroflin, Vilim Ribić, Sanja Šprem

Zeljko Puhovski/Cropix

- Tražimo isplatu regresa, dosad je bio iznos 1500 kuna, mi tražimo 2000 kuna. Što se tiče dara za djecu, tražimo 700 kuna, dosad je bilo 500 pa 600, rekla je.

Na pressici sudjeluju Šprem, makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin te glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti Vilim Ribić.

Matija Kroflin je rekao da njihovi zahtjevi ovise o tome što će Vlada reći o osnovici i 13. plaći.

- 13. plaća nije nikakva zamjena, ako se dogovorimo oko toga, ona nije zamjena za rast osnovice. Naša su očekivanja da će osnovica iduće godine rasti, naš je zahtjev da osnovica raste kako raste i privreda, naše plaće su rasle tek 2019. i 2020. nešto brže nego u privredi, dotad su sporije rasle. Minimalno toliko očekujemo rast koliko očekujemo da će biti rast plaća u privredi, kazao je.

image

Matija Kroflin

Zeljko Puhovski/Cropix

- Na početku pandemije su stvari izgledale loše. Međutim, to se nije materijaliziralo, Hrvatska će se ove godine vratiti na razinu iz 2019. Nadoknadit ćemo pad u jednoj godini onoga što je uzrokovala pandemija. Imat ćemo smanjenje javnog duga, projekcije su da će Hrvatska u iduće tri godine biti jedna od najbrže rastućih gospodarstava, rejting nam je povećan, sve to stvara neke povoljne okolnosti. Na krilima svega toga smatramo da su naši zahtjevi opravdani, rekao je.

Vilim Ribić smatra da je došlo vrijeme da za sve radnike u Hrvatskoj uvedemo 13. plaću, ne samo za javne službe.

- Veliki broj zemalja u EU ima 13. plaću, a Portugal ima čak i 14. Cijena rada mora porasti kako bi se zaustavilo iseljavanje. Izgubili smo 300 tisuća vrlo kvalitetnih ljudi. Siromašne zemlje financiraju bogate zemlje šaljući im svoje najbolje ljude. Zato se mora povećati cijena rada, rekao je Ribić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:16