DRAMA OKO REFRENDUMA

Šef Sabora Luka Bebić u nemilosti jer je prvi rekao da se Zakon o radu povlači

Tek nakon snažne negativne reakcije javnosti vrh HDZ-a uvidio je svoju pogrešku i krenuo u akciju kontrole štete
 Tadić/CROPIX

ZAGREB - Nakon što su se dva dana o referendumu oglašavali isključivo ministri, jučer je na tu temu progovorila i premijerka Jadranka Kosor. Po njenoj izjavi dalo se naslutiti da nije sretna što je odluku o povlačenju Zakona o radu javnosti obznanio šef Sabora Luka Bebić.

- Mislim da je trebalo pričekati da Vlada izvijesti o toj odluci i o razlozima zašto je donesena - rekla je Kosor, ne želeći komentirati hoće li Bebić zbog toga snositi neke sankcije.

A što se sve zbivalo u pozadini priče oko referenduma i Zakona o radu?

Doznajemo da su Vlada i HDZ 15 dana prije nego što je to objavljeno znali da su ministarstva uprave i unutarnjih poslova utvrdila nepravilnosti oko prikupljanja potpisa za referendum.

Nemušti Mlakar

- Cijelo to vrijeme vijećali su kako to prezentirati javnosti i što učiniti po tom pitanju. Na kraju su učinili to što su učinili - prvo su objavili popis nepravilnosti oko referenduma, da bi potom odlučili povući i sam Zakon o radu, i to tek kad je uslijedila golema negativna reakcija javnosti - kaže naš izvor, dodajući da su tek tada uvidjeli svoju pogrešku.

- Za premijerku Jadranku Kosor i HDZ uslijedila su potom dva dramatična dana. Pod salvom kritika u četvrtak se i nisu najbolje snašli, a potom je premijerka u prvi plan izgurala ministra uprave Davorina Mlakara, čija su nemušta objašnjenja samo pogoršala situaciju - kažu naši izvori bliski vladajućoj koaliciji. Ističu da je petak bio treći najdramatičniji dan u stranci u zadnjih godinu i nešto. Prvi je, naime, bio kad je otišao bivši premijer Ivo Sanader, a drugi kad se u siječnju pokušao vratiti i kad je isključen iz stranke.

Plan za spas

Ni u samom HDZ-u nisu bili jedinstveni oko ove odluke. Jedini koji je u petak ujutro istupio i rekao “da treba poštovati volju građana” bio je potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang. Ostali HDZ-ovci nisu tijekom dana odgovarali na pozive novinara, uporno su šutjeli i čekali naputke šefice. Potom je procurila informacija da je HDZ sazvao izvanrednu sjednicu Predsjedništva stranke. No, po završetku sjednice na kojoj nije bilo Andrije Hebranga i Luke Bebića premijerka je okupljenim novinarima dala tek kratku izjavu: “Vlada je obavila svoj posao, držali smo se zakona. Neki misle da se ne treba držati zakona kao pijan plota, ali mi mislimo da treba”.

No, iako u tom trenutku novinarima nisu htjeli otkriti ništa o čemu se razgovaralo na sjednici Predsjedništva, doznajemo da je HDZ upravo tada napravio plan kako spasiti ono što se može nakon poraza koji su doživjeli.

Prepustila ulogu

Mlakar je tako dobio zadatak da u svom ministarstvu održi konferenciju za novinare na kojoj je obrazlagao da se nije ogriješio o zakon, dok su potpredsjednik Sabora i HDZ-a Ivan Jarnjak, te glavni tajnik stranke Branko Bačić preuzeli na sebe odgovornost da javnost uvjere kako je “HDZ za referendum” jer je, uostalom, za to i osigurao novac u rebalansu. Optužili su pritom oporbu na čelu sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem da su, zapravo, oni ti koji su protiv referenduma jer su bojkotirali rebalans u kojem je HDZ osigurao novac i za referendum.

Netipično za premijerku, koja obično rado daje izjave, ovaj je put tu ulogu prepustila svojim ministrima. No, kako doznajemo iz vrha HDZ-a, na sjednici je vodila glavnu riječ. Naime, vrh HDZ-a na sjednici nije bio jedinstven oko odluke o referendumu i povlačenju Zakona o radu.

- Predlagana su i druga rješenja, ali ih premijerka nije prihvatila. Odlučila je da se oko toga prekine svaka rasprava jer nije htjela riskirati više nikakve sukobe sa sindikatim - rekao je naš izvor. Nakon toga je cijeli problem prebačen na Sabor, a šef Luka Bebić telefonski je, što je i sam potvrdio, obaviješten da se povlači Zakon o radu.Rozita Vuković

Dva mučna tjedna za Kosor i HDZ

20.08. - oko tog datuma već se znalo da su utvrđene nepravilnosti oko potpisa

2.9. - Vlada objavila da potpisi za referendum ne vrijede, isti dan uslijedila oštra reakcija javnosti

3.9. - buran dan u HDZ-u, ujutro održana sjednica Predsjedništva stranke, u 14 sati konferencija za novinare ministra Mlakara, a u 15.30 konferencija za novinare u središnjici HDZ-a - donosi se odluka o povlačenju ZOR-a

4.9. - premijerka konačno komentira priču oko referenduma, ljuta na Bebića što je prije Vlade o tome obavijestio javnost

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 01:35