ŠEF HSS-a KREŠO BELJAK

Šef HSS-a: Ovo će brzo ići kraju, premijer je trebao biti Karamarko. Podržavam Bulja i Kovačića

 Darko Tomas / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX

Vladina odluka o skidanju s popisa trgovačkih društava od strateškog interesa osam velikih tvrtki te najava njihove privatizacije nije naišla na reakcije kakve je premijer očekivao.

Naravno, oporba je bijesna, ali Oreškoviću je veći problem da čak i iz Domoljubne koalicije ne dolaze signali da će svi podići ruku za to. I dok se neki još premišljaju, novi predsjednik HSS-a Krešimir Beljak je poprilično izravan.

- Zato nam je trebao premijer iz Kanade? Da provede privatizaciju? Stručnjaka za privatizaciju u Hrvatskoj imamo i previše - kazao je Beljak za Dnevnik Nove TV.

Nekoliko sati poslije Beljak je došao i u studio N1 televizije gdje je ponovio slične stavove.

- Ja mislim da je predsjednik kluba zastupnika Branko Hrg rekao sve, nećemo dopustiti daljnju rasprodaju hrvatske imovine koju su generacije stjecale, a koja je olako u zadnjih 25 godina rasprodavana i pljačkana. HSS će čvrsto stati uz svoje Koprivničance i sve ljude koji drže do Podravke ili od nje žive - rekao je Beljak koji nije htio odgovoriti hoće li izaći iz Domoljubne koalicije ako dođe do prodaje.

- Ja nisam nikakav diktator, ne želim donositi odluke sam, osobno sam protiv toga, ali na sastanku će se odlučiti. Sigurno nema nikoga tko bi podržao prodaju Podravke, mi smo sigurno protiv toga i donijet ćemo odluke.

Šef HSS-a je malo ublažio stav prema Mostu pa je ovaj put nahvalio neke njihove članove.

- Kovačić i Bulj su vrlo pozitivni političari koji žele Hrvatskoj dobro i ja ću im dati punu podršku, čini mi se da se slažemo oko svega. Čini mi se da je Most raslojen između ljudi koji žele nešto napraviti i onih koji su politički amateri i nemaju pojma ni o čemu.

Bandićevi zastupnici šire klub u Saboru, najavljuju promjene u Vladi pa otvoreno i zahtjev da Karamarko postane premijer, ide li se na rušenje premijera Tihomira Oreškovića?

- To sam i ja rekao, da bi premijer trebao biti Karamarko, a ne Orešković. Ne znam ide li se na rušenje premijera Oreškovića. Zabrinjavajuće po Domoljubnu koaliciju jest da je BUZ bio dio Domoljubne koalicije, a po ovome bi značilo da se ona raspala. Ja smatram da premijer može biti onaj tko je dobio glasove hrvatskih birača. HSS Oreškovića nikad nije podržao. Zastupnici su druga stvar, u HSS-u je došlo do promjena, članovi su dosadašnji rad ocijenili kao negativan. Vlada ima potporu, ali ne bezuvjetnu. Orešković će biti pozvan na skupštinu stranke, pa neka iznese svoj program i mi ćemo ga ili podržati ili nećemo.

Kako gledate na poziciju Karamarka nakon otkrića da je njegova supruga poslovno surađivala s lobistom MOL-a? SDP čak traži njegovu ostakvu?

- To je legitimni zahtjev svake oporbene stranke. Ukoliko postoji ikakva sumnja da su se događale radnje koje imaju osobni interes ispred državnog interesa, to nije dobro.

Koliko Vlada još može trajati?

- Teško mi je reći, činjenica je da 25 godina nismo imali ovakvu situaciju i da će ovo vrlo brzo ići kraju. HSS je ispunio dogovor. Imali smo dogovor o zajedničkom izlasku na državne i europske izbore. Na lokalne izbore 2017. HSS izlazi samostalno, a što se tiče državne razine to je opet stvar dogovora, ja se nadam da će HSS smoći snage i da može biti faktor na budućoj političkoj karti - rekao je Beljak za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:22