POLITIČKI VRH DAO SVOJ GLAS

'SIGURAN SAM DA ĆE ZASTUPNICI ČASNO OBAVLJATI DUŽNOST' Na birališta izašli Josipović, Milanović, Pusić...

 CROPIX

11:53 Josipović: 'Građani se trebaju naviknuti na izbore za europarlamentarce'

Predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je prije podne glasovao na prvim hrvatskim izborima za Europski parlament, očekuje da će građani izabrati najbolje i da će se zastupnici koji budu izabrani na svojoj dužnosti ponašati časno i odgovorno.

"Kao i na svim izborima, očekujem da će građani izabrati najbolje. Siguran sam da će se, tko god bude izabran, časno i odgovorno ponašati na dužnosti zastupnika u Europskom parlamentu", rekao je Josipović, koji je glasao na biračkom mjestu u Palmotićevoj ulici.

'IZAĐITE NA IZBORE ZA EU PARLAMENT, ON ODLUČUJE O 80 POSTO ZAKONA PO KOJIMA ŽIVIMO' Swoboda, Vajgl i Pack za Jutarnji

Josipović drži da se građani tek trebaju naviknuti na izbore za europarlamentarce, ali da je u kampanji bilo prilike sa se upoznaju s kandidatuma. "Kampanja je bila onakva kakve su stranke", ocijenio je. "Ovo su prvi izbori, potreban je jedan period, jedan broj izbornih ciklusa da građani potpuno prihvate sva pravila, no držim da je bilo prilike za svakoga tko je to želio, da sazna sve što ga zanima", rekao je predsjednik Josipović.

Na upite o odzivu, rekao je da mu je sad teško reći nešto o tome. "U svakom slučaju, očekujem da će biti u granicama uobičajenog" za tu vratu izbora, kazao je.

----------------------------------------------------------

11:46 Karamarko: 'Što više građana treba izaći na ove izbore'

Predsjednik Hrvatske demokratske stranke (HDZ) Tomislav Karamarko glasovao je danas na izborima za zastupnike za Europski parlament (EP) na biračkom mjestu u zagrebačkoj Sedmoj gimnaziji i poručio da bi što više građana trebalo izaći na ove izbore.

"Volio bih da nisu u pravu oni koji su rekli da će biti mala izlaznost na izbore. Mislim da je to bitno", rekao je nakon glasovanja novinarima.

Prvi srpnja ove godine, napomenuo je, povijesni je moment ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Bilo bi dobro da pokažemo jednu snagu i volju te naprosto veselje što postajemo građani Europske unije, rekao je Karamarko i dodao da su ovo su prvi takvi izbori, te da će se ponoviti iduće godine, kada su redovni izbori za zastupnike u Europski parlament.

------------------------------------

10:54 Pusić: 'Očekujem da hrvatski predstavnici budu u EU parlamentu što aktivniji'

Hrvatski predstavnici u Europskom parlamentu moraju dobro poznavati hrvatske institucije i komunicirati s građanima, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja je u nedjelju ujutro glasovala za zastupnike u Europskom parlamentu.

"Očekujem da poznaju institucije, u prvom redu hrvatske, europske će upoznati, te da imaju komunikaciju i s domaćim institucijama i s biračima i da ondje budu što aktivniji", rekla je.

Po njezinim riječima, Hrvatska nema koristi od onih koji bi "razgrađivali europske institucije". "To može biti politički stav, ali zemlja od toga ne profitira, nego od ljudi koji znaju na koji način mogu ondje postupati".

Iako se katkad čini da nekoliko glasova nije mnogo, drži Pusić. "Ako ste jasno profilirali svoj stav, može se mnogo postići", rekla je ministrica koja očekuje da izlaznost na prvim hrvatskim izborima za Europski parlament bude "europska".

-----------------------------------------------

09:48 Leko: 'Ovo su povijesni izbori za hrvatske građane'

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko glasovao je jutros na izborima za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu, na biračkom mjestu u mjesnom odboru Središće, a novinarima je tom prilikom izjavio kako su ovo povijesni izbori na kojima građani Hrvatske odlučuju o svojim predstavnicima u Europskoj uniji.

Ovo su povijesni izbori za Hrvatsku i njezine građane na kojima hrvatski građani odlučuju kako će živjeti u Europskoj uniji i kako će ih predstavljati zastupnici koje danas biraju, kazao je novinarima predsjednik Hrvatskoga sabora.

Istaknuo je kako očekuje da svi danas izabrani u Europskom parlamentu govore hrvatskim jezikom kako bi hrvatski građani znali što i koju politiku zastupaju. Europska unija će prijelomno utjecati na živote hrvatskih građana, kazao je Leko, koji je na biralište u mjesni odbor Središće došao u društvu supruge Biserke.

Oni koje danas biramo predstavljat će hrvatske građane u Europskom parlamentu, jedinom tijelu koje ima legitimitet, koji su izabrali građani Europe.

Na novinarsko pitanje kakvu izlaznost očekuje, predsjednik Hrvatskog sabora kazao je kako očekuje više nego prosječnu izlaznost u Europskoj uniji tamo gdje nije obvezno izići.

------------------------------------------------

09:27 Milanović: 'Vjerujem da će odaziv biti veći od prakse u EU'

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović glasovao je jutros na izborima za Europski parlament (EP) na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Petar Zrinski" rekavši pritom novinarima kako vjeruje da će odaziv biti malo veći nego što je obično praksa za europske izbore.

"Prvi su europski izbori u hrvatskoj povijesti i drago mi je da se održavaju na poseban i odvojen dan," rekao je Milanović.





Nikad dovoljno informacija za izaći izbore, rekao je dodajući da treba objašnjavati cijelo vrijeme što je Europski parlament.

Upitan jesu li poruke kandidata za EP doprle do birača, Milanović je odgovorio da su teško dopirale i zbog medijskog praćenja. "Za to možda nisu krivi mediji, nego imamo jedan dosta čudan sistem, o kojem ćemo morati razgovarati i možda ga i mijenjati jer u ovoj kampanji bilo je praktički nemoguće doprijeti do medija osim teškim incidentima", kazao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 17:33