PATRIJA TRAŽI VOĐU

SDP sutra bira novo vodstvo, glasati mogu čak i oni koji duguju za članarinu, strahuje se od mizernog odaziva

Od pet kandidata za predsjednika, za favorita i nakon provedene kampanje slovi Siniša Hajdaš Dončić

Siniša Hajdaš Dončić, Sanja Major, Mladen Kešer, Mirando Mrsić, Zoran Paunović
 

 Vanesa Pandzic/Cropix

U subotu 14. rujna SDP-ovci biraju novo vodstvo. Po principu jedan član - jedan glas stranka će izabrati novog predsjednika, novo Predsjedništvo, koje broji 17 članova, te Glavni odbor kao najviše središnje političko tijelo koje broji 103 člana.

Za nasljednika Peđe Grbina na čelu SDP-a javilo se petero kandidata: bivši ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, ravnateljica URIHO-a Sanja Major, načelnik Kalnika Mladen Kešer, gradonačelnik Makarske Zoran Paunović te bivši ministar rada Mirando Mrsić.

Još od najava kandidatura favoritom se smatra Hajdaš Dončić, no neki njegovi protukandidati tvrde kako je Peđa Grbin kao predsjednik na odlasku izborni proces prilagodio Hajdašu Dončiću. Činjenica je, međutim, da Hajdaš Dončić ima najbogatiju političku biografiju (bio je zagorski župan, ministar, u više mandata saborski zastupnik i potpredsjednik Sabora), da je najdulje u vrhu stranke i veoma je dobro poznaje, a organizacija koju vodi (Zagorje) postiže najbolje izborne rezultate, a on je osobno, na posljednjim izborima za Sabor, među SDP-ovcima dobio najviše preferencijalnih glasova.

SDP-ovci će u subotu otvoriti 267 biračkih mjesta, no neslužbeni izvori iz stranke govore kako ne očekuju veliki odziv i upravo je to jedan od razloga što se odustalo od pravila koje je uveo bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić da mogu glasati samo oni članovi stranke koji su platili članarinu. Sada će moći glasati svi, neovisno o dugu za članarinu, ali se ne očekuje odziv veći od pet-šest tisuća SDP-ovaca, a kada bi izborima pristupilo njih devet tisuća, to bi se smatralo uspjehom. SDP-ovci ne iznose službene podatke o broju članova, već neki barataju brojkom od 30.000, na što poznavatelji stanja u stranci odmahuju rukom i tvrde da je stvarni broj članova daleko ispod te cifre.

Ne dobije li jedan od kandidata za predsjednika više od 50 posto glasova u prvom krugu, dvoje s najviše glasova ide u drugi krug.

Članove Predsjedništva SDP-ovci biraju u šest područnih jedinica, među kojima je jedna zasebna Grad Zagreb. Svaka od šest jedinica daje po dva člana Predsjedništva, a preostala četiri su oni koji su dobili najveći broj glasova neovisno o tome iz koje područne jedinice dolaze.

Na dužnosti u Predsjedništvu kandidirali su se mahom dosadašnji članovi Predsjedništva, ali i stranački veterani koji u predsjedničkom mandatu Peđe Grbina nisu pokazivali nikakav interes za stranačke dužnosti, poput europarlamentarca Tonina Picule, primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine i predsjednika Skupštine Grada Zagreba Joška Klisovića. Prema SDP-ovim internim pravilima, u Predsjedništvu mora biti jednak udio žena i muškaraca, a imaju i klauzulu o zastupljenosti mladih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 14:53