PREDIZBORNA KAMPANJA

Šeks u ofenzivi: želi postati lider tvrde HDZ-ove desnice

Tri posljednja događaja u HDZ-u otvaraju pitanje vraća li se vladajuća stranka u doba Tuđmana
 CROPIX

ZAGREB - Što se događa s HDZ-om? Otklizava li ta stranka natrag na tvrde nacionalističke pozicije iz devedesetih?

Kumulativni učinak

Pitanje nije bez osnove ako se uzmu u obzir barem tri recentna događaja: intervju potpredsjednika Sabora i HDZ-a Vladimira Šeksa desničarskom glasilu Hrvatskom slovu na čak deset stranica, imenovanje potpisnika otvorenog pisma dvanaestorice generala Damira Krstičevića savjetnikom za vojna pitanja, te izjava saborskog zastupnika HDZ-a, predsjednika Hvidre Josipa Đakića, da zbog slučaja Purda Hrvatska treba tražiti povlačenje hrvatskog veleposlanika iz Beograda, uz najavu novog izlaska branitelja na trgove.

Svaki od ta tri događaja šalje snažnu poruku hrvatskoj javnosti, a njihov kumulativni učinak neodljivo podsjeća na revitaliziranje tvrdog Tuđmanova HDZ-a iz 90-ih.

Šeksov intervju zbog stila i sadržaja prenerazio je demokratsku i liberalnu javnost i zabrinuo diplomate u Hrvatskoj. “Hijene”, “psi”, “pirane”, “ljudožderska kampanja” i drugi izrazi kojima Šeks etiketira novinare i urednike dijela medija bili bi zabrinjavajući i da je riječ o niže rangiranom političaru, a ne o jednom od najmoćnijih ljudi HDZ-a, potpredsjedniku stranke, potpredsjedniku Sabora i osobi iznimno snažnog utjecaja na različite sfere života u Hrvatskoj, osobito na pravosuđe.

Jugoslavije više nema

Šeks u intervju poručuje kako je napad na njega napad na hrvatsku državu.

“Ja sam personifikacija odluke o hrvatskoj državnosti pa se kriminalizacijom mene kriminalizira hrvatska državnost. I najzad, preko mene se želi kriminalizirati nezavisnost jer ja sam autor odluke i predsjedavao sam Saborom 8. listopada, kad je donesena odluku da Jugoslavije više nema...”

Produžena ruka

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor još se nije očitovala o tom Šeksovu istupu. Znakovito je, međutim, da ga stranačka šefica ni jednom riječi nije pokušala obraniti od neugodnih prozivki Amnesty Internationala. U njegovu su zaštitu stali tek šef Sabora Luka Bebić, te kroz pisani odgovor Amnestyju ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji je ionako percipiran kao Šeksova produžena ruka.

Stoga ne treba čuditi što Šeks kroz intervju Hrvatskom slovu šalje poruke Jadranki Kosor . Na više mjesta on ističe vlastitu važnost unutar HDZ-a, podsjećajući da je “potpredsjednik osnivač HDZ-a, utemeljitelj i jedan od rijetkih preživjelih u politici i životu”, te najavljuje da se na sljedećim parlamentarnim izborima ponovno kani kandidirati.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 07:16