ODLUKA MINISTARSTVA

Šifre za maturu šalju SMS-om: U bazi mobiteli svih maturanata

Ministarstvo planira uštedjeti oko 200 tisuća kuna jer tajne šifre neće slati poštom
 Sambol/CROPIX

ZAGREB - Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, insititucija nadležna za državnu maturu, uskoro će imati bazu podataka s brojevima mobitela svih maturanata. Naime, u Ministarstvu obrazovanja odlučili su da tajne šifre, PIN i TAN, učenicima više neće slati poštom, nego SMS-om.

PIN i TAN učenicima služe za dodatnu zaštitu i privatnost podataka prilikom prijave ispita državne mature i studijskih programa. Bez njih učenici se ne mogu ni upisati na fakultet. Prošlogodišnje iskustvo pokazuje, međutim, da te podatke učenici lako gube.

Više učenika koji su ostvarili pravo upisa na željeni fakultet i njihovi roditelji lani su pet do dvanest panično zvali Središnji prijavni ured jer su djeca shvatila da su izgubila PIN i TAN. Kako se radilo o prvim e-upisima, svima se izašlo ususret, a rok za potvrdu upisa bio je pomaknut za tri sata.

Maturant zagrebačke gimnazije Bruno L. i njegovi roditelji proživjeli su, pak, pravu dramu nakon što je Bruni bivša djevojka Lana ukrala PIN i TAN te ga izbrisala sa svih listi za upis . Lana je kod javnog bilježnika ovjerila priznanje da je ukrala mladićev PIN i TAN, pa je Bruno vraćen u sustav.

Može mamin ili tatin broj

U Ministarstvu obrazovanja vjeruju da će slanje PIN-a i TAN-a učenicima SMS porukom pojednostaviti proceduru, a bit će i manje mogućnosti zloporabe. Oni koji ne žele da prosvjetne vlasti raspolažu njihovim brojem, mogu dati broj mobitela mame ili tate. Onima koji ne prihvaćaju ni tu varijantu moguće je slanje poštom. ( I. K. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 03:28