SPORNA ODLUKA

Šefica odbora za zdravstvo objasnila nam je zašto saborski zastupnici idu posjet Medikolu, a ne u javnu ustanovu

‘Mislim da je inicijativa Medikola hvalevrijedna, pogotovo zato što će se baviti terapijom onkoloških bolesnika koje nema nitko ni u Hrvatskoj ni u našem okruženju‘

Renata Sabljar Dračevac

 Damjan Tadic/Cropix

Članovi saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku pronašli su danas u svojoj elektronskoj pošti zanimljiv poziv. Stručna služba toga Odbora obavijestila ih je da im Sabor organizira posjet sjedištu privatne poliklinike Medikol. Posjet je organiziran za 24. svibnja od 12 do 14 sati. Članove Odbora za zdravstvo poziva se da se do 22. svibnja očituju žele li do sjedišta Medikola ići organiziranim saborskim prijevozom, koji će ih 24. svibnja nešto prije podneva čekati ispred saborskog ulaza ili se do uprave te privatne poliklinike žele odvesti vlastitim prijevozom.

U pozivu se objašnjava da će saborskim zastupnicima, članovima Odbora za zdravstvo, ali članovima saborske skupine "Zastupnici protiv raka", u sjedištu Medikola biti predstavljeni nadolazeći projekti te privatne poliklinike za borbu protiv raka.

Stručne službe Odbora za zdravstvo taj su poziv članovima uputile po nalogu predsjednice toga Odbora Renate Sabljar Dračevac, bivše SDP-ovke, sadašnje članice kluba Socijal-demokrata.

*Možete li, molim vas, pojasniti zbog čega ste pozvali članove saborskog Odbora za zdravstvo u organizirani posjet sjedištu Poliklinike Medikol?

- Medikol kao privatna poliklinika aplicira na sredstva koja bi trebala omogućiti stvaranje čitave jedne bolnice koja bi se isključivo bavila onkološkim bolesnicima. Osim Odbora za zdravstvo, predsjednica sam i velike saborske skupine "Zastupnici u borbi protiv raka". Mislim da je inicijativa Medikola hvalevrijedna, pogotovo zato što će se baviti terapijom onkoloških bolesnika koje nema nitko ni u Hrvatskoj ni u našem okruženju osim jednim dijelom Austrije.

* O kakvoj je terapiji riječ?

- O dvije vrste terapije onkoloških bolesnika - jedna je protonska, a druga se zove fleš. Protonsku terapiju od zemalja u našem okruženju zasad ima samo Austrija, a fleš terapiju primjenjuju samo u SAD-u. Vjerujem da je dobro za naše građane da im se omogući pristup takvoj terapiji i da se podrži apliciranje Medikola na jedan takav projekt.

*Naravno da je i interesu građana, pogotovo onkoloških bolesnika da dobiju pristup suvremenim metodama liječenja, ali prvenstveno u javnozdravstvenim ustanovama. Ne biste li se kao saborska zastupnica, uz to još i predsjednica Odbora za zdravstvo, trebali zalagati da pacijenti tu vrstu terapije dobiju prvenstveno u javnim bolnicama?

- Da, ali javne zdravstvene ustanove ne apliciraju na fondove EU za koje je Ministarstvo gospodarstva raspisalo natječaj. Nitko se od javnozdravstvenih ustanova na taj natječaj nije javio.

*Dakle riječ je fondovima EU?

- Da. I potrebna je međuresorna suradnja.

* Ne mislite li da bi trebalo odustati od prakse da se čitavi iznimno važni dijagnostičko-terapijski postupci, a pogotovo kad su posrijedi onkološki pacijenti, prepuštaju privatnim poliklinikama, pa se onda ti postupci financiraju javnim novcem. Zar se i PET/CT pretrage, koje su godinama na žalost prepuštene Medikolu, ne bi trebale obavljati u državnim bolnicama, umjesto da ih HZZO plaća Medikolu?

- Oprostite, nisam spremna za ovaj razgovor... Jedan ministar, mislim na Rajka Ostojića, ipak je pokušao raskinuti ugovore s Medikolom za obavljanje PET/CT-a i u njegovo vrijeme je nabavljen jedan PET/CT uređaj na KBC Zagreb, ali do danas javno zdravstvo ima samo taj jedan.

*Od 2007. do danas Medikolu je na ime PET/CT pretraga transferirano više od milijardu kuna novca zdravstvenih osiguranika. Za taj smo iznos pola EU, a ne samo hrvatske bolnice, mogli opremiti PET/CT uređajima. Zašto kao predsjednica Odbora ne upozoravate na taj apsurd?

- Naravno da se moglo odavno naći rješenje da ih dobije javno zdravstvo, ali nije. Tu smo gdje jesmo i ja branim interese pacijenta.

*Zar se interes pacijenta ne brani zalaganjem za snažno javno zdravstvo, a pogotovo kad su posrijedi onkološki bolesnici?

- Naravno da je javno zdravo važno, ali važni su nam i naši pacijenti. Ali, pitajte kolegicu, ona će vam sve reći. Ona je mlada i zdrava.

*Oprostite, na koju kolegicu mislite?

- Doviđenja. (Poklopila je slušalicu).

Iz Medikola stigla reakcija: ‘Ne radi o presedanu‘

Medikol kao privatna zdravstvena ustanova posluje od 2000. godine u skladu sa svim relevantnim zakonskim propisima te je zahvaljujući svoj rezultatima i dokazanoj uspješnosti i kvaliteti usluga partner javnog zdravstva već dugi niz godina, osobito u dijagnosticiranju i liječenju karcinoma. Kao vrhunska privatna zdravstvena institucija Poliklinika Medikol zapošljava više od tri stotine djelatnika među kojima su specijalisti u cijelom nizu područja medicine, od neurologije i radiologije te nuklearne medicine do gastroenterologije, citologije, pedijatrijske kardiologije i drugih, a vode ju eminentni zdravstveni djelatnici. Medikolovi centri su nastavna baza za čitav niz fakulteta čime Medikol aktivno sudjeluje u daljnjem obrazovanju stručnjaka kako za privatni tako i za javni zdravstveni sektor.

Zahvaljujući PET CT centrima Medikola koji su opremljeni najsuvremenijim uređajima i raspolažu vrhunskim stručnjacima s područja radiologije u svim je regijama Hrvatske građanima dostupna ova važna dijagnostička usluga koja ima ključnu ulogu u otkrivanju bolesti, ali i praćenju uspješnosti odnosno prilagođavanju odabranih terapija i liječenja. Nažalost, Hrvatska je u samom vrhu Europske unije po smrtnosti od karcinoma, što jasno pokazuje kako svi zajedno, i javni i privatni zdravstveni sektor, trebamo uložiti dodatne napore kako bismo poboljšali uspješnost što ranijeg otkrivanja i liječenja karcinoma.

Ugovori Medikola s HZZO-om su identični ugovorima kakve imaju i druge zdravstvene institucije, jer se sklapaju prema javno objavljenim i ujednačenim uvjetima, a iznosi koje za usluge HZZO plaća Medikolu isti su kao i iznosi koje HZZO plaća bilo kojoj javnoj zdravstvenoj instituciji u Hrvatskoj. Ovo napominjemo kako bismo još jedno podcrtali da teza o navodno „lukrativnim“ ugovorima Medikola s HZZO-om nema nikakvo uporište u činjenicama i samo je još jedna u nizu konstrukcija i predrasuda koje nažalost postoje kada se govori o privatnom zdravstvenom sustavu u cjelini.

Iskustva mnogih drugih europskih zemalja potvrđuju kako je upravo sinergijama privatnog i javnog zdravstva moguće osigurati najbolje usluge u području zaštite zdravlja i liječenja građana.

Napominjemo da je Medikol prvi referentni centar nuklearne medicine Philipsa za srednju i jugoistočnu Europu te svoje znanje i iskustvo, zahvaljujući vrhunskim rezultatima i jedinstvenom znanju u dijagnostici, prenosi drugim stručnjacima ne samo iz Hrvatske već i iz drugih zemalja.

O radu Medikola u području dijagnosticiranja i liječenja karcinom te našim planovima da dodatno pojačamo svoj konkretan doprinos naporima cijelog zdravstvenog sustava željeli smo u EU tjednu borbe protiv karcinoma informirati i saborske zastupnike.

Poziv saborskim zastupnicima upućen je nakon što smo vidjeli da su zastupnici ranije obišli i neke druge klinike koje su specijalizirane u ovom području, stoga se ne radi o presedanu niti je to prvi slučaj posjeta saborskih zastupnika nekoj privatnoj zdravstvenoj instituciji. Smatramo važnim napomenuti i da je poziv saborskim zastupnicima dobrovoljan i neobvezujući te svaki zastupnik samostalno procjenjuje želi li prihvatiti naš poziv na prezentaciju ili ne.

S poštovanjem,

Irijana Rajković, dr. med.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 20:25