KORONAVIRUS

ŠEF ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO 'RH je praktički zatvorila granice, a sutra ćemo preporučiti da se otkažu svi skupovi na kojima je više od 100 osoba'

 
Granični prijelaz Požane/Sočerga
 Goran Sebelic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković okupio je cijeli Krizni stožer povodom ukupno 19 oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj te objavio da od petka 13. ožujka škole u Istri neće održavati nastavu. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je u razgovoru za RTL otkrio najnovije detalje mjera protiv širenja koronavirusa.

"U skladu sa zahtjevima, koji su nam stigli od župana i pojedinih gradonačelnika, ali i zbog specifičnih situacija u Istri, određena je preporuka da od petka 13. ožujka ne bude nastavi. Sutra se još može ići u školu, tako da se roditelji pripreme na to. A od ponedjeljka, 16. ožujka, organizirat će se e-nastava preko televizije, računala i tableta", naglasio je Capak.

Capak je komentirao i informacije da se brod koji je stigao u Split iz Ancone navodno ne može vratiti jer ga Talijani ne žele primiti.

Zagreb, 180220.
HND, Perkovceva ulica.
Tribina Informacija ili panika odgovorno izvjestavanje o korona virusu. 
Na fotografiji: Krunoslav Capak. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Krunoslav Capak

"Ta informacija nam je stigla, da ne žele primiti svoje građane. Dakako, mi ćemo ih zadržati i ići će u karantenu, a oni neka kontaktiraju svoje vlasti zbog repatriacije, a dotle će biti kod nas u karanteni. Naravno da takva situacija nas prisiljava na drastičnije mjere, a to je zabrana takvog prometa", kaže Capak i dodaje zašto se Hrvatska uopće odlučila primiti taj brod: "Situacija nije bila pripremljena, a bili smo spremni na sve ostalo, karantenu i načine sprečavanja širenja zaraze."

RTL navodi kako transporti između Italije, Makedonije i Srbije sad stoje na granici Hrvatske i Srbije pa se postavlja pitanje jesu li hrvatski građani ugroženi.

"Za one koji se ne zadržavaju u Hrvatskoj, nema potrebe provoditi mjere, neće biti u kontaktu s našim građanima pa mi epidemiolozi preporučamo da ih se pusti. Ujedno, praktički smo zatvorili granice, ali povratak nazad je moguć", objasnio je Capak i potvrdio da se preporučilo otkazati masovna okupljanja: "Sutra ćemo preporučiti da se otkažu svi skupovi na kojima bi bilo više od 100 osoba."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:57