SDP: U Hrvatskoj se neplodnost ne može liječiti

ZAGREB - Hrvatska je trenutačno jedina zemlja gdje nije moguće liječiti neplodnost. Novi je zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji u potpunosti zaustavio sve postupke medicinske oplodnje - izjavili su na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednica SDP-ova Kluba zastupnika Milanka Opačić i glavni tajnik stranke Igor Dragovan.



Tom su prilikom pozvali premijerku Jadranku Kosor da nešto učini i promijeni sporni zakon.



- Ministar zdravstva dobro je znao kakav zakon donosi jer ga je na mogućnost potpunog zaustavljanja postupaka medicinske oplodnje upozoravala struka - objasnila je Opačić te dodala kako je zakon 'dokaz licemjernoga i štetnog ponašanja ministra Darka Milinovića i premijerke Kosor, koja je većinu svojega političkog djelovanja temeljila upravo na borbi za veći broj djece u Hrvatskoj'.



Prema navodima Opačić, u Hrvatskoj je neplodno oko 18 posto parova ili svaki šesti par u reproduktivnoj dobi. Više od 50 tisuća parova bori s problemom i dijagnozom neplodnosti, a Hrvatska je dosad, umjesto 7000, radila svega 2000 potrebnih postupaka na godinu.







- Prilikom donošenja zakona Milinović je vrlo dobro znao da je metoda zamrzavanja jajnih stanica neuspješna te da veći uspjeh parovima jamči metoda zamrzavanja zametaka, na što su ga upozoravali i ugledni stručnjaci - rekao je Igor Dragovan.



Dodao je i kako se ministar često pozivao na uspjehe u oplodnji zamrznutom jajnom stanicom Nacionalnog instituta za reprodukcijsku medicinu u Torontu iako je ravnatelj te ustanove poslije izjavio da ga nitko nije kontaktirao te da Milinović zapravo ne govori istinu.



- Umjesto da zakon pokušava mijenjati pravilnicima, Milinović bi trebao doći pred hrvatsku javnosti i reći 'pogriješio sam' te mijenjati zakon u Hrvatskom saboru - izjavio je Dragovan.



Prema najavi Opačić i Dragovan, SDP će na jesen u saborsku proceduru ponovno uputiti prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji o kojemu se u Saboru već bilo raspravljao prošle godine i iza kojega stoje riječi stručnjaka. Objasnili su kako je zakon dodatno dorađen na temelju suradnje sa strukom.



- Svrha je zakona povećati broj živorođene djece, smanjiti liste čekanja, omogućiti oplodnju svima kojima je potrebna i podići znanstveno-stručnu razinu medicinskih centara za medicinski potpomognutu oplodnju - zaključila je Opačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 06:30