traže hitan rez od Vlade

SDP: Odmah otpustite 20 tisuća ljudi u državnoj upravi

SDP traži od Sabora da umjesto proračuna za 2010. donese odluku o privremenom financiranju. Uz ukidanje kriznog poreza i vraćanje PDV-a na 22 posto, iz najjače oporbene stranke danas su Vladi predložili i otpuštanje 30 posto zaposlenih u državnoj upravi, dakle oko 20.000 državnih činovnika

ZAGREB - SDP traži od Sabora da umjesto proračuna za 2010. donese odluku o privremenom financiranju. Uz ukidanje kriznog poreza i vraćanje PDV-a na 22 posto, iz najjače oporbene stranke danas su Vladi predložili i otpuštanje 30 posto zaposlenih u državnoj upravi, dakle oko 20.000 državnih činovnika.

- Mi u glavi nemamo stav poput vladajuće hijerahije da se ne mora dolaziti na posao, a primati plaću odnosno kao trut biti na teret - poručio je Slavko Linić. No, premijerka Kosor misli drugačije.

- Neka pozovu šefove sindikata i iznesu im taj prijedlo, a nakon toga neka ga iznesu javnosti. Ovako nabačen nazovi prijedlog zvuči neozbiljno. Što bi se dogodilo s 20.000 ljudi, zar žele da završe na cesti - rekla je premijerka.

To je rupa bez dna

Na plaće oko 245.000 zaposlenih u javnim i državnim službama iz proračuna će i 2010.godine otići više od 22,5 milijardi kuna. Samo na plaćama oko 20.000 državnih službenika tako se godišnje može uštedjeti oko dvije i pol milijarde kuna.

- S obzirom na proračun jasno je da niti iduće godine Vlada ne planira značajnije rezove. Samo u državnoj upravi radi više od 65.000 službenika, a niti jedna vlada do sada nije ispunila najave o maloj i učinkovitoj upravi. Da je riječ o rupi bez dna dokazao je posljednji rebalans proračuna.

Preraspodjelom 1,3 milijardi kuna najbolje su prošli upravo zaposleni u javnim i državnim službama kojima je Vlada za plaće i prekovremene dodijelila dodatnih 250 milijuna kuna.

Porez na dionice

Najveća oporbena stranka smatra kako je Vladin prijedlog proračuna za iduću godinu od 121 milijarde kuna nerealan te ga ne nemoguće popraviti amandmanima. Stoga ih oni niti ove godine nemaju namjeru podnositi.

- SDP smatra kako pod hitno treba rasteretiti građane i gospodarstvo i to ukidanje kriznog poreza, vraćanjem PDV-a sa 23 na 22 posto, izmjenama poreznih osnovica poreza na dobit te smanjenja niza parafiskalnih nameta od vodnih i komunalnih doprinosa do naknada raznim regulatornim tijelima. S druge strane predlažu uvođenje poreza na imovinu kako bi se napunio proračun.

- Porez na imovinu treba uvesti na svu imovinu koja nije u funkciji stanovanja i gospodarske aktivnosti - tumači Slavko Linić. SDP objašnjava kako oporezivanje imovine podrazumijeva i porez na kapitalnu dobit i dionice.

- Menadžeri Podravke nisu si isplaćivali velike plaće jer bi na njih morali platiti i visoki porez već su si umjesto toga podjelili dionice u iznosu od 1, 5 ili 10 milijuna kuna. Mislite da su na to platiti porez?! Nisu! I Šuker to zna - dodaje Linić.

Marić: Nelikvidni smo zbog Ine

I HDZ-ovac Goran Marić, šef saborskog Odbora za financije priznao je kako mnogi poduzetnici u Hrvatskoj ne plaćaju obveze prema državi (trošarine, porez na dobiti, PDV), a istodobno upravo oni viču da je država generator nelikvidnosti.

- Kad bi samo Ina podmirila sve svoje obveze, veliki problemi bi po pitanju nelikvidnosti nestali i tu se hitno mora nešto učiniti - ustvrdio je Marić. Na pitanje misli li da se proračun može napuniti bez kriznog poreza i nove stope PDV-a, Marić odgovara kako je u trenutku donošenja to bilo "jedino rješenje".

Odbacio je kritike SDP-a da je proračun nerealan i neostvariv te tvrdi kako ostvariv i uz sadašnja porezna opterećenja.

- Proračun je ostvariv, uz pretpostavku da se ostvari gospodarski rast od 0,5 posto i da inflacija bude na razini tri posto. Naravno, i da svi efekti od uvođenja novih poreza i trošarina budu prema očekivanju - objašnjava šef Odbora za financije.

Slože se da je Hrvatskoj u budućnosti potrebna porezna reforma, ali ne ona koja će biti donesena na brzinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 01:35