ŠTIĆENA OSOBA

Sanaderu ostaju čuvari zbog straha da će ga napasti građani

 Davor Pongračić/Cropix

ZAGREB - Vlada će produžiti osiguranje bivšem premijeru Ivi Sanaderu jer je procijenjeno da bi ga netko od građana mogao napasti na javnom mjestu. Razlog je Sanaderova nepopularnost.

MUP će Sanaderu odrediti novu ekipu tjelesnih čuvara, a upravo slijede velike promjene u ustroju i načinu rada Uprave za posebne poslove sigurnosti kojoj je odnedavno na čelu kao vršitelj dužnosti Davor Blažević Tigar, kojeg je moglo vidjeti i prošlog ljeta na jahti “Malo vitra” nakon što je Sanader napustio premijersku dužnost.

Upravu za posebne poslove sigurnosti pod nadležnost ravnateljstva policije htio je vratiti još Vladimir Faber, no to mu nije uspjelo za njegova mandata na mjestu ravnatelja policije. Sada bi se tjelesni čuvari trebali vratiti pod ravnateljstvo policije, koje je zaduženo i za zaštitu žrtava kaznenih djela, te zaštitu svjedoka. Upravu za posebne poslove sigurnosti čeka i velik posao plana osiguranja novoizabranog predsjednika Ive Josipovića.

Jer osim neposredne fizičke zaštite trebaju organizirati i sve mjere protuobavještajne zaštite novoizabranog predsjednika, te sigurnosne provjere osoba koje će imati pristup povjerljivim informacijama.

Dubravko Novak, šef kabineta ministra unutarnjih poslova večeras nam je potvrdio da djelatnici te Uprave još uvijek ne štite Josipovića i da je Josipovićev izborni stožer nakon izborne pobjede odbio dvojicu ponuđenih tjelesnih čuvara. Navodno nije udovoljeno zahtjevu stožera za odabir tjelesnih čuvara.

Uskoro bi se trebalo onemogućiti da se tjelesni čuvari previše bliže sa štićenim osobama, ali i da preko njih urgiraju da im se riješe određena statusna pitanja, pa i to da ih se stambeno zbrine u gradskim stanovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 05:42