RAT OKO DOZVOLA

Savez: Imaju dozvole a da nisu vidjeli pušku. Učilišta: HLS opet želi imati monopol

Živimo u strahu od HLS-a jer o njima ovisimo i nitko im se ne želi zamjeriti, kaže jedan sugovornik iz učilišta
 Vojko Bašić/Cropix

Šetaju li hrvatskim lovištima naoružani lovci koji su kupili diplome i prije dobivanja dozvole MUP-a za kupnju naoružanja nisu prošli nikakvu obuku za rukovanje puškama, sačmaricama i pištoljima? Kakva je kontrola 24 učilišta koja uz Hrvatski lovački savez provode program edukacije lovaca? Provodi li MUP nadzor nad izdavanjem dozvola za nabavu dozvole za oružje lovcima?

To su najvažnija pitanja koja su čelnici Hrvatskog lovačkog saveza otvorili nakon nedavne tragedije u lovištu kod Grubišnog polja u kojoj je iskusni lovac smrtno stradao u lovu. Tvrdnje Ivice Budora, tajnika HLS-a, kako je "ovaj incident posljedica slabe obučenosti lovaca i nepoznavanja naoružanja" potvrdio nam je i predsjednik HLS-a Đuro Dečak.

Vještine gađanja

- Da, lovačke dozvole najčešće se izdaju samo da bi se zaradilo 3000 kuna, a mnogi od tih lovaca nikada nisu imali oružje u ruci i nisu prošli edukaciju na terenu, kao ni vježbe gađanja na streljani. Strašno je to što se događa - kaže Dečak. Dodaje kako je u izobrazbi lovaca stvoren "ilegalan biznis nad kojim država nije uspostavila nikakvu kontrolu", nakon što je liberalizirano osposobljavanje za lovca, te je nakon 1994. godine HLS izgubio monopol.

- Mi smo lani izdali 1080 dozvola, a u drugim učilištima i školama izobrazbu je završilo od 3000 do 4000 lovaca. Kada se to pomnoži sa 3000 kuna, to je oko 12 milijuna kuna. No, nije novac najvažniji, nego sigurnost lovaca. Mi smo čak razmišljali da snizimo svoju cijenu na 500 kuna samo da lovci nauče rukovati oružjem, te vratiti stažiranje mladih lovaca - kaže Dečak.

Na naš upit ima li kakve dokaze da je nedavni indident sa smrtnim ishodom povezan s lovcem koji nema iskustva, Dečak kaže da će balističko vještačenje četiriju zaplijenjenih pušaka pokazati je li pucao neki neiskusni ili iskusni lovac.

- S tim problemom i opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem upoznao sam i ministra Božinovića kako bi MUP uspostavio dodatnu kontrolu pri izdavanju dozvola za oružje - kaže Dečak.

Zaključuje kako je u "ostalim europskim zemljama i u regiji nezamislivo izdavanje lovačkih dozvola bez poznavanja oružja i vještine gađanja". Prema podacima HLS- a, lovaca ima 67.000, a u prošlih sedam godina sedam ih je smrtno stradalo u lovu. Ranjavanja i propucavanja se i ne broje, a zabilježeno je i nekoliko napada medvjeda (2) i veprova (7) na lovce.

Dakako, nazvali smo i nekoliko od 24 učilišta koja su od Ministarstva dobila odobrenje za izobrazbu lovaca, ali nijedan od voditelja, mahom privatnih škola, nije želio dati izjavu pod svojim imenom.

- Mi živimo u strahu od HLS-a jer o njima ovisimo i nitko im se ne želi zamjeriti jer svi živimo od ovog posla. Nije istina da naši polaznici dobivaju dozvolu bez praktičnog dijela i upoznavanja s naoružanjem. Naša se edukacija provodi uz majstora strijelca te gađanje u streljani - rekao nam je jedan od voditelja učilišta.

- Mislim da je u pozadini ovog omalovažavanja privatnih učilišta želja HLS-a za povratkom monopola kakav su nekada imali. A i sada imaju monopol na lovnika koji mora biti ovlašten od HLS-a pa dobiva 2000 kuna po lovu.

U ovom tragičnom slučaju njihov je ovlašteni lovnik odgovorna osoba za događaje u lovu - zaključuje naš sugovornik.

Zanimalo nas je koliko traje procedura od podnošenja zahtjeva do izdavanja dozvole?

U idealnim uvjetima do dozvole se može za oko dva mjeseca. Nakon mjesec dana teoretske nastave (125 sati) i terenskog upoznavanja s oružjem, polaže se ispit (3000 kuna).

Uz liječnički pregled (500 kuna), s dozvolom se u HLS-u dobije lovačka iskaznica (400 kuna), a najduže se oko mjesec dana čeka nabavna dozvola za oružje u MUP-u (50 kuna biljega).

Stažiranje

Iz Ministarstva poljoprivrede navode kako je liberalizacija izobrazbe za lovce počela još 1994. temeljem Zakona o lovstvu.

- Ministarstvo nije zaprimilo ni jednu prijavu da bi se osposobljavanje kadrova u lovstvu provodilo protivno odgovarajućem Pravilniku u bilo kojoj od pravnih osoba kojima je ovo Ministarstvo izdalo ovlaštenje za provedbu programa osposobljavanja i usavršavanja kadrova u lovstvu - navode.

Dodaju da Zakonom o lovstvu nije regulirano stažiranje, a s obzirom na to da lovac nije profesija niti predstavlja dodatno obrazovanje, nego je to osoba osposobljena za lov, stažiranje bi predstavljalo parafiskalni namet i ograničavanje stečenih prava bez zakonskog uporišta.

Na naš upit oko dodatne kontrole osposobljenosti lovaca za rukovanje oružjem, iz MUP-a kažu kako su predložili da pri polaganju praktičnog dijela ispita za lovce jedan od članova povjerenstva bude i djelatnik MUP-a, kako bi se povećala sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:57