CIRKUS U SABORU>>ŽESTOK SUKOB HDZ-A I OPORBE

Šeks vrijeđao Sobol: Držite se pristojnosti kao plesa na štangi! HDZ-ovac gađao Bauka papirima! SDP traži: Raspustite Sabor

Sve se to dogodilo na sjednici MIP-a, na kojoj nije ukinut imunitet Željku Jovanoviću (SDP). Zbog incidenta Milanka Opačić zatražila je da se odmah raspusti Sabor
 Bernard Čović/CROPIX

ZAGREB - Sjednicu Mandatno-imunitetnog povjerenstva zasjenio je ispad Vladimira Šeksa . Iako nije njegov član, potpredsjednik Sabora pratio je sjednicu, a u jednom je trenutku uzeo riječ.

Tada mu se obratila zastupnica SDP-a Gordana Sobol i optužila ga da je povjerenstvo pretvorio u sudnicu te da ga treba biti sram. Šeks je potom odgovorio:

- Držite se pristojnosti kao što se držite plesa oko štange - aludirajući na vježbanje oko štange koje prakticira zastupnica.

Šeks je zatim pitao Gordanu Sobol gdje joj je suprug, a nakon što je rekla da je kod kuće, Šeks je upitao:

- A što nije u zatvoru?

Tu nije bio kraj ispadima zastupnika.

Nakon što je SDP-ov zastupnik Arsen Bauk od predsjednika MIP-a Damira Sesvečana zatražio da se izglasa zaključak sjednice, što je inače pravilo, HDZ-ovac Tomislav Čuljak mu je rekao da to nije potrebno. Na to mu je Bauk kazao kako je Željko Jovanović imao pravo kada je rekao da je vrh HDZ-a zločinačka i izdajnička organizacija, na što ga je Čuljak gađao papirima, materijalima sa sjednice.

- Ti ćeš zvati kriminalcima 220.000 tisuća članova - vikao je na njega Čuljak.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo sa pet glasova protiv i četiri glasa ipak nije skinulo imunitet zastupniku SDP-a Željku Jovanoviću , kojeg je HDZ tužio zbog izjave da je vladajuća stranka zločinačka organizacija.

HDZ je tražio skidanje imuniteta jer drže da se tu ne radi o običnoj kleveti nego o govoru mržnje koji ima za posljedicu diskriminaciju.

SDP: Vrijeme je da Sabor raspusti

Zbog incidenta na sjednici MIP-a kada je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks zastupnici Gordani Sobol poručio da neka se drži pristojnosti kao što se drži plesa oko štange, zamjenica predsjednika SDP-a Milanka Opačić zatražila je da se odmah raspusti Sabor jer to više nije mjesto na kojem se može normalno raditi.

- Taoci smo vrlo agresivnih HDZ-ovaca koji nas pokušavaju uvući u vrlo prljavu kampanju, ali mi ne pristajemo sudjelovati u toj prljavštini. Krajnje je vrijeme da se Sabor raspusti, da krene procedura za raspisivanje redovnih izbora jer se u Hrvatskoj samo gomilaju problemi - kazala je Opačić, no nije željela reći hoće li SDP do kraja ovog mandata bojkotirati rad saborskih tijela:

- Ne mogu odgovoriti na ta pitanja, sutra će se sastati Klub zastupnika, razgovarat ćemo i sa koalicijskim partnerima, i onda donjeti odluku.

Opačić je zaključila kako osuđuju seksistički napad Šeksa te još jednom ponovila kako je krajnje vrijeme da se s time prestane. (R.V., N.S.Š.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:09