VELIKA TUGA

Sesvetska Sela zavijena u crno: ‘Pozlilo mu je dok je dijelo pričest, pokušali smo ga spasiti...‘

Velečasni Sente dvije je godine sudjelovao u emisiji na Hrvatskom katoličkom radiju "Halo, velečasni?"
 ​Zeljko Puhovski/Cropix

Bio je naš pastir. Svećenstvo je bilo njegovo poslanje, živio je to potpuno, velik je ovo gubitak za sve župljane - sjetnim će glasom Pero o svojem župniku u crkvi svetog Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, velečasnom Antunu Senteu, koji je preminuo tijekom božićnog bogoslužja. Bila je to isprva tipična blagdanska misa.

Okupljenima je čestitao Božić, vodio euharistiju, održao propovijed koja je bila, kažu župljani, dirljiva i ispunjena toplinom kao što je bila i svaka koju je održao. Započeo je dijeliti pričest i onda mu je pozlilo. Usprkos zaprepaštenju, vjernici su brzo reagirali i pokušali ga reanimirati, ali Antun Sente je preminuo na božićno jutro.

Kovačićevo žaljenje

Suze, tuga i bol širili su se među župljanima, prijateljima i kolegama svećenicima. Prisjećali su se uspomena i izražavali svoje žaljenje na društvenim mrežama. Među njima je bio i hrvatski nogometni reprezentativac Mateo Kovačić, kojega je velečasni Sente vjenčao sa suprugom Izabel.

- Župniče dragi, počivajte u miru Božjem. U mislima i molitvama ste nam - podijelio je nogometaš Chelsea na svojem Instagram profilu.

Povezan je bio Kovačić sa župnikom koji mu je nakon Rusije organizirao doček u vlastitoj župi. Povezani su s njim bili i svi koji su se na kišni dan došli pomoliti ispred crkve Svetog Antuna i zapaliti mu svijeću u čast. Na njegovu otvorenost, brižnost i susretljivost, uvjeravaju, nitko nije mogao ostati ravnodušan.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Predan i blag

- Kad je došao ovdje, zatekao je župu u velikim problemima. No, bio je spreman na njih i sve ih je riješio. Toliko predanog čovjeka nisam vidio. Živio je sa svojim župljanima, družio se s nama i voljeli smo ga. Bio je uključen u našu zajednicu - opisuje velečasnog Pero koji je s prijateljem Miroslavom ispijao kavu u obližnjem kafiću.

image

Župljanin Pero

Zeljko Puhovski/Cropix

- Bio je top, top župnik. Čovjek na mjestu - uključuje se Miroslav, dodajući kako se u crkvenoj zgradi otvorio vrtić i da je velečasni Sente na svoju ruku dao napraviti postaje križnog puta. Opisuju ga i kao blagog čovjeka koji se uvijek stavio na raspolaganje kad je to bilo potrebno.

image

Župljanin Miroslav

Željko Puhovski/Cropix

Peru, koje se s njim viđao gotovo svaki dan, oduševilo je svećenikovo znanje o vjeri i elokventnost. Nju je široj publici prezentirao tijekom svojeg rada na Hrvatskom katoličkom radiju gdje je dvije sezone sudjelovao u emisiji "Halo, velečasni?". Tijekom nje javljao se vjernicima odgovarajući im na pitanja i davajući im savjete poučen iskustvom svoje službe.

Za svećenika ga je 1991. zaredio kardinal Franjo Kuharić, a Božji poziv, kako je rekao u jednom razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu, osjetio je u 8. razredu osnovne škole. Prvu službu župnoga vikara obnašao je u župi sv. Ane u Križevcima od 1991. do 1995., a u Sesvetskim Selima proveo je osam godina. U tih osam godina, svjedoče sugovornici, pokrenuo je veliki broj crkvenih aktivnosti koji su vratili ljude u crkvu.

- Olakšavao nam je život svima. To je bila jedna osoba koja je vukla ljude. Dosta je ljudi poistovjećivalo vjeru i crkvu s njim, iako to nije ispravno, to je jako važno - tumači Pero. Uz sve svoje obveze, velečasni Antun Sente najviše je volio raditi s djecom. - Društvo mog nećaka pristupilo je zboru baš zbog župnika. Djeca su se u župu dolazila družiti, međusobno i s velečasnim. Voljela su ga - otkriva župljanka Laura.

image

Župljanka Laura

Zeljko Puhovski/Cropix

Njezini nećaci bili su jako potreseni kad su saznali za smrt župnika. Nisu mogli zatomiti suze, pogotovo stariji uz kojeg je župnik bio cijelo njegovo djetinjstvo - kroz sakramente pričesti i krizme te sudjelovanje u crkvenom zboru. Novac koji bi zbor dobio za svoje nastupe, primjerice za uljepšavanje ceremonije vjenčanja, velečasni Antun Sente bi spremio u kutijicu i njime financirao izlete crkvene mladeži.

- Privlačio je ljude u crkvu, privlačio ih je vjeri - priča Laura. Nju je prije mjesec dana župnik trebao i udati, no bolest ga je spriječila. Nazvao ju je i ispričao se jer je bolestan. Sada je sugovornici žao što to nije mogao učiniti, bila bi to još jedna predivna uspomena. - Njegova je smrt velik gubitak za Sesvetska Sela - zaključuje Laura.

Posljednji ispraćaj danas u njegovoj rodnoj Orehovici

Posljednji ispraćaj velečasnog Antuna Sentea održat će se danas u njegovoj rodnoj Orehovici u Bedekovčini u 15 sati. Prije toga će se u Sesvetskim Selima, u crkvi Sv. Antuna Padovanskog, u 9.30 sati izložiti njegovo tijelo kojem će počast moći iskazati svi župljani, poznanici i prijatelji.

U 11 sati će se održati oproštajna misa nakon koje će se svi zainteresirani autobusima prevesti u Orehovicu na sprovod. - Ne mogu na sprovod zbog posla, ali sam tražila šefa da me zamijeni na 15 minuta kako bi se mogla otići oprostiti od župnika - rekla je Laura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:16