NOVI SPOR

SDP PRIJETI USTAVNOM TUŽBOM AKO PREDSJEDNICA RASPIŠE IZBORE SADA I imenovanje nestranačke stručne Vlade bi ignorirali jer bi je smatrali neustavnom

Za novi spor Banskih dvora i Pantovčaka zaslužna je nedorečenost Ustava. SDP inzistira na tome da Kolinda Grabar Kitarović iscrpi sve ustavno-pravne mogućnosti za imenovanje mandatara. Tek nakon toga, tvrde, može raspisati izbore
Zagreb, 031215.Hrvatski sabor. Prva konstituirajuca sjednica u 8. sazivu Hrvatskog Sabora na kojem su pozvani zastupnici izabrani na izborima u studenom.Na fotografiji: Branko Hrvatin, Zoran Milanovic, Kolinda Grabar Kitarovic.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

U slučaju da predsjednica Republike raspiše izbore i imenuje svoju Vladu stručnjaka, a da pritom nije iscrpila sve ustavno-pravne mogućnosti za imenovanje mandatara, SDP bi protiv nje podnio ustavnu tužbu, kaže nam jedan izvor iz stranke.

- U takvoj situaciji napravili bismo ono što je propisano Ustavom, odnosno zatražili bismo od Ustavnog suda da odluči o toj njezinoj odluci. Dok Ustavni sud ne odluči, mi ne bismo primjenjivali tu njezinu odluku - kaže jedan istaknuti član vladajuće stranke.

I pritom je jasno da bi postojeća tehnička Vlada i SDP ignorirali odluku predsjednice o raspisivanju izbora i imenovanju nestranačke stručne Vlade jer smatraju da bi takva odluka bila protuustavna. Vlada bi, stižu poruke iz SDP-a, nastavila normalno raditi, a ta predsjedničina Vlada ne bi mogla ući u Banske dvore, nego bi morala zasjedati na Pantovčaku. U SDP-u smatraju da predsjednica i ne bi mogla raspisati izbore bez Vladine odluke.

Predsjednica Republike prema Ustavu daje mandat onome tko je uspije uvjeriti da uživa potporu većine svih zastupnika u Saboru, a u dosadašnjoj političkoj praksi donosili su se potpisi 76 zastupnika. Iz Ureda predsjednice danima već stižu informacije da će ona dati mandat onome tko donese 76 potpisa, ali sada smo se našli u situaciji da nitko nema taj broj potpisa pa se postavlja pitanje može li predsjednica nakon nekoliko krugova konzultacija, ako shvati da nitko nema potrebnu potporu, raspisati nove izbore, a da nije odradila postupak s mandatarom. Stručnjaci su u tome podijeljeni. Jedni kažu da može raspisati izbore bez da određuje mandatara, a drugi tvrde da mora odrediti mandatara, no glavno je pitanje kome bi onda povjerila mandat: relativnom izbornom pobjedniku (HDZ) ili onome tko je bliži sastavljanju Vlade (SDP).

- Prije nego što eventualno donese odluku o raspisivanju novih izbora, bilo bi dobro da je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović verificira, i to tako da zatraži mišljenje Ustavnog suda - smatra profesor ustavnog prava s Pravnog fakulteta u Osijeku, jedan od vodećih ustavnopravnih stručnjaka, dr. Zvonimir Lauc.

Uloga je predsjednice države, pojašnjava, da brine o funkcioniranju državne vlasti, no takvu ulogu ima i Ustavni sud i stoga bi, ako se nađe u situaciji koja nije do kraja definirana Ustavom, bilo poželjno da prije donošenja odluke konzultira stručnjake, pa i ustavne suce.

Dr. Lauc nam je dao odgovore na otvorena pitanja s kojima smo suočeni u situaciji kad je propao prvi krug pregovora za mandatara, kao i pokušaj da se konstituira Sabor. Jedno od njih je koliko konzultacija predsjednica može održati. - Ustav ne ograničava, niti ne propisuje vremenski rok u kojemu mora zaključiti konzultacije. No, predsjednica mora biti svjesna realnog života, da se bliži Božić, te da Ustavnom sudu istječe mandat. Dakle, treba biti racionalna s vremenom - kaže dr. Lauc i pojašnjava kako je Ustav nedvosmislen. - Ustav je tu jasan. Ako nitko ne dokaže predsjednici da ima podršku 76 zastupnika, ona ne može odrediti mandatara i treba raspisati izbore te imenovati nestranačku Vladu - ističe dr. Lauc. Napominje kako je ovo situacija o kojoj bi se moglo voditi računa i eventualno je popraviti prilikom idućih izmjena Ustava.

Na pitanje treba li u nestranačkoj Vladi predsjednica imenovati samo ministre ili i njihove zamjenike i pomoćnike, dr. Lauc odgovara da je dovoljno postavljanje ministara koji bi tehnički obavljali dužnost dok se ne provedu novi izbori i ne formira nova Vlada.

O tome postoji li mogućnost da se konstituira Sabor, ali da se ne odredi mandatar, nego da i dalje nastavi raditi aktualna, tehnička Vlada kojoj je na čelu Zoran Milanović, dr. Lauc kaže da Ustav dopušta takvu mogućnost te da takvih primjera ima.

Govoreći o neuspjelom konstituiranju Sabora, naš sugovornik napominje da je predsjedavajući Josip Leko učinio sve što je mogao i trebao. - Budući da nije izabran predsjednik Sabora, čime se Sabor nije niti konstituirao, prekinuo je sjednicu i nastavit će je kada se stvore uvjeti. Predsjednica Republike je svoju ustavnu ulogu ispunila kada je Sabor sazvala na prvo zasjedanje. Prekinutu sjednicu nastavlja predsjedavajući, a to je Leko - nedvosmislen je dr. Lauc. Pojašnjava i kako se konstituirajuća sjednica parlamenta morala sazvati u roku od 20 dana od proglašenja izbornih rezultata, ali ne mora u tom roku završiti, premda bi to bilo poželjno.

O tome kada će pozvati zastupnike da nastave sjednicu, pitali smo Josipa Leku. Odgovorio je da će to biti onda kad politički akteri dokažu da su se dogovorili i da se oformila većina koja će podržati novog predsjednika Sabora. - To može biti na temelju pregovora, a može biti i institucionalno - kaže Leko kojega i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nakon konzultacija, ako dobije mandatara, može obavijestiti da su se stekli uvjeti za konstituiranje Sabora.

USTAVNI STRUČNJAK ZVONIMIR LAUC ‘Leko je sve radio prema propisima’

Govoreći o neuspjelom konstituiranju Sabora, naš sugovornik napominje da je predsjedavajući Josip Leko učinio sve što je mogao i trebao. - Budući da nije izabran predsjednik Sabora, čime se Sabor nije niti konstituirao, prekinuo je sjednicu i nastavit će je kada se stvore uvjeti. Predsjednica Republike je svoju ustavnu ulogu ispunila kada je Sabor sazvala na prvo zasjedanje. Prekinutu sjednicu nastavlja predsjedavajući, a to je Leko - nedvosmislen je dr. Lauc. Pojašnjava i kako se konstituirajuća sjednica parlamenta morala sazvati u roku od 20 dana od proglašenja izbornih rezultata, ali ne mora u tom roku završiti, premda bi to bilo poželjno O tome postoji li mogućnost da se konstituira Sabor, ali da se ne odredi mandatar, nego da i dalje nastavi raditi aktualna, tehnička Vlada kojoj je na čelu Zoran Milanović, dr. Lauc kaže da Ustav dopušta takvu mogućnost te da takvih primjera ima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 23:49