GONZO NA OTVRENJU SP-A

Shakira, Alicia, Fergie i bombe

Specijalni izvjestitelj Jutarnjeg ima osjećaj da na stadion može naoružan od glave do pete. Jedan Shakirin ‘dribling’ bokom posve je opustio našeg reportera Hrvoja Šalkovića
 AFP

JOHANNESBURG - Stvar se konačno zakuhala, i to na najljepši mogući način!

Nakon prvih nekoliko dana, u kojima se nije dalo osjetiti gotovo ništa od te famozne World Cup atmosfere, ulice su konačno preplavile horde navijača.

Do sinoć smo primjećivali samo pustoš i bodljikavu žicu, a onda je na pozornicu Orlando stadiona u Sowetu izišla Shakira i jednim potezom boka otjerala zle slutnje.

Sve to ipak ima smisla

Usred Soweta, siromašnog predgrađa kojim smo još jučer koračali žaleći sirote klince koji bosi trčkaraju između trošnih kućeraka, u istom tom Sowetu nastupili su Black Eyed Peas, Shakira i Alicia Keys.

Pa kad se na velikom ekranu iza pozornice zavrtio slogan “jedan gol - obrazovanje za sve” i kad je Alicia pustila glas s “I’ve got a pocket full of dreams”, onda se na tren, učinilo da cijela ta Blatterova akrobacija stavljanja SP-a u slabašnu Afriku - ipak ima smisla.

I sada smo tu, pokraj stadiona, na kojem domaćin upravo otvara SP srazom s Meksikom.

Horde ljudi ogrnutih u južnoafričke zastave koračaju prema Soccer Cityju. U pravilu je riječ o nasmiješenim ljudima crne boje kože, ali nisu rijetkost i skupine bijelih fanova JAR-a. U nekoliko slučajeva grupe su se i pomiješale, što, makar površinski, šalje prekrasnu poruku o mostovima među rasama koje nogomet, valjda, ipak gradi. Sigurnosni aspekt priredbe je diskutabilan.

Na ulazima u press centar i IBC postoje naizgled rigorozne rendgenske kontrole torbi. Ali, ruksaci i aktovke samo klize pomičnom trakom, sprava tuli sve u šesnaest, ali nikoga nije briga.

Pomoć Nokije

Imam osjećaj da sam na stadion mogao unijeti pet bombi i sklopivu sačmaricu.

Imam akreditaciju za stadione i press zonu, ali ne bih smio ući u International Broadcasting Centar. Ali kako je tamo cijelo moje HRT-ovsko društvo, često im odlazim u posjet, a nitko me ne pita imam li akreditaciju.

A nakon utakmice treba se vratiti do auta. Pronaći svoj primjerak među desecima tisuća vozila. Srećom, bio sam mudar pa sam na Nokijicu X6 instalirao aplikaciju I Parked Here. Snimio sam lokaciju na kojoj sam ostavio auto i kad sudac odsvira svoje, teta navigatorica odvest će me do auta.

Uvijek postoji opcija tumaranja i druga opcija - budi pametan i brz, budi dio 21. stoljeća.

Pratite Gonzove afričke pustolovine:









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 07:54