HOĆE LI POSTIĆI DOGOVOR?

Sastanak Vlade i sindikata: Počeli pregovori o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru

 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Pregovarači Vlade i sindikata javnih službi nakon dva mjeseca stanke, otkako je sredinom rujna otkazan temeljni kolektivni ugovor, započeli su danas pregovore o novom temeljnom kolektivnom ugovoru.

On bi, prema najavama iz Vlade, trebao sadržati identična materijalna prava kao i važeći temeljni kolektivni ugovor koji je u produljenoj primjeni do 21. prosinca. Ali, uz taj TKU sindikati bi trebali potpisati i aneks kojim se do kraja iduće godine odriču dviju božićnica i jednog regresa. Usto, jubilarne nagrade smanjile bi se na pola, a dnevnice sa 170 na 150 kuna.

U pregovaračkom odboru sindikata sada je, sukladno Zakonu o reprezentativnosti, 11 članova. Kao i tijekom pregovora o aneksu proteklog ljeta, prijedlogu vlade, barem zasad, protive se tri sindikata obrazovne vertikale i sindikat medicinskih sestara Ljubice Prašnjak.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuo je da je optimističan te da već za dva tjedna očekuje potpisivanje temeljnog kolektivnog ugovora. Za razliku od aneksa koji se nudio ovo ljeto, sukladno zakonu o reprezentativnosti, da bi novi temeljni kolektivni ugovor stupio na snagu treba ga potpisati samo jedna od pet djelatnosti.

U novom temeljnom kolektivnom ugovoru, javne službe trebale bi pristati na novi model obračuna naknade za prijevoz, po kojem bi na nju imali pravo oni zaposlenici koji stanuju dalje od dva kilometra od radnog mjesta.

Ministar rada Mirando Mrsić istaknuo je kako se po istom modelu državnim službenicima ostvarene značajne uštede. Prema neslužbenim informacijama, u odnosu na listopad prošle godine, mjesečna ušteda na prijevozu državnih službenika i namještenika iznosi 40,25 milijuna kuna.

Izvori iz vlade rekli su nam kako je u listopadu 2011. na prijevoz državnih službenika, po starom modelu, utrošeno 71,25 milijuna kuna, dok je trošak za istu namjenu u listopadu ove godine iznosio tek 31 milijun kuna.

Unatoč tim podatcima, ministar Mrsić očekuje da bi se ušteda na prijevozu mogla kretati oko 30 posto ukupnog iznosa za prijevoz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 05:12