MOŽEMO!

Sandra Benčić: Srušit ćemo HDZ bez desne vlade. Podržat ćemo manjinsku vladu iz parlamenta

Možemo! je dobio velik broj "praznih" glasova. U dvije je izborne jedinice - IV. i X. - prešao izborni prag, ali nije osvojio i mandate
 Marko Todorov/Cropix

Iako je platforma Možemo! dobila gotovo 25 tisuća više glasova od Mosta i samo desetak tisuća glasova manje od Domovinskog pokreta, ostvarili su značajno manji broj mandata. U Sabor će tako deset članova Možemo!, 11 iz Mosta, a čak 14 iz Domovinskog pokreta.

Tako je Domovinski pokret dobio ukupno 202.670, Most 167.287, a platforma Možemo! čak 191.786 glasova. Možemo! je dobio velik broj "praznih" glasova jer je u čak dvije jedinice - IV. i X. - prešao izborni prag i osvojio 5,27, odnosno 5,49 posto glasova, ali su D‘Hondtovom metodom preračunavanja glasova u mandate ostali bez mandata u tim jedinicama.

Činjenica je da su koalirali sa SDP-om u tim izbornim jedinicama, dobili bi dodatne mandate. Blizu izbornog praga bili su i u V. i IX. izbornoj jedinici, tako da se može reći da Možemo! više nije, što su mnogi govorili, zagrebačka stranka, nego polako postaje ozbiljna nacionalna stranka.

"Najskuplji mandat"

Zbog takve matematike, upravo je mandat Možemo! "najskuplji" mandat na ovim izborima: za jedno mjesto u Saboru na razini cijele države dobili su 19.179 glasova, dok je, primjerice, za isto HDZ-u trebalo čak sedam tisuće manje glasova, odnosno 12.030 glasova, dok je Domovinskom pokretu za svaki mandat bilo potrebno 14.476 glasova.

No, nakon svih prebrojavanja i matematika jedno je sigurno: Možemo! je stranka s najvećim rastom osvojenih glasova na ovim izborima. Stoga ne čudi da su i jutro nakon izbora euforični i zadovoljni rezultatima.

- Stranka smo s najvećim rastom na ovim izborima. Zadovoljni smo našim rezultatom, no istovremeno jedno ne smijemo izgubiti iz vida - rušenje HDZ-a s vlasti. Taj cilj je još uvijek ostvariv - rekla je Sandra Benčić i pozvala sve političke aktere, od ljevice do desnice, "koji su se zaklinjali ove četiri godine da je glavni cilj uništiti koruptivnu hobotnicu - da budu dosljedni i da poštuju svoje birače i kažu - ne HDZ-u!".

image

Tomislav Tomašević i Sandra Benčić

Lucija Očko/Cropix

Rušenje HDZ-a

- Srušit ćemo HDZ bez da podržimo desnu vladu. Podržat ćemo manjinsku vladu iz parlamenta - zaključila je Benčić. I u samoj izbornoj noći i Sandra Benčić i Tomislav Tomašević ponavljali su kako će podržati manjinsku vladu, ali bez desnice te da je taj njihov stav poznat od početka i da ni po koju cijenu neće mijenjati.

Unatoč jasnoj poruci da neće u desnu vladu, obratili su se Domovinskom pokretu.

- Pozivamo Domovinski pokret da s nama podrži vladu, da s nama u parlamentu podržimo manjinsku vladu SDP-a, da maknemo Turudića, da srušimo lex AP, da uništimo korupciju. Ne moramo u vladu, ali idemo zajedno ostvariti zajednički cilj - srušiti HDZ - rekao je koordinator Možemo! Tomislav Tomašević nakon većine prebrojanih glasova.

On poštuje tvrdnje iz Domovinskog pokreta da oni svjetonazorski ne mogu s Možemo!, ali im poručuje da u ime najvišeg cilja, a to je rušenje HDZ-a, osnuju zajednički pakt u parlamentu. U Možemo! su svjesni da lijeva opcija ne može sama formirati vladu, ali zato pozivaju sve lijeve i desne da zajedno sruše HDZ.

Kreću interni sastanci

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić rekla je u četvrtak da će vrlo brzo, već danas ili sutra, imati interni stranački sastanak, na kojem će analizirati rezultate izbora, i da zasad nije bilo nikakvih razgovora s drugim strankama.

- Na sastanku ćemo analizirati rezultate izbora i odlučiti kako ćemo se postaviti, premda smo već jasno rekli na što smo spremni i pritom ostajemo, i od toga nećemo odstupiti - izjavila je Benčić za Hinu i dodala da ih još nitko nije zvao iz SDP-a i da nije bilo nikakvih razgovora, osim što ih je u izbornoj noći zvao predsjednik SDP-a Peđa Grbin kako bi čestitao na rezultatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:06