TOMAŠEVIĆEVA POBJEDA

Šefica udruge: Očekujte kaos u vrtićima; Željka Markić: Ne odustajemo, ovo je naš idući korak!

‘Prema našim procjenama, više od 2500 obitelji ostaju bez novčane naknade, to je polovica korisnika i njihove djece‘
 Dragan Matić/Cropix

Visoki upravni sud jučer je odlučio u korist Grada i potvrdio odluku zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o ukidanju mjere roditelja odgojitelja.

To znači da će se mjesečna naknada, u okviru koje je pet tisuća zagrebačkih roditelja, a najviše majki, primalo oko 650 eura pomoći da ostanu doma s djecom, od ožujka spustiti na minimalac (540 eura), zatim će se 1. srpnja prepoloviti, a već u rujnu iz mjere bi trebala izaći najmanje polovica korisnika čije je najmlađe dijete navršilo sedam godina, njih 2500.

Dogradonačelnica Danijela Dolenec jučer je na konferenciji za novinare rekla da su se s mjerom uhvatili u koštac na početku mandata i da su morali ustrajati u toj odluci.

- Nadali smo se ovakvoj odluci Upravnog suda. Puno puta smo rekli da je mjera roditelj odgojitelj neustavna jer žene drži dalje od tržišta rada i ne dozvoljava im upis djece u vrtić - rekla je Dolenec.

Podsjetimo, Tomaševićeva odluka da ukine mjeru koju je uveo pokojni Milan Bandić, a proračun je godišnje stajala pola milijarde kuna, bila je među prvima i najburnije dočekanima od početka mandata. Roditelji odgojitelji okupljeni u razne udruge, a uz podršku Željke Markić i bivših Bandićevih pročelnika, poput Ivice Lovrića koji je govorio da iz svoje plaće financira odvjetnike roditelja, tvrdili su da je Tomaševićeva odluka nezakonita. Kontaktirali smo i Ivicu Lovrića za komentar, sada nezavisnog vijećnika u Gradskoj skupštini, ali nije odgovarao na pozive.

Prebrzo ukidanje

Visoki upravni sud u srpnju prošle godine presudio je u korist roditelja odgojitelja, navodeći da je ukidanje mjere prebrzo i da se roditelji ne stižu prilagoditi. Grad je onda donio kompenzacijske mjere i izradio plan postupnog ukidanja, a osim mogućnosti vrtića, majkama dao subvencije za prekvalifikaciju te potporu za samozapošljavanje.

Ono što roditelji odgojitelji ističu kao najveći problem sada kada se mjera već ukida jest nedostatak mjesta u vrtićima. Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica udruge HURO, rekla je da je "razočarana odlukom suda" i da prognozira "kaos u vrtićima najesen".

- Uskoro počinju upisi u vrtiće. Pokazat će se, kao i prošle godine, da će biti kaos u vrtićima, možda i veći. Prema našim procjenama, radi se o više od 2500 obitelji koje ostaju bez novčane naknade u rujnu, a to je polovica korisnika i njihove djece - rekla je.

Prema podacima Grada, lani mjesta u vrtićima, njih ukupno 124 gradska i privatna, nije našlo 3300 djece. Dogradonačelnica Dolenec jučer je priznala da "gradski vrtići ove godine vjerojatno neće moći odgovoriti na povećanu potražnju za mjestima".

- Ove će godine biti veća potražnja na upisima u vrtićima nego što ćemo moći adekvatno odgovoriti, ali iduće godine hoćemo, kada se svi ovi vrtići koje imamo u najavi sagrade - rekla je. U planu za iduću godinu tri su vrtića (Kašina, Ivanja Reka, Odranski Obrež), a lani je prijavljen ukupno 21 projekt gradnje.

Zadiranje u prava

Udruge roditelja najavile su također da će pravdu nastaviti tražiti dalje na Ustavnom sudu. Željka Markić iz udruge U ime obitelji rekla je da su Grad Zagreb i Upravni sud sada stvorili "sramotnu pravnu nesigurnost za roditelje odgojitelje".

- Upravni sud nije napravio svoj posao. Nije osigurao zaštititi 5000 roditelja koji se brinu o 20.000 djece. Razočarani smo ovom odlukom. Nastavit ćemo pravnu borbu, idemo na Ustavni sud. Svaka od tih obitelji ima svoju priču - rekla je Markić.

Na pitanje s kojim argumentima planiraju ići na Ustavni sud, Markić je rekla da će uskoro sve složiti i predstaviti za novu tužbu.

- Smatramo da je Tomaševićeva odluka protuzakonita. Zbilja je žalosno da se jedna skupina ljudi, roditelji koji trebaju svakako poseban tretman, našla na Tomaševićevu piku - kaže. Na pitanje koliko je realno da će roditelji uz pomoć udruge U ime obitelji i njezina odvjetnika Karla Novosela, koji otpočetka zastupa roditelje, dogurati s time do Ustavnog suda i na kraju srušiti Tomaševića, ustavni stručnjak Mato Palić kaže da je teško procijeniti.

- Sve je stvar razmjernosti - kaže.

- Ključno će biti pitanje je li Grad mogao postići uštedu, što je njihov plan, a da manje zadire u prava roditelja? Ako se pokaže da su mogli, Ustavni sud će to srušiti - govori Palić. S druge strane, napominje, možda se pokaže da mjera roditelja odgojitelja ipak predstavlja prevelik teret na gradski proračun, a u tom slučaju ukidanje može biti opravdano.

- Ipak, važno je da Grad korisnicama nudi alternative. Konkretno, ako je cilj da majke iz mjere počnu raditi, hoće li im Grad osigurati dovoljan broj mjesta u vrtićima kako bi to i mogle - pita se. Prema njemu, stoga bi najmudrija odluka bila da je Tomašević postojeće korisnike ostavio u mjeri do isteka, a mjeru naprosto ukinuo za sve buduće korisnike.

Ukidanjem mjere Grad će već ove godine uštedjeti 160 milijuna kn

Mjera roditelj odgojitelj lani je gradski proračun Zagreba koštala 520 milijuna kuna. U mjeri je bilo 5380 roditelja i oko 21.000 djece. Otkako je uvedena prije šest godina, prema službenim podacima, proračun je koštala ukupno 2,4 milijarde kuna.

Dogradonačelnica Danijela Dolenec jučer je rekla da je "otpočetka Bandićeva mjera bila financijski neodrživa".

- Samo ako u omjer stavimo 520 milijuna kuna, koliko se izdvajalo za roditelje odgojitelje, i višestruko manjih 100 milijuna kuna, koliko Grad sada izdvaja za socijalnu skrb i ranjive skupine, vidi se da je ta mjera nepravedna - rekla je.
Prema sadašnjem planu, ukidanjem mjere, čime bi polovica korisnika trebala ispasti do rujna, Grad će uštedjeti 160 milijuna kuna.

Ove godine mjera će koštati 365 milijuna kuna, a već iduće 75 posto manje, odnosno oko 90 milijuna kuna. Razlika od ukidanja mjere išla bi za gradnju vrtića, kako je najavila Dolenec.

Iz Grada su ukupno 21 projekt gradnje, dogradnje i rekonstrukcije vrtića prijavili na sufinanciranje iz NPOO-a. Ukupna vrijednosti projekata je gotovo 555 milijuna kuna, a za 16 projekata odobreno je EU sufinanciranje od 25 posto ukupne vrijednosti investicije.

To znači da Grad Zagreb treba uložiti svojih oko 300 milijuna kuna u njihovu izgradnju. Pritom, tri su vrtića - Kašina, Ivanja Reka, Odranski Obrež - u fazi izgradnje. Osim toga, Grad je zaposlio dodatnih 70 djelatnika u vrtićima, što je godišnji trošak u plaćama od 60 milijuna kuna, a izdvojeno je i dodatnih 25 milijuna kuna u prenamjenu prostora u vlasništvu Grada Zagreba u područne vrtiće.

Željka Markić, iz U ime obitelji, ipak dvoji da će ukidanje mjere donijeti značajnije uštede Gradu. Čak i kad se mjera ukine, kaže, ostaje 7000 djece vrtićke dobi koju Grad mora subvencionirati. - Svako dijete košta Grad u subvencijama oko 2000 kuna, što znači da mjesečni troškovi na broju djece iz mjere dolaze do 14 milijuna kuna ili gotovo 170 milijuna kuna godišnje - računa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:02