SUĐENJE U HAAGU

Šef srpskog tima: 'Mi smo bili žrtve genocida, ali patili su i Hrvati...'

Izlaganjem srpskog pravnog tima danas je nastavljena rasprava u sporu između Hrvatske i Srbije
 ICJ-CIJ

NOVO 14:11 - Srbijanski zastupnici izjavili su u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu da su u ratu u Hrvatskoj počinjeni ozbiljni zločini nad Hrvatima, ali da oni ne predstavljaju genocid i da Srbija za njih ne može biti odgovorna jer u to vrijeme nije postojala.

"Zločini nad Hrvatima nisu dosegli, a kamoli prešli prag genocida. Ono što se dogodilo ne predstavlja genocid", rekao je voditelj srbijanskog pravnog tima Saša Obradović pred najvišim sudom UN-a.

"Počinitelji zločina u Hrvatskoj nisu, ni pravno ni stvarno, bili organi Srbije. Niti su zločini počinjeni po zapovijedi, direktivi ili pod kontrolom naše države", dodao je Obradović na suđenju u Palači mira u glavnom gradu Nizozemske.

"Nesporno je da su se dogodila ubojstva hrvatskih civila i zatvorenika", rekao je Obradović i ustvrdio da su ih "počinili pojedinci i grupe srpske nacionalnosti".

No, Hrvatska prošli tjedan nije predočila nijedan dokaz, dokument ili izjavu svjedoka o genocidnoj namjeri vodstva Srbije, bivše JNA ili hrvatskih Srba, ustvrdio je srbijanski pravni zastupnik.

Po njegovim riječima, Srbija ne može biti odgovorna za zločine počinjene prije nego što je ona, odnosno SR Jugoslavija, osnovana kao država 27. travnja 1992. Većina zločina u Hrvatskoj počinjena je 1991., podsjetio je.

Obradović je pozvao sud da odbaci hrvatske dokaze, jer su "krivotvoreni, pristrani i nemaju minimum dokazne vrijednosti", uključujući i one korištene u postupcima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u kojima su oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač.

"I sam predsjednik Ivo Josipović je televiziji B92 izjavio kako nema sumnje da je Hrvatska do 2000. hinila suradnju s ICTY-jem", rekao je Obradović.

----------------------------------

11:50 - Saša Obradović obrazlaže da je u operaciji Oluja počinjen genocid nad hrvatskim Srbima. Navodi podatke Dokumentacijsko-informativnog centra "Veritas" prema kojima je u Oluji ubijeno 1719 Srba. Oko 200.000 krajiških Srba je pobjeglo u Oluji.

Obradović tvrdi da su Srbi još uvijek ugroženi u Hrvatskoj jer su povremeno izloženi govoru mržnje, a "nedavno su uništeni i ćirilićni znakovi u nekim općinama i gradovima". Dodaje kako je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović javno priznao da "hrvatski sudovi nisu nikoga osudili niti za jedno ubojstvo Srba u operaciji Oluja".

Ali naglašava da Sud ne smije dobiti utisak da "ova dva naroda imaju povijest mržnje i ratovanja". Kaže da su Srbi i Hrvati živjeli u bratstvu te spominje "progresivne hrvatske političare" koji su odlučili svoju zemlju udružiti sa Srbijom u Kraljevinu SHS.

Spominje i zajedničku borbu Srba i Hrvata protiv fašizma u II. svjetskom ratu.

- Naši protivnici u ovom slučaju nisu ni Hrvati kao narod niti Hrvatska kao država, nego ekstremni hrvatski nacionalisti - rekao je šef srpskog pravnog tima Saša Obradović.

Obradović je završio s uvodnim izlaganjem i dao riječ Williamu Schabasu.

----------------------------------

DEN HAAG - Pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, izlaganjem srpskog pravnog tima danas je nastavljena usmena rasprava u sporu između Hrvatske i Srbije po međusobnim tužbama za genocid na području Hrvatske u razdoblju od 1991. do 1995. godine, javlja RTS .

- U ime Vlade i naroda u Republici Srbiji, ja ponavljam iskreno žaljenje za sve žrtve rata i zločina počinjenih tijekom oružanog sukoba u Hrvatskoj, bez obzira na pravnu kvalifikaciju tih zločina i bez obzira na njihovo nacionalno i etničko porijeklo - svaka žrtva zaslužuje poštovanje i sjećanje - rekao je u uvodnom govoru šef srpskog pravnog tima Saša Obradović.

Obraćajući se sucima najvišeg suda Ujedinjenih nacija, Obradović je istaknuo da su Srbi žrtve genocida, iako je i dosta Hrvata propatilo tijekom sukoba u Hrvatskoj.

- Nema sumnje da je mnogo i Hrvata propatilo u tom sukobu i ovaj slučaj je prilika za sve nas da se podsjetimo i na njihovu tragediju. Međutim, rat u Hrvatskoj izazvao je teške patnje Srbima koji su, suočavajući se sa separatističkim idejama tadašnjeg državnog vrha Hrvatske, odlučili osnovati svoj nacionalni entitet poznat poznat kao Republika Srpska Krajina - rekao je Obradović .

Izrazio je žaljenje što ih je hrvatski pravni tim prošlog tjedna zaboravio spomenuti, istaknuvši da to nije pravedno prema njima.

Obradović je istaknuo da ono što se dogodilo u Hrvatskoj devedesetih godina se ne može svesti na pojednostavljenu sliku koja prikazuje isključivo izvršitelja i isključivo žrtvu genocida. Hrvatska tužba od početka se čini umjetna, s povijesnog stajališta je cinična, pa i paradoksalna, rekao je Obradović misleći na dio izvorne hrvatske tužbe gdje se za masovni odlazak Srba u Oluji 1995. optužuje službeni Beograd.

- Te optužbe su paradoksalne. Građani Srbije uglavnom vjeruju da je tužba povijesna ironija - ustvrdio je Obradović i podsjetio na stradanja hrvatskih Srba u ustaškim logorima u NDH od 1941. do 1945.

Podsjetimo, srpski zastupnici najprije će osporavati navode hrvatske strane i dokazivati da počinjeni zločini nemaju bitne elemente genocida, a potom predstaviti protutužbu Srbije iz 2010. godine.

Prema ocjeni srpskog pravnog tima, argumenti hrvatskog tima nisu bili jaki i nije se čulo ništa novo.

- Najprije ćemo odgovoriti na navode hrvatske tužbe koje smo imali priliku čuti tijekom prošlog tjedna, a zatim u drugoj polovici tjedna, ptredstaviti naš protutužbeni zahtjev, na kojeg će hrvatska također imati mogućnosti odgovoriti - kazao je uoči nastavka suđenja Saša Obradović za Tanjug.

Zatim će profesor iz Kanade William Schabas govoriti o tumačenju Konvencije o genocidu u svjetlu presude u "bosanskom slučaju" iz 2007. godine.

- To je za nas jako bitno jer će se na taj način pokazati sudu da je tumačenje koje je sud tada imao, a koje Hrvatska danas smatra restriktivnim na neki način, zapravo postalo autoritativno i da ovo što Hrvatska traži od suda - da se ti standardi prošire, nije osnovano - kazao je Obradović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:30