GDJE SU UREDBE?

SDP: ‘Hitno bi trebalo donijeti izmjene Zakona o pomorskom dobru. Ovo je primjer nesposobnosti Ministarstva‘

Tvrde da Ministarstvo mora nije na vrijeme donijelo nužne uredbe i podzakonske akte

Mirela Ahmetović

 Damjan Tadic/Cropix

SDP-ov gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin i načelnica Omišlja te saborska zastupnica Mirela Ahmetović upozorili su u ponedjeljak da zbog loše pripremljenog Zakona o pomorskom dobru može doći u pitanje izdavanje dozvola za rad u tom pojasu na cijeloj obali.

Kirigin i Ahmetović istaknuli su na konferenciji za novinare da nadležno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nije na vrijeme donijelo nužne uredbe i podzakonske akte, koji trebaju omogućiti provedbu zakona donesenog u srpnju prošle godine.

Kirigin je naveo da su jedinice lokalne samouprave dužne do 1. veljače raspisati natječaje za gospodarenje pomorskim dobrom, a nemaju kriterije za njegovu primjenu jer jer odgovarajuća uredba tek u javnog raspravi.

To znači da se natječaji za korištenje pomorskog dobra temelje na pravnom aktu koji će se donijeti tek naknadno, a time se odluke jedinica lokalne samouprave mogu smatrati nezakonitima.

Zakonom je utvrđeno da su gradovi, općine i nadležne osobe odgovorne za provedbu zakona, a za propuste su odgovorni oni koji donose zakon, kaže Kirigin.

Iako je već kasno za ispravljanje nedostataka, hitno bi trebalo donijeti izmjene Zakona o pomorskom dobru, kako bi se uvelo prijelazno razdoblje za primjenu, poručio je.

Ahmetović je podsjetila da su u više navrata prošle godine upozoravali na nedostatke zakona i moguće probleme u primjeni, ali bez rezultata. Ni županijska tijela, koja trebaju odobravati lokalne planove gospodarenja pomorskim dobrom, ne znaju kako obaviti taj posao jer nemaju jasne kriterije.

"Ovo je eklatantni primjer nesposobnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture", ustvrdila je i također se založila za hitnu izmjenu zakona.

Kirigin i Ahmetović također upozoravaju kako po zakonu red na pomorskom dobru trebaju provoditi pomorski redari, a nije pojašnjeno tko su ti redari, treba li ih dodatno zapošljavati, trebaju li imati dodatnu edukaciju... Može se dogoditi da se ove sezone zbog toga neće moći provoditi red na pomorskom dobru, smatraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:44