UHIĆENI HDZ-ov ŽUPAN

Šef policije o Dekaniću: ‘Nije bilo nikakvog zataškavanja. Policija ne može sama sebe istraživati‘

‘Ne može se policijski službenik udaljavati sa dužnosti samo na temelju indicija‘, kazao je glavni ravnatelj policije

Nikola Milina

 Damir Krajac/Cropix

Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, otkrio je uoči početka konferencije u HGK o sigurnosti u prometu da je USKOK devet dana nakon prometne nesreće župana vukovarsko-srijemskog Damira Dekanića preuzeo predmet i započeo istragu.

Nije želio odgovoriti na pitanje je li o prometnoj nesreći župana bio obaviješten i načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular.

Na pitanje očekuje li proširena istraga Milina je rekao da je zasad otvorena istraga protiv šest sudionika.

- Kritike su opravdane jer se pokazalo da postoji sumnja da su policijski službenici zlouporabilil svoj položaj i ovlasti. Moram reći da je PU otvorila kriminalističko istraživanje temeljem prvih dojava, saznanja i medijskih istupa svjedoka. Također sa razine Ravnateljstva policije upućen je stručni tim koji je utvrdio nepravilnosti, ali USKOK je 26. travnja prošle godine preuzeo predmet kad su se pojavile sumnje u koruptivna kaznena djela. Obaviješteno je nadležno prvo općinsko državno odvjetništvo, a kad su se pojavile sumnje u zlouporabe položaja i ovlasti predmet je preuzeo USKOK – rekao je Milina.

- Bio je utvrđen niz nepravilnosti i to je izvješće proslijeđeno USKOK-u. Tada nije bila potvrđena sumnja za ono što se sada osumnjičenicima stavlja na teret. Nikakvog zataškavanja nije bilo jer policija ne može sama sebe istraživati. Kad smo ustanovili nepravilnosti, sve je proslijeđeno nadležnom državnom odvjetništvu - rekao je Milina.

Nije odgovorio na pitanje je li o nesreći bio obaviješten načelnik PU vukovarsko-srijemske.

- Ja Vam neću govoriti pojedine dijelove spisa. Policija ne zna što je sve USKOK istraživao jer on neke radnje obavlja samostalno. I ne mogu govoriti o tome što je neki pojedinac izjavio, odgovorio je Milina na izravno pitanje je li o nesreći bio obaviješten načelnik PU.

Milina je rekao da je i predstavnik USKOK-a rekao da je to istraživanje bilo kompleksno i da je on objasnio zašto je to tako dugo trajalo, te da policija nije ta koja diktira dinamiku kriminalističkog istraživanja.

- Meni je logično da je policija napravila sve po pravilima struke u utvrđivanju nepravilnosti. Ovdje se očito dogodilo i postoji osnovana sumnja da nisu radili po zakonu. Imamo godišnje 500 disciplinskih postupaka i 80 kaznenih prijava i stalno govorimo da policijski sustav reagira na nepravilnosti. Ali ne može se policijski službenik udaljavati sa dužnosti samo na temelju indicija; odgoovorio je Milina.

Podsjetimo, Županijski sud u Osijeku odredio je jednomjesečni istražni zatvor Damiru Dekaniću i još četvero osumnjičenih u aferi oko zataškavanje njegove prometne nesreće iz travnja prošle godine. Istražni zatvor nije zatražen jedino za 34-godišnju policajku M. S. I to iz razloga što je trudna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:07