SUMNJIVI RAČUNI

Sanaderovi austrijski računi: Austrija želi slučaj pranja novca prepustiti Hrvatskoj, no iz Hrvatske još nema odgovora

Prijavu je 2010. podigla jedna tirolska banka jer je otkriveno da se na računima koji su pripadali Sanaderu ili članu njegove obitelji nalazilo 1,3 milijuna eura
Zagreb, 010709.Vlada Republike Hrvatske, Trg sv. Marka. Dr. Ivo Sanader danas je na izvanrednoj press konferencijidao ostavku na mjesto premijera i svih stranackih duznosti u HDZ-u. Sanader je potvrdio da ce njegovu funkciju u Vladi i stranci preuzeti Jadranka Kosor, dosadasnja potpredsjednica Vlade. Na slici: Ivo Sanader izlazi iz zgrade Vlade nakon sto je na press konferenciji najavio svoj odlazak iz politickog zivota.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Austrija će hrvatskom pravosuđu prepustiti kazneni postupak protiv bivšeg predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera u slučaju sumnje u pranje novca, javlja austrijska novinska agencija APA.

Austrijsko državno odvjetništvo u Beču zaduženo za borbu protiv korupcije već je Hrvatskoj poslalo zahtjev Hrvatskoj za preuzimanje slučaja, no hrvatski odgovor još nije stigao.

Podsjetimo, jedna je tirolska banka u prosincu 2010. podnijela je prijavu zbog sumnje u pranje novca nakon što je ustanovljeno da se na računima koji su pripadali Sanaderu ili članu njegove obitelji nalazilo 1,3 milijuna eura.

APA prenosi izjavu Sanaderova odvjetnika koji tvrdi da je riječ o 'novcu što ga je Sanader zaradio prije svoje političke karijere, kao poduzetnik'.

Sanader je odbacio bilo kakvu upletenost u aferu koruške banke Hypo Alpe Adria , odnosno primanje provizije. Osim toga, od zemljaskog kaznenoga suda u Beču zatražio je obustavu postupka za pranje novca, no sredinom siječnja taj je zahtjev odbačen. Još uvijek nije poznato hoće li Sanader uložiti žalbu protiv te odluke jer dvotjedni rok od pisane odluke još nije istekao.

Austrija je slučaj odlučila prepustiti hrvatskom pravosuđu jer se navodno djelo dogodilo u Hrvatskoj, a glavni se osumnjičeni također nalazi u Hrvatskoj.

Glasnogovornica austrijskog državnog odvjetništva Eva Habicher potvrdila je kako bi Sanader, u slučaju da u Hrvatskoj bude oslobođen optužbe, ne bi više bio osumnjičen ni u Austriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 21:16