TERORIZIRAJU GRAĐANE

SEKSI SMS porukama nabijaju račune građanima. Teleoperateri: Mi ne dijelimo brojeve, netko nas iskorištava!

Iza broja 67780 iz tih poruka kriju se deseci sumnjivih djelatnosti. Do podataka su možda došli preko društvenih mreža, kažu operateri

Već me neko vrijeme uznemiravaju sms poruke s različitih brojeva telefona. Poruka glasi ovako: Korisnica vam šalje osobnu poruku. Poruka je važna, možete je preuzeti sa servisa slanjem sms sadržaja Zona2, Zona3 ili Spika2... na broj 67780. Ili mi stigne poruka sadržaja: korisnica vam šalje svoju fotografiju, prihvaćate li? U početku sam mislila da mi frendica ili kolegica šalju nešto, pa sam prihvatila.

Broj s kojeg stigne prva poruka bude od svih operatera, dakle, ponekad je to s mreže 091, odnosno 098, 095... Znalo je stići i desetak poruka na dan. Zvala sam službu za korisnike, rekli su da je to običan ‘spam’ i da oni tu ne mogu ništa, te da će sve biti u redu ukoliko ne odgovorim na poruku. ”

“Danima se pokušavamo riješiti tih poruka, ali nikako... toliko su česte i agresivne da bih najradije pozvala policiju. Ne želim zbog nekih manijaka mijenjati broj kojeg imam skoro deset godina.”

Iako stvar nije novost, posljednjih dana javljaju nam se brojni čitatelji, žaleći se kako ih spomenute poruke uznemiravaju.

Neki od njih na vrijeme povežu da bi mogla biti riječ o seksi fotografijama na zaslonu mobitela, budući da neke poruke spominju potrebnih 18 godina, međutim, neki tu informaciju ne dobiju, ili previde. - Čovjek ne razmišlja uvijek, na poslu si, u gužvi, i stigne poruka ‘korisnica MARIJANA šalje vam svoju fotografiju’ - potvrđuje čitateljica.

- Inače imam kolegicu koja se zove Marijana i koja mi je zaista trebala poslati neke fotke, tako da sam ne razmišljajući stisnula ‘da’. I stigne fotka neke žene u uskoj majici i trapericama. Mo’š misliti što me zanima. Tko zna koliko će mi skinuti s računa - kaže naša sugovornica.

Sva tri mobilna operatera, T-mobile, Vipnet i Tele2, poručuju, pak, da to nisu njihove usluge, već da je riječ o tvrtkama, pružateljima usluga s dodanom vrijednošću koje ugovorno koriste njihovu infrastrukturu. Kažu da ni na koji način nisu povezani sa slanjem spomenutih poruka i naglašavaju da spomenutim pružateljima usluga s dodanom vrijednošću ne dostavljaju brojeve svojih korisnika. Jedna od poruka stigla je s broja koji pripada Tele2 operateru, međutim, oni odgovaraju da nemaju podatke o vlasniku, a karticu je bilo tko mogao kupiti na kiosku.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 20:42