VELIKI PAD POPULARNOSTI

SDP 10 posto ispred HDZ-a, Jadranka Kosor i dalje gubi podršku

Prema istraživanju za lipanj, najpopularniji političar je Ivo Josipović, a da se danas održavaju izbori, vlast bi osvojio lijevi blok (SDP, HNS, IDS, HSU)
 Davor Pongračić/Cropix

ZAGREB - Prvu godinu svog premijerskog mandata Jadranka Kosor završava s nimalo obećavajućim pokazateljima - njezina popularnost u posljednja se četiri mjeseca doslovce prepolovila, poteze Vlade kojoj je na čelu danas odobrava samo pet posto građana više nego lani u srpnju kada je Ivo Sanader dao ostavku i kada je podrška javnosti bila na najnižim granama, a oporbeni SDP u odnosu na HDZ dostigao je popularnost kakvu nije imao protekle dvije godine i vodi za više od 10 posto pred vladajućima.

Rejting predsjednice Vlade, pokazuje istraživanje IPSOS Pulsa za Novu TV za lipanj, danas je jednako nisko kao što je bio prije godinu dana kada joj je Sanader prepustio vođenje Vlade i kada nije bilo previše onih koji su vjerovali da to može uspješno raditi.

Pogrešan smjer

U posljednja četiri mjeseca podrška šefici Vlade istopila se: Jadranku Kosor danas podržava 39 posto građana što je za pet posto manje nego mjesec ranije, ali čak dvostruko manje nego u veljači kada je njezina popularnost bila na vrhuncu i kada joj je bilo naklonjeno čak 77 posto ispitanih. Premda je, kada je lani u srpnju postala premijerka, također imala podršku samo 39 posto građana, već nakon par mjeseci, prvenstveno zbog odlučne borbe s korupcijom u vlastitim redovima, rejting joj je rastao iz mjeseca u mjesec. Rekord je dosegnula u veljači, no, već od ožujka njezina je popularnost počela padati.

Gospodarska kriza, sve više nezaposlenih, prosvjedi seljaka, aktualizirana afera sa njezinim stanom već su joj u ožujku srušili rejting za 15 posto. Pad se nije zaustavio do danas. Nema sumnje da je petpostotnom padu u odnosu na svibanj najviše pridonijela sindikalna inicijativa za referendum protiv Zakona o radu. U istom svjetlu treba promatrati i slabu podršku Vladi - samo 24 posto ispitanika odobrava poteze Banskih dvora, a čak 60 posto ne odobrava! Ne čude stoga rezultati prema kojima čak 67 posto građana misli da zemlja ide u pogrešnom, a samo njih 22 posto da ide u dobrom smjeru.

I prvi čovjek SDP-a prije mjesec dana je imao četiri posto veću potporu ispitanika nego danas kada na svojoj strani ima 45 posto građana, no rejting Zorana Milanovića posljednjih se godinu dana stalno vrti između 45 i 50 posto. Čini se zato da je dobre glasove premijerki i ovaj put uzeo predsjednik države - Ivo Josipović je i dalje najpopularniji političar kojeg podržava 80 posto ispitanika, što je za tri posto više nego u svibnju.

Velika razlika u korist SDP-a

Niti HDZ ne stoji nimalo dobro. U posljednjih mjesec dana rejting im je pao za tri, dok je SDP-u porastao za pet posto. No, vladajuću bi stranku trebalo više zabrinuti to što imaju podršku 24,5 posto ispitanih, a SDP 34,7 posto, odnosno što je tolika razlika između dva najveća politička rivala posljednji put bila u izbornoj 2007. Osim SDP-a i HDZ-a izborni prag bi, da su danas izbori, prošli još HNS koji prema istraživanju dobiva 6,6 posto i HSS sa 6,5 posto.

Istraživanje pokazuje i kako bi da se danas održavaju izbori, lijevi blok (SDP, HNS, IDS, HSU) osvojio 44,7 posto, a desni (HDZ, HSS, HSLS) 30,7 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 05:25