USTAVNE PROMJENE

Šeks: Zabrana da se udružimo u novu Jugoslaviju ostaje

Rezultati referenduma iz 1991. Tada je 93,2 posto birača glasalo da Hrvatska kao suverena država može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama
Zagreb, 131009.Milorad Pupovac, kazaliste Gavella.Foto: Igor Sambolec / CROPIX
 Igor Sambolec / CROPIX

ZAGREB - Nijedna stranka u Saboru nije podržala prijedlog Milorada Pupovca da se iz Ustava izbaci odredba koja zabranjuje udruživanje Hrvatske u neku novu Jugoslaviju. HDZ ju je odmah odbacio kao potpuno neprihvatljivu, a ni u SDP-u nisu tome skloni.

Pupovac zasad nije uputio takav amandman. No, Vladimir Šeks, šef saborskog Odbora za Ustav, odbacio je mogućnost da se to izbaci iz Ustava.

Nepotrebne asocijacije

- Neki glasovi i tonovi koji su pledirali da se ukine stavak 2 članka 141. Ustava nemaju nikakvo uporište u Saboru. Postoji svojevrsni plebiscit da se u tu ustavnu odredbu na dira i ona se neće dirati - kaže Šeks.

- Taj okov o zabrani udruživanja u neku balkansku ili jugoslavensku asocijaciju treba ostati trajno upravo zbog tih negativnih iskustava - naglasio je Šeks. Ni SDP nije za Pupovčevu ideju.

- Potpuno je nebitno to o čemu govori Pupovac. Jer s jedne strane je istina da se Ustavom sada zabranjuje nešto što se neće dogoditi, no s druge strane bi ukidanje moglo kod naših građana pobuditi neke asocijacije koje su u ovom trenutku nepotrebne - naglasio je Arsen Bauk.

Goran Čular s Fakulteta političkih znanosti podsjeća da se 1991. gotovo tri milijuna hrvatskih građana izjasnilo baš za stupanje u savez suverenih država s drugim republikama bivše Jugoslavije.

- Kad je 1997. predsjednik Franjo Tuđman mijenjao Ustav baš zato da u njega uđe ta zabrana udruživanja, prof. Ivan Prpić upozoravao je da je to suprotno volji birača koji su na referendumu 19. svibnja 1991. izrazili svoju volju - ističe Čular.

Tada je točno 2,845.521 građanin odgovorio potvrdno na pitanje “Jeste li za to da RH, kao suverena i samostalna država, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama?” Za to je glasalo 93,2 posto birača.

Još 1997., kad je Tuđman mijenjao Ustav prije svega kako bi u njega unio zabranu udruživanja, dio javnosti je upozoravao da je to neprihvatljivo. U članku 141, koji se sada ionako mora mijenjati zbog promjena odredbi o referendumu radi ulaska u EU, u tom stavku 2 stoji: “Zabranjuje se pokretanje postupka udruživanja Republike Hrvatske u saveze s drugim državama u kojem bi udruživanje dovelo ili moglo dovesti do obnavljanja jugoslavenskoga državnog zajedništva, odnosno neke balkanske državne sveze”.

Inicijativa od lani

Prošle godine se za brisanje tog članka Ustava založio Zoran Pusić u ima Građanskog odbora za ljudska prava. - Zabranili smo savez sa susjedima umjesto s nedemokratskim režimima poput onog Miloševićeva. To je necivilizacijski - kaže Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 09:20