AFERA KOJU JE OTKRIO JUTARNJI

ŠEFICA POREZNE DALA OSTAVKU 'Dala sam sve od sebe, a na kraju sam ostala osamljena'

Nada Čavlović Smiljanec tvrdi da joj mjesecima podmeću kolege iz Porezne i Ministarstva financija

ZAGREB - Pomoćnica ministra financija i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec na hitno sazvanoj konferenciji za novinare objavila je kako podnosi ostavku.

'Moram reći da je zadnjih mjeseci moj posao ravnateljice Porezne uprave bio iznimno težak zbog raznih stalnih podmetanja i opstrukcija koje su dolazile od strane pojedinaca iz Ministarstva financija. Unatoč svemu, nisam očekivala da će pojedinci ići toliko daleko da me se pokuša eliminirati za radnje koje nisam nikada učinila i dovesti me u vezu s ljudima na koje se vežu razne afere. U takvim uvjetima nisam mogla kvalitetno i odgovorno obavljati svoju dužnost i podnijela sam neopozivu ostavku', rekla je Čavlović Smiljanec, protiv koje je nedavno, kako je prvi otkrio Jutarnji, podnesena kaznena prijava zbog sumnje da je štitila osječkog tajkuna Željka Biloša, nad čijom tvrtkom OLT nije izvršena ovrha, iako je zbog poreznog duga to trebalo biti učinjeno.

Ta je prijava u međuvremenu prihvaćena i preuzeo ju je USKOK.

POLICIJA PODIGLA PRIJAVU Šefica Porezne štitila tajkuna, zaustavila ovrhu od 11,8 milijuna

Kada su je novinari pitali na koga točno misli kada govori o podmetanjima, Čavlović Smiljanec je uzvratila da misli na ljude iz samog vrha ministarstva, ali imena nije spominjala. 'Više nije moguće raditi u ovakvim okolnostima', dodala je.

'Ja tog čovjeka nisam nikada vidjela, ne poznajem ga, a mene se direktno dovodi u vezu s njim i zbog njega me se optužuje', izjavila je Čavlović Smiljanec, osvrćući se na optužbe da je pogodovala Željku Bilošu, jednom od glavnih aktera skandala koji je otkrio Jutarnji list.

Na novinarsku konstataciju kako je Jutarnji nedavno objavio da je ministar financija Slavko Linić bio u kontaktu s Bilošem, rekla da je i ona pročitala te informacije. 'Ako je to istina, ja sam iznenađena da je ministar financija imao kontakte s osobom koja je zbog nekih radnji pod policijskom istragom', ustvrdila je.

OTKRIVAMO: USKOK ŠIRI ISTRAGU Tko je čuvao leđa korumpiranim poreznicima?

Slavko Linić je dosad javno u nekoliko navrata davao podršku šefici Porezne, dok premijer Zoran Milanović njezin slučaj nije htio komentirati dok ne dobije više informacija. Ipak, upravo je Milanović bio taj koji je njezinu ostavku danas prihvatio.

Čavlović Smiljanec je najavila da će aktivirati svoj saborski mandat, a govoreći o svom dvogodišnjem radu na čelu Porezne uprave, rekla je da je dala najbolje od sebe.

'Da biste dobro radili svoj posao, morate imati i podršku ljudi oko sebe. Ja sama i osamljena i nakon devet mjeseci 'borbe' vidjela sam da to više nema smisla. Ne mogu dati sve od sebe ako se borim s nekim stvarima koje nemaju veze s poslom, pa sam odlučila dati ostavku', pojasnila je.

Iz Ministarstva financija poručili su večeras da nemaju komentara na ostavku ravnateljice Porezne uprave Čavlović Smiljanec.

Prijava, a potom i istraga protiv ravnateljice Porezne uprave i pomoćnice ministra financija Slavka Linića počela je nakon istrage pročelnice osječke Porezne uprave Ružice Kovačević. U istrazi se navodno spoznalo da je Čavlović Smiljanec rekla Ružici Kovačević da zaustavi ovršni postupak nad tvrtkom OLT Željka Biloša.

Time je OLT-u omogućeno da, sve do predstečajne nagodbe u svibnju 2013., posluje preko svojih računa. Propustilo se ovršiti 10,5 milijuna kuna, a državni proračun oštećen je za najmanje 11,88 milijuna kuna, tvrdi USKOK.

Ministar financija Slavko Linić i danas je kao i prije nekoliko dana kazao da je njegovo Ministarstvo provelo internu istragu i da nije utvrđen nikakav propust u radu šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec. Ako ona i bude smijenjena, rekao je Linić, to neće biti zbog njezine nestručnosti i propusta u radu, nego će to biti politička odluka SDP-a, stranke kojoj pripada.

Vlada: Premijer će sigurno proanalizirati navode Nade Čavlović Smiljanec

Premijer Zoran Milanović sigurno će proanalizirati navode Nade Čavlović Smiljanec koja je današnju ostavku na mjesto ravnateljice Porezne uprave i pomoćnice ministra financija obrazložila "podmetanjem pojedinaca iz Ministarstva financija i Porezne uprave", rekao je za Hinu glasnogovornik Vlade Nikola Jelić.

"Za sada Vlada nema komentara, a vjerojatno će premijer analizirati razloge koje je na konferenciji za novinare navela Čavlović Smiljanec, odnosno kako je objasnila razloge ostavke. Treba vremena za postupanje i eventualnu reakciju", dodao je Jelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 15:16