DORH PODIGAO OPTUŽNICU

Sin poginulog talijanskog para: Deset godina zatvora bit će dovoljna kazna za Horvatinčića

Protiv poduzetnika Tomislava Horvatinčića, Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je optužnicu zbog izazivanja prometne nesreće 16. kolovoza, u moru kod otočića Maslinovik

Protiv poduzetnika Tomislava Horvatinčića , Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je optužnicu zbog izazivanja prometne nesreće 16. kolovoza, u moru kod otočića Maslinovik, kojom je usmrtio talijanske supružnike Francesca Salpietro i Marineldu Patella.

Ukoliko se na sudu dokaže da je Hovatinčić kriv, prema Kaznenom zakonu prijeti mu kazna zatvora od tri do 10 godina zatvora.

Horvatinčiću se na teret stavlja da je u Primoštenskom akvatoriju sa uključenim automatskim autopilotom glisirao svojom motornom jahtom “Santa Marina” prevelikom i neprimjerenom brzinom, nije izviđao put plovidbe radi potpune provjere situacije i rizika sudara niti promatrao okolni pomorski promet što je protivno odredbama Pomorskog zakonika i Pravilnika o izbjegavanju sudara na moru odnosno da nije postupao sukladno propisanim dužnostima i pravilima navigacije.

Dolaskom u blizinu otoka Barilac bio je dužan jedrilici “Santa Pazienza” u kojoj su se nalazili Francesca i Marinelda ustupiti pravo puta, a što nije učinio, uslijed čega je u punoj plovidbenoj brzini pramcem svog plovila naletio na lijevi krmeni dio trupa jedrilice.

Pomoć nakon nesreće

Horvatinčićev gliser je tada cijelom dužinom prešao preko jedrilice lomeći pri tome upravljačke mehanizme i druge uređaje na jedrilici. Francesco i Marinelda su pritom odbačeni u more a od zadobivenih su ozljeda preminuli na mjestu nesreće.

Federico Salpietro, sin poginulih Francesca i Marenelde, jučer nam je rekao kako je čuo do je podignuta optužnica i zadovoljon je načinom na koji se vodi cijeli proces te činjenicom da je tužitelj, u okviru zakona, tražio maksimalnu kaznu do deset godina zatvora. On vjeruje da bi takva kazna bila dovoljna za ono što je Horvatinčić napravio.

- Istina, ja mu ne mogu suditi ni odrediti kaznu. Nadam se samo da će takva kazna biti dovoljno upozorenje svima koji se na moru budu bahato ponašali poput gospodina Horvatinčića - rekao je Federico.

Iako se Horvatinčiću stavljalo na teret i činjenica da nije pomogao talijanskim supružnicima, Odvjetništvo je to djelo odbacilo zbog toga jer su talijanski državljani od zadobivenih ozljeda preminuli na mjestu nesreće, navodi se u priopćenju.

Unatoč činjenici da se Horvatinčić, nakon što je udario i doslovno prešao preko kokpita jedrilice, nije vratio pomoći nesretnim ljudima.

Sadržaj optužnice još uvijek nije poznat Branku Baici i Velimiru Došenu, odvjetnicima Tomislava Horvatinčića, pa nije poznato hoće li se uložiti prigovor.

- Tek kad dobijemo optužnicu, moći ćemo se očitovati. Sada je teško kazati kada bi suđenje moglo početi budući da nema nikakve hitnosti vezane za ovaj slučaj jer se ionako moj klijent brani sa slobode - kaže Baica.

Suđenje bi, smatra Baica, najranije moglo početi za dva mjeseca.

Baica je istaknuo i kako se Horavtinčić nekoliko puta preko posrednika čuo sa djecom usmrćenih Talijana, te kako su započeli pregovore oko odštete.

Ispitali 24 svjedoka

No Federico Salpietro to je oštro demantirao.

- Bilo je nekakvih razgovora, a onda su se Horvatinčić i njegovi odvjetnici jednostavno izgubili. Vjerujem da Horvatinčić zna što je učinio meni i mojoj sestri i da zna što mu je činiti da umiri svoje srce i dušu - kaže Federico.

Odvjetništvo je predložilo i produljenje trajanja mjere opreza privremenog oduzimanja dozvole za upravljanjem motornim vozilima i svjedodžbe o osposobljenosti dozvole izdane od Ministarstva pomorstva, prometa i veza za zapovjednika jahte kategorije B, zbog postojanja opravdane bojazni od ponavljanja istih ili sličnih kaznenih djela, a s obzirom na njegovu raniju osuđivanost zbog istovrsnog kaznenog djela, kao i prekršajnu kažnjavanost zbog prometnih delikata.

Optužnicom je također predloženo da se okrivljeniku izrekne zabrane upravljanja svim vrstama motornih vozila.

Podsjetimo, Horvatinčić je u šibenskom pritvoru odsjedio 30 dana, a na slobodu je pušten 16. rujna prošle godine. Sudac Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić donio je odluku o ukidanju pritvora, smatrajući da više ne postoji opasnost od utjecaja na svjedoke s obzirom da su svi oni ispitani.

Ukupno je ispitano 24 svjedoka, a među onima koji su se pojavili pred sucem bili Anice Đerđa, koja je bila suputnica Tome Horvatinčića na gliseru kada je 16. kolovoza plovilom naletio na jedrilicu na kojoj je poginuo talijanski par.

Promijenila iskaz

Đerđa je prije toga policiji rekla kako je Horvatinčić vikao talijanskim nautičarima i upozoravao ih, no pred sutkinjom Veri Polak-Presečki iskaz je promijenila.

- Tomi je u jednom trenutku glava klonula na komande. Zvala sam ga, ali nije odgovorio. Trgnuo se i počeo lupati po komandama - rekla je tada Đerđa i pojasnila kako misli da je Horvatinčiću pozlilo.

Cijeli slučaj pratile su i brojne kontroverze poput prvog priopćenja Tomislava Horvatinčića medijima nakon nesreće kojeg su njegovi odvjetnici demantirali.

‘Za nesretne Talijane nije uopće pitao’

Među 24 ispitana, ‘krunski svjedok’ na predstojećem suđenju mogao bi biti Klaus Fuchs, 45-godišnji njemački stomatolog, koji sa svojom obitelji u trenutku nesreće plovio iz Rogoznice prema Žutu.

- Motor glisera je radio jer se inače gliser ne bi mogao nasukati, a točno je i da je gospodin Horvatinčić u crni kovčeg spremao svoje stvari koje smo kasnije prebacili na moj gumenjak. Ne, ni u jednom trenutku nije pitao za ljude koji su stradali - ispričao je Klaus za Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 18:13