’GLAVE NA KUP’

SDP bi za rješavanje energetske krize osnovao - komisiju! ‘Osnujmo jedan nacionalni savjet i hitno počnimo štedjeti‘

U dokumentu piše i kako je cilj potpuni prelazak na obnovljive izvore, povećanje razine investicija HEP-a i INA-e, ali i poticanje građana na ugrađivanje solara

Peđa Grbin

 Tomislav Kristo/Cropix

U strahu od dodatne energetske krize SDP predlaže da politika stavi glave na kup. Točnije, traže osnivanje nacionalnog savjeta za energetiku. Dnevnik Nove TV došao je u posjed dokumeta koji će u srijedu stići na adresu predsjednika Sabora.

- S obzirom na činjenicu da bi nacionalni interesi u energetskoj infrastrukturi i energetskoj tranziciji trebali biti nadstranački i bitni za sve političke opcije, a da energetski projekti nerijetko traju i provode se duže od bilo kojeg političkog mandata ili saziva, smatramo potrebnim formirati posebno tijelo - Nacionalni savjet za energetiku i energetsku tranziciju RH, stoji u dokumentu.

Predlažu da se pod hitno počne sa štednjom energije. U dokumentu piše i kako je cilj potpuni prelazak na obnovljive izvore, povećanje razine investicija HEP-a i INA-e, ali i poticanje građana na ugrađivanje solara.

- Nacionalni savjet za energetiku i energetsku tranziciju RH bi artikuliralo nacionalni interes u energetici i energetskoj tranziciji, ključne korake i potrebne aktivnosti u smislu političkog konsenzusa kojima bi se osigurao kontinuitet, te uspješno provođenje strateških projekata i inicijativa u interesu RH i svih njezinih građana, navodi se.

U nacionalnom savjetu sjedili bi zastupnici i stručnjaci. Predsjednik bi bio iz redova oporbe, potpredsjednik iz vladajućih. A mandat bi im trajao koliko i saziv Sabora.

Od 2006. u Saboru već postoji slično tijelo. A to je antikorupcijsko vijeće na čelu kojeg je trenutno Mostov Nikola Grmoja.

Ovakva inicijativa ne čudi s obzirom na SDP-ove kritike.

- Objavljeni podaci o inflaciji u RH su izuzetno zabrinjavajući. Brojke s kojima se suočavamo pozivaju na djelovanje. Vlada se bavi isključivo pitanjem goriva, a to nije dovoljno, rekao je Peđa Grbin prije nekoliko dana.

A poznat je i stav premijera kad kritike i prijedlozi stižu od oporbe.

- Ako se ijedna Vlada pokazala da je bila u stanju intervencionističkim mjerama spriječiti različite vrste udara na građane, radnike i gospodarstvo, onda smo to mi. Što se tiče oporbe, OK, neka govore što god žele, poručio im je Andrej Plenković početkom srpnja.

A dok ne vide SDP-ov prijedlog, poručuju vladajući, o njemu ne žele ni govoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:55