VRAĆA SE BIVŠI PREMIJER

Sanaderova svjedočenja neugodna za HDZ, ali bez političkih potresa

ZAGREB - Pitanje svih pitanja: kako će se povratak Ive Sanadera - nakon što je bivši premijer najavio da će zatražiti što hitnije izručenje Hrvatskoj - odraziti na političke prilike u državi? Ta enigma dodatno dobiva na značaju jer se Sanader namjerava vratiti u zemlju neposredno prije početka predizborne kampanje i raspisivanja parlamentarnih izbora.

Premda još, dakako, nitko ne može predvidjeti kakvu će strategiju obrane izabrati bivši premijer, činjenica da je Sanader zatražio ekstradiciju upravo u vrijeme kada se odlučuje o datumu izbora te da se želi naći u Hrvatskoj tijekom izborne kampanje, potkrepljuje tezu da on svom slučaju želi dati maksimalnu političku dimenziju i nametnuti je kao jednu od važnijih izbornih tema. Uvjeren je, naime, da će u predizborno vrijeme njegove riječi imati najveću težinu.

Političke zloporabe

Jedno je međutim izvjesno: ako je u vladajućoj stranci i bilo dvojbi kada valja raspisati izbore, sada ih više ne bi trebalo biti. Posve je, naime, jasno da je HDZ-u u interesu da se to dogodi što prije, već možda početkom listopada, kako bi se izbjeglo da sudski proces protiv njihovog bivšeg predsjednika ima bilo kakva izravna dodira s predizbornom kampanjom ili samim izborima.

Mogući pokušaj politizacije sudskog procesa, međutim, neće pomoći Ivi Sanaderu. Istraga, dokazi, iskazi svjedoka, svjedočenja njegovih najbližih suradnika, toliko su, naime, snažni i uvjerljivi da više nitko, pa ni premijerka Jadranka Kosor ni glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, sve kada bi i htjeli, započete procese ni na koji način ne mogu ni promijeniti niti zaustaviti.

Nakon što je Europska komisija dala zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u EU, što podrazumijeva i priznanje funkcioniranja pravne države, bilo je jasno da će Austrija odbaciti Sanaderove optužbe kako u Hrvatskoj neće imati pošten sudski proces. Sigurno je, naime, da će Sanader imati pravično suđenje, koje će, među ostalim, unaprijed isključiti mogućnost političkih zloporaba s bilo koje strane.

Ostaje, dakle, vidjeti kako će se njegov povratak odraziti na politički život Hrvatske. Budući da je Ivo Sanader već više puta izravno ili posredno isticao da se ne osjeća krivim i da je nevin te da je žrtva političkih podmetanja i spletki, za očekivati je da će se upravo na tomu zasnivati njegova obrana. Odnosno, da će ponoviti da je sve za što ga se optužuje radio u suglasju ili sa znanjem vodstva stranke, Vlade i svojih najbližih suradnika. A to znači da će se na njegovu udaru ponajprije naći Vlada i vrh HDZ-a.

Protiv nasljednice

Upravo zbog toga ovih se dana nameće pitanje može li Sanaderovo svjedočenje imati za posljedicu urušavanje nekih političkih stranaka kao što se to dogodilo u Italiji kada su otkrivene financijske malverzacije tadašnjeg talijanskog socijalističkog premijera Bettina Craxija i njegovih suradnika.

Gotovo preko noći u Rimu su tada, zbog korupcije, kriminala, nesposobnosti, s političke pozornice zbrisane najjače političke stranke, socijalisti i demokršćani, propali su komunisti i republikanci, riječju, talijanska politička scena urušila se kao kula od karata u samo nekoliko tjedana. Međutim, širi politički kontekst u kojemu je tada došlo do urušavanja tradicionalnih političkih stranaka u Italiji bio je bitno drugačiji od onoga koji prevladava danas u Hrvatskoj.

Upravo zbog toga, unatoč brojnim sličnostima, talijanski scenarij u Hrvatskoj ipak nije moguć.

Prije svega zbog toga što većina vodećih hrvatskih stranaka, ponajprije SDP, pa HNS, HSS, IDS… nisu politički kompromitirani niti impregnirani kriminalom i korupcijom. A HDZ je pak već 2000., kada su ga prvi put mnogi otpisali, pokazao sposobnost političkog preživljavanja u najtežim okolnostima te da, bez obzira na sve što se događa, uvijek ima vjerne sljedbenike i postojano biračko tijelo.

Osim toga, vladajuća stranka je dokazala da zna mobilizirati svoje glasače, pa premda je posljednjih godinu dana pretrpjela strašne udarce zbog upletenosti svojih vodećih ljudi u korupciju i kriminal, ipak je ostala na nogama i na vlasti. Stoga nije realno očekivati da bi ju svjedočenje Sanadera moglo bitno ugroziti.

Mnogi očekuju da će se bivši premijer najviše okomiti na svoju nasljednicu, Jadranku Kosor te da bi upravo njoj mogao značajno naštetiti. Međutim, Jadranka Kosor, unatoč brojnih opravdanih zamjerki na njen rad, ima dva postignuća koja joj nitko, pa ni bivši premijer, ne može osporiti niti oduzeti. Ponajprije, imala je hrabrosti i poštenja uhvatiti se u boj s kriminalom i korupcijom u vrhu vlastite stranke.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 02:30