KRIZNI STOŽER

Siguran znak gripe su bolovi u mišićima i visoka temperatura

Samo u posljednjih šest dana registrirano je 13.960 oboljelih. Oni koji nemaju komplikacije ili nisu u rizičnim skupinama uglavnom i ne idu liječniku
Pula, 051108.Gradjani se mogu cijepiti protiv gripe, buduci da je zavrsena distribucija 650.000 doza cjepiva nabavljenih za ovogodicnju sezonu. Gradjani se mogu cijepiti kod svojih obiteljskih lijecnika ili u najblizem zavodu za javno zdravstvo. Cjepljenje je, kao i svake godine, besplatno za osobe iznad 65 godina starosti, kronicne bolesnike i zdravstvene djelatnike, dok ce ostali gradjani cijepljenje placati 60 kuna. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) kupio je i 2000 djecjih doza cjepiva za djecu s kronicnim bolestima. Prosle zime je u Hrvatskoj registrirano oko 110.000 oboljelih od gripe, a uobicajeno vrijeme kada se biljeze prvi oboljeli je mjesec sijecanj. Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX / CROPIX

ZAGREB - U posljednjih šest dana u Hrvatskoj je klinički i laboratorijski ukupno registrirano 13.960 slučajeva svinjske gripe ili od početka pandemije 25.876. Drugim riječima, to znači da je vjerojatno pedesetak tisuća građana imalo svinjsku gripu jer većina koja nema komplikacije ili ne pripada rizičnim skupinama i ne ide liječniku. Od onih koji su imali komplikacije registrirano je 11 umrlih.

Pitanja stručnjacima

Premda se o razlikama između gripe i drugih virusnih infekcija respiratornih organa često govori, građani i dalje imaju brojne nedoumice i neprestano postavljaju pitanja stručnjacima o tome koje su to razlike po kojima i sami mogu raspoznati od čega trenutno boluju.

Razlika u simptomima

- Bolesnici s gripom imaju mnogo teže simptome - visoku temperaturu s popratnom općom slabošću, glavoboljom i bolovima u mišićima koji katkad mogu biti vrlo jaki, sve do nemogućnosti kretanja. Bolesnik u pravilu završi u krevetu, a u većine se bolesnika nakon nekoliko dana pojavljuje uporan suhi kašalj - objašnjava razlike između gripe i prehlade prof. dr. Ilija Kuzman.

Istina, kod nekih bolesnika zbog blažeg oblika gripe neki simptomi mogu biti slabije izraženi poput tjelesne temperature, ali zato će nekoliko drugih simptoma koji prate gripu potvrditi da su ipak bili žrtve svinjske gripe.

Cjepivo je jedno od najsigurnijih u cijelom svijetu

Sandra, Osijek: Je li cjepivo protiv gripe H1N1 sigurno i je li cijepljenje nužno. Zanima me koje mogu biti posljedice cijepljenja (smrt, nuspojave)?

Prof. dr. Ilija Kuzman, infektolog: Cjepivo protiv sezonske i pandemijske gripe napravljeno je od dijela virusne čestice, dakle mrtvo je. Pripada najsigurnijim cjepivima uopće. Cijepljenje je preporučljivo svima, a osobito osobama iz rizičnih skupina koje mogu imati tešku bolest i komplikacije. Uobičajene nuspojave su vrlo blage i prolazne: otok, crvenilo i bolnost na mjestu uboda, a rjeđe blago povišena temperatura.

Ivan, Slavonski Brod: Malo teže dišem, ponekad ne mogu udahnuti do kraja, i to više navečer kad legnem. To se pojavilo prije dva dana, nemam temperaturu ni druge simptome, dobro se osjećam. Imam li svinjsku gripu?

Prof. dr. Ilija Kuzman, infektolog: Bolest se pojavljuje u svim oblicima. Najčešće je vrlo blaga, poput obične prehlade. No, uglavnom je i tada praćena blago povišenom temperaturom i nekim respiratornim simptomima (hunjavica, grlobolja, blagi kašalj). Ako nemate baš ni jedan od navedenih znakova, malo je vjerojatno da je riječ o pandemijskoj influenci, iako je moguć susret s virusom i bez ikakvih simptoma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 01:58